Φεστιβάλ / Βραβεία

To «Wasted Youth» ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες skateboarding όλων των εποχών

στα 10

Με τίτλο «Skateboarding is not a crime», η Μουσική Ακαδημία του Μπρούκλιν διοργανώνει ένα αφιέρωμα στις καλύτερες ταινίες skateboarding όλων των εποχών. Ανάμεσά τους και το «Wasted Youth» των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιαν Φόγκελ.

To «Wasted Youth» ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες skateboarding όλων των εποχών

«To απόλυτο highlight της υποκουλοτύρας του κουλ από τα τέλη της δεκαετίας του '60, το skateboarding αποτέλεσε ακαταμάχητο θέμα για ταινίας εξαιτίας των επαναστατών αθλητών σουπερστάρ του, τη μόδα των slackers και τα ακροβατικά από τα οποία σου πέφτει το σαγόνι. Η σειρά αυτή περιλαμβάνει τις καλύτερες ταινίες για skateboarding από τα 60s μέχρι και σήμερα, συμπεριλαμβάνοντας ταινία από τους Στέισι Περάλτα, Σπάικ Τζόνζι, Λάρι και πολλούς ακόμη».

Μέσα στους «πολλούς ακόμη» που δεν αναφέρει η μικρή εισαγωγή της Ταινιοθήκης της Μουσικής Ακαδημίας του Μπρούκλιν (BAΜ), αλλά συγκαταλέγει στους καλύτερους δημιουργούς που έφεραν το skateboarding από το δρόμο στη μεγάλη οθόνη είναι και ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος με τον Γιαν Φόγκελ που υπογράφουν το «Wasted Youth».

2

Και πως θα μπορούσε να λείπει, όταν η καταγραφή των Παπαδημητρόπουλου και Φόγκελ ανιχνεύει με ιλιγγιώδη ταχύτητα αλλά και με αυθεντική αναφορά στην κουλτούρα μιας ολόκληρης «χαμένης γενιάς» την Αθήνα της κρίσης μέσα από τη σανίδα του πρωταγωνιστή του, Χάρη και της παρέας του μια καυτή καλοκαιρινή ημέρα, όχι σαν όλες τις άλλες.

Δεκατέσσερις ταινίες αποτελούν το αφιέρωμα «Skateboarding is not a crime» και μαζί με το «Wasted Youth» θα έχει κανείς ευκαιρία να δει ταινίες - ορόσημα του είδους όπως το «Kids» του Λάρι Κλαρκ, το «Paranoid Park» του Γκας Βαν Σαντ, το «Lords of Dogtown» της Κάθριν Χάρντγουικ, αλλά και λιγότερο γνωστές ταινίες όπως το «Shredder Orpheus» του Ρόμπερτ ΜακΓκίνλεϊ από το 1990, το «Dogtown and Z-Boys» του Στέισι Περάλτα από το 2001 και το «Yeah Right!» των Ταί Εβανς και Σπάικ Τζόνζι του 2003.

Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα του «Skateboarding is not a crime» και αν βρεθείτε στο Μπρούκλιν στις 20 Σεπτεμβρίου παρακολουθήστε το Q&A με τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο μετά την προβολή του «Wasted Youth».


To «Wasted Youth» των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιαν Φόγκελ που ξεκίνησε τη διεθνή καριέρα του ανοίγοντας το Διεθνές Φεστιβάλ του Ρότερνταμ το 2011 για να ταξιδέψει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, προβάλλεται αυτήν την εποχή και στο πρόγραμμα «City to City» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.