Industry

Το τέλος του φιλμ (όπως το ξέραμε)

στα 10

Μια νέα έρευνα δίνει στο φιλμ λιγότερο από τρια χρόνια, μέχρι όλες οι αίθουσες του πλανήτη ενδώσουν στην ψηφιακή προβολή και πολύ λιγότερο για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του... Πίτερ Τζάκσον!

Το τέλος του φιλμ (όπως το ξέραμε)

Η έρευνα διεξήχθη από την IHS Screen Digest Ιntelligence Service, αμερικανικό οργανισμό που ασχολείται με την ψηφιακή διανομή και προβολή και τα αποτελέσματα της ήρθαν για δικαιώσουν όσους αποχαιρετούν σταδιακά και με συνοπτικές διαδικασίες το φιλμ από το μέλλον του σινεμά.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της, η προβολή από φιλμ είναι πιθανό να σταματήσει στις Η.Π.Α. και τις υπόλοιπες μεγάλες αγορές στο τέλος του 2013, με το 2015 να θεωρείται η πιο πιθανή χρονολογία για την διεθνή πλήρη αντικατάσταση της από την ψηφιακή προβολή.

Οι μετρήσεις που έγιναν μέχρι και το τέλος του 2011 δείχνουν, ωστόσο, πως μόνο το 51.5% των αιθουσών διεθνώς διαθέτουν ψηφιακή προβολή, αλλά η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μπορεί να μην αργήσει τόσο όσο διστακτικό υπήρξε το ξεκίνημα της.

Στους λόγους που συνηγορούν στην αλλαγή είναι η τιμή του ασημιού που αυξήθηκε και χρησιμοποιείται στην προβολή από φιλμ, ενώ όλο και περισσότεροι διανομείς παγκοσμίως δείχνουν να εκμεταλλεύονται την πιο οικονομική επιλογή της ψηφιακής προβολής.

Ενώ στη συζήτηση μπαίνουν ολοένα και περισσότεροι δημιουργοί, με τον Πίτερ Τζάκσον να αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση, αφού η πρωτοπορία του να γυρίσει το «Ηobbit» σε 48 καρέ το δευτερόλεπτο (αντί για 24), απαιτεί από τους αιθουσάρχες να προμηθευτούν το απαραίτητο software προκειμένου να μπορούν να προβάλλουν την ταινία όπως της αξίζει μέχρι το Δεκέμβριο του 2012.

Στη γωνία, βέβαια, περιμένει και ο Τζέιμς Κάμερον που όπως δήλωσε προτίθεται να γυρίσει τα σίκουελ του «Avatar» σε 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Δίνοντας με τη σειρά του το ρυθμό για την ταχύτητα με την οποία το σινεμά θα γίνει εξ ολοκλήρου ψηφιακό.