Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «Story of my Death» του Αλμπερτ Σέρα κερδίζει τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Λοκάρνο

στα 10

Η ταινία του Ισπανού σκηνοθέτη οραματίζεται μια συνάντηση ανάμεσα στον Καζανόβα και τον Κόμη Δράκουλα σε ένα ακόμη ιδιοσυνκρασιακό δείγμα σινεμά.

Το «Story of my Death» του Αλμπερτ Σέρα κερδίζει τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Λοκάρνο

Ο Καταλανός Αλμπέρτο Σέρα είναι αναμφίβολα ένας από του πιο ιδιαίτερους ευρωπαίους δημιουργούς, ένας σκηνοθέτης που μοιάζει να διεκδικεί με επιμονή τον τίτλο του auteur.

Από την δεύτερη κι όλας ταινία του «Honor de Cavelleria» το 2006 που τον ανέδειξε διεθνώς κι ως το «El cant dels ocells» με το οποία βρέθηκε στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ των Καννών, ο Σέρα έδειξε πως ενδιαφέρεται για ένα σινεμά που δεν υπακούσει σε καμιά απολύτως σύμβαση παρά μόνο στην δική του γλώσσα των εικόνων.

Το «Story of my Death» μοιάζει να περισσότερο απ οποιαδήποτε άλλη δουλειά του την περιοχή ενός αφηγηματικού σινεμά, αφού όχι μόνο έχει μια στέρεη ιστορία που μπορείς εύκολα να περιγράψεις, αλλά κι αντίθετα από τις περισσότερες ταινίες του είναι πλούσιο σε διάλογους. Ακόμη κι έτσι όμως, η συνάντηση του Καζανόβα με τον Δράκουλα είναι μια αφορμή για μια φιλοσοφική εξερεύνηση των όσων οι δύο μυθικοί άντρες συμβολίζουν παρά οτιδήποτε άλλο μπορεί να φέρει στο μυαλό η συνύπαρξη τους σε ένα φιλμ.

Το φιλμ είναι η πρώτη ισπανική ταινία που κερδίζει το μεγάλο βραβείο στην ιστορία του φεστιβάλ και μια βράβευση που εδραιώνει ακόμη πιο σταθερά την φήμη του δημιουργού της.

Στα υπόλοιπα βραβεία του φεστιβάλ το «What Now? Remind Me», του πορτογάλου Ζοακίμ Πίντο κέρδισε Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, ο Χονγκ Σανγκσού έφυγε με το βραβείο σκηνοθεσίας για το«Our Suhni», ενώ τα βραβεία ερμηνείας κέρδισαν η Μπρι Λάρσον για το «Short Term 12» του Ντέστιν Κρετόν (το οποιο κέρισε και το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής) και ο Φερνάντο Μπασίλιο για το «El Mudo» των περουβιανών Ντάνιελ και Ντιέγκο Βέγκα.

Δείτε πιο κάτω το τρέιλερ του «Story of my Death».