Buzz

Το Ολοκαύτωμα με τον τρόπο του Αλφρεντ Χίτσκοκ

στα 10

Ενα χαμένο ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα, σε επιμέλεια του Αλφρεντ Χίτσκοκ, μπαίνει σε διαδικασία αποκατάστασης προκειμένου να κάνει την πρεμιέρα του το 2015, πάνω στα 70 χρόνια της απελευθέρωσης της Ευρώπης.

Το Ολοκαύτωμα με τον τρόπο του Αλφρεντ Χίτσκοκ
Σκηνή από το ανολοκλήρωτο «Memories of War»

Το χαμένο ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα έγινε το 1945 από τον Βρετανικό Στρατό και καταγράφει την απελευθέρωση του του στρατόπεδου συγκέντρωσης του Μπέργκεν - Μπέλζεν και όσα ακολούθησαν, σε παραγωγή του Σίντνεϊ Μπερνστάιν και σε μοντάζ του Στίουαρτ ΜακΑλιστερ, με σκοπό να μην υπάρξει περίπτωση να αρνηθούν οι Γερμανοί τις φρικαλεότητες που συνέβησαν στο στρατόπεδο κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Ο ρόλος του Αλφρεντ Χίτσκοκ στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ ήταν καθοριστικός, καθώς ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για το πώς θα χρησιμοποιούνταν το κινηματογραφημένο υλικό από τα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Το ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Screen International που μεταφέρει τα όσα ειπώθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ (IDFA), όπου και ανακοινώθηκε το πρότζεκτ, περιέχει άγριες εικόνες από το Μπέργκεν-Μπέλζεν αλλά και άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά η παραγωγή του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ μετά από πιέσεις της Βρετανικής και της Αμερικανικής κυβέρνησης, ώστε να μην σπιλωθεί η προσπάθεια της αναστήλωσης της Γερμανίας μεταπολεμικά.

Το πρώτο υλικό από το ντοκιμαντέρ βρέθηκε στο Πολεμικό Μουσείο του Λονδίνου τη δεκαετία του '80 και το 1985 προβλήθηκε ανολοκλήρωτο με τον τίτλο «Memories of War». Αλλά τώρα το ντοκιμαντέρ θα τύχει της επεξεργασίας που του αξίζει, ενώ ταυτόχρονα θα γυριστεί και ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία του χαμένου ντοκιμαντέρ με σκηνοθέτη τον Αντρέ Σίνγκερ (παραγωγό του υπέροχου «Act of Killing») και σύμβουλο σκηνοθεσίας τον Στίβεν Φρίαρς.

Και τα δύο ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στις τηλεοράσεις του κόσμου το 2015, στην 70η επέτειο της απελευθέρωσης της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη: