Buzz

To Ζεν και πώς να το αποκτήσετε (από τον Τζεφ - The Dude -Μπρίτζες)

στα 10

Ο Τζεφ Μπρίτζες κρατάει ζωντανό τον ήρωα του από τον «Μεγάλο Λεμπόφσκι» των αδερφών Κοέν κυκλοφορώντας ένα βιβλίο με τον τίτλο «The Dude and the Zen Master» που πραγματεύεται - τι άλλο; - το νόημα της ζωής!

To Ζεν και πώς να το αποκτήσετε (από τον Τζεφ - The Dude -Μπρίτζες)
Ο Μπέρνι Γκλάσμαν μαζί με τον Τζεφ Μπρίτζες

«Η ζωή και οι ταινίες έχουν πολλά κοινά. Οταν κάνεις μια ταινία έχεις ένα συγκεκριμένο χρόνο μέσα στον οποίο πρέπει να κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις. Είναι μια ομαδική μορφή τέχνης, βασίζεται στη συνεργασία. Δουλεύεις μαζί με άλλους καλλιτέχνες για να ολοκληρώσεις κάτι όμορφο, κάτι groovy. Κάπως έτσι είναι και η ζωή. Στο γύρισμα προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να κρατήσω το μυαλό και την καρδιά μου ανοιχτά. Η πιο αγαπημένη μου στιγμή είναι όταν συναναστρέφομαι με άλλους καλλιτέχνες, τους γνωρίζω, μοιράζομαι τον ενθουσιασμό αυτού που κάνουμε, δίνοντας έμπνευση ο ένας στον άλλον. Αυτό σημαίνει οικειότητα. Το ίδιο πράγμα αναζητώ και στη ζωή. Γι' αυτό κόλλησα με τον Μπέρνι, ώστε να καταφέρω να πάρω όσο περισσότερο μπορώ από αυτήν την υπέροχη εμπειρία που ονομάζεται Ζωή.»

Κάπως έτσι περιγράφει ο Τζεφ Μπρίτζες τους λόγους για τους οποίους προχωράει στην κυκλοφορία ενός βιβλίου που συνδυάζει τον cult χαρακτήρα του Dude από τον «Μεγάλο Λεμπόφσκι» των Αδερφών Κοέν και τη συναναστροφή του με τον Μπέρνι Γκλάσμαν, έναν παγκοσμίως διάσημο πνευματικό ηγέτη του αμερικάνικου Ζεν κινήματος και ειδικότερα του Ζεν και της κοινωνικής δράσης. Πρώην μηχανικός αεροπλάνων και ακαδημαϊκός, ο Γκλάσμαν έχει διδακτορικό εφαρμοσμένων μαθηματικών από το UCLA και είναι ιδρυτής των οργανισμών Greyston Mandala και Zen Peacemakers που αποτελούνται από πνευματικούς κοινωνικούς ακτιβιστές σαν τον Μπρίτζες.

Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Γκλάσμαν για την επικείμενη κυκλοφορία του βιβλίου: «Πάντοτε μου άρεσε να βρίσκω νέους τρόπους έκφρασης για την ουσία του Ζεν που για μένα αφορά την ολότητα και την αλληλοεξάρτηση της ζωής. Η ζωή του Dude είναι πολύ διαφορετική από τη δική μου, αλλά πάλι όχι και τόσο διαφορετική. Οι ζωές όλων των ανθρώπων είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Ετσι μαζί με τον Τζεφ αναζητούμε μέσα στα χρόνια πως μπορούμε να ζούμε τη ζωή στο έπακρο, ελεύθεροι και με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.»

Ο εκδοτικός οίκος Blue Rider Press από την άλλη περιγράφει το βιβλίο «The Dude and the Zen Master», που θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο και θα περιέχει σκίτσα του Μπρίτζες, ως μια εξερεύνηση του νοήματος της ζωής, του γέλιου, των ταινιών και της προσπάθειας να κάνεις το καλό σε έναν δύσκολο κόσμο...

Αναμένοντας την κυκλοφορία του, ας ελπίσουμε πως ο «πνευματικός οδηγός για μια καλύτερη ζωή» θα περιέχει περισσότερη αναρχία τύπου...Dude παρά μια στεγνή παράθεση κανόνων για το πως να αποκτήσετε εύκολα το Ζεν!