Buzz

Το «Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, 2012» στον... Χάρβεϊ Γουάινστιν!

στα 10

Ο Νικολά Σαρκοζί επιλέγει να απονείμει την ανώτατη τιμητική διάκριση της χρονιάς για την Γαλλία, στον Αμερικανό κινηματογραφικό παραγωγό και διανομέα Χάρβεϊ Γουάινστιν. Παραλήπτης λοιπόν του «Παράσημου της Λεγεώνας της Τιμής» για το 2012 θα είναι ο διανομέας του...«The Arist»!

Το «Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, 2012» στον... Χάρβεϊ Γουάινστιν!

Το «Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής» είναι μία τιμητική διάκριση που καθιέρωσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης το 1802, ως ένα τιμητικό βραβείο που απονέμεται σε στρατιωτικούς και πολίτες για τις υπηρεσίες τους στην Γαλλία. Στις μέρες μας απονέμεται σε τελετή από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Δεν είναι απαραίτητο ο παραλήπτης του να είναι Γάλλος πολίτης - πολύ συχνά δίνεται σε προσωπικότητες διεθνούς φήμης, ή ακόμα και σε διοικητικές περιφέρειες της Γαλλίας και των υπερπόντιων εδαφών της (π.χ. Ταϊτή).

Φέτος λοιπόν, ο Νικολά Σαρκοζί επιλέγει να βραβεύσει με αυτή την ανώτατη τιμή (2012 Légion d'Honneur) τον παραγωγό που έφερε τη Γαλλία από τις Κάννες στα Οσκαρ, αναγνωρίζοντας την επί δεκαετίες προσφορά του απέναντι στη χώρα και στην κινηματογραφία της. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς το μαγικό άγγιγμα ενός από τους ισχυρότερους άντρες της βιομηχανίας, το «The Artist» μπορεί να μην είχε περπατήσει σε τόσα κόκκινα χαλιά φέτος και σίγουρα δε θα ήταν η ταινία που θα έφευγε με τόσα χρυσά αγαλματάκια.

«Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν έχει επιδείξει τα πιο φιλικά αισθήματα απέναντι στη χώρα και το σινεμά μας. Χάρη σ' αυτόν το σύγχρονο αμερικανικό κοινό έχει ανακαλύψει τον γαλλικό κινηματογράφο...» δηλώνει ανάμεσα σε άλλα ο Γάλλος Πρόεδρος, στηρίζοντας την επιλογή του.

Ο ίδιος ο Γουάινστιν ανταπέδωσε τα κοπλιμέντα, δηλώντας ότι οι γαλλικές ταινίες που έβλεπε από μικρός τον έκαναν τον παραγωγό που είναι σήμερα: «Σε όλη μου τη ζωή αγαπούσα το γαλλικό σινεμά. Νιώθω ακόμα το μικρό αγόρι που έπρεπε να διασχίσω 2 μίλια με τα πόδια στην Νέα Υόρκη για να φτάσω στο «The Mayfair» που πρόβαλε ταινίες του Γκοντάρ, του Ρενουάρ, του Λελούς και του προσωπικού αγαπημένου μου, Φρανσουά Τριφό. Αυτοί με ενέπνευσαν, χάρη σ' αυτούς είμαι εδώ σήμερα.»

Κι αν σας φαίνεται μεγάλη υπερβολή που μία τέτοια τιμή δίνεται σ' έναν διανομέα και παραγωγό, να σας θυμίσουμε ότι στο παρελθόν έχουν τιμηθεί με το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής οι Τσάρλι Τσάπλιν, Μάρλεν Ντίντριχ, Κλιντ Ιστγουντ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Σάλμα Χάγιεκ και... Μιμή Ντενίση.