Industry

Το Κόκκινο Βιβλίο του Τζιμ Χένσον - μια περιήγηση γεμάτη εκπλήξεις!

στα 10

Η Κάρεν Φολκ, εδώ και είκοσι χρόνια υπεύθυνη για την ταξινόμηση του αρχείου του Τζιμ Χένσον, του δημιουργού των Muppets κι ενός από τα φωτεινότερα μυαλά του 20ού αιώνα, μοιράζεται κρυμμένα διαμάντια με το κοινό!

Το Κόκκινο Βιβλίο του Τζιμ Χένσον - μια περιήγηση γεμάτη εκπλήξεις!
Τζιμ Χένσον, Ντέιβιντ Μπάουι, Τζορτζ Λούκας

Μετά το θάνατο του Τζιμ Χένσον, το 1990, η γυναίκα του, Τζέιν, αποφάσισε ότι το αρχείο του έπρεπε να φυλαχτεί και ν’ αξιοποιηθεί: ολόκληρη η τεράστια συλλογή του από σενάρια, κούκλες, ταινίες σε φιλμ και σε βίντεο, μικρά αποκόμματα από πράγματα που του είχαν κάνει εντύπωση.

Γι’ αυτό και, μέσω της Jim Henson Company, προσέλαβε την Κάρεν Φολκ, μια κοπέλα που ως τότε δούλευε στο Christie’s, για ν’ αρχειοθετήσει το υλικό. «Μ’ άρεσε η δουλειά του Τζιμ Χένσον,» θυμάται η Φολκ, «αλλά δεν ήμουν φανατική. Εβλεπα το ‘Muppet Show’ αλλά ήμουν λίγο μεγάλη για το ‘Sesame Street’.»

Είκοσι χρόνια αργότερα, η Φολκ εκδίδει το δικό της βιβλίο, παρουσιάζοντας μέρος από το αρχείο του Χένσον και το δικό της σύνδεσμο μαζί του. Εχοντας ήδη συνεισφέρει στη δημιουργία ενός graphic novel βασισμένου σ’ ένα απραγματοποίητο σενάριο του Χένσον, στη συγκέντρωση extra υλικού για διάφορα DVDs και στην εξέλιξη της επίσημης βιογραφίας του Χένσον, η Φολκ κυκλοφορεί το «Imagination Illustrated: The Jim Henson Journal», βασισμένο στο διάσημο Κόκκινο Βιβλίο του Τζιμ Χένσον.

Το Κόκκινο Βιβλίο ήταν πράγματι ένα κόκκινο ημερολόγιο-σημειωματάριο στο οποίο ο Χένσον ξεκίνησε να γράφει το 1965 – αφότου έγραψε ό,τι σημαντικό είχε συμβεί εκείνη τη χρονιά, συνέχισε προς τα πίσω για τη δεκαετία που είχε προηγηθεί. Ο Χένσον διατήρησε τις σημειώσεις του στο Κόκκινο Βιβλίο μέχρι το 1988. «Είναι αστείο,» λέει η Φολκ, «το τετράδιο του Τζιμ είναι γραμμένο σα να τουιτάρει, γεμάτο σύντομες σκέψεις και ιδέες.»

Με βάση τις σημειώσεις του, η Φολκ αρχειοθέτησε και ολόκληρο το υλικό που είχε μαζέψει ο Χένσον: «Ο Τζιμ κρατούσε τα πάντα. Είχα να ταξινομήσω πάρα πολλά πράγματα. Οταν ξεκίνησα, τίποτα δεν ήταν καταγεγραμμένο ή οργανωμένο. Αλλά το Κόκκινο Βιβλίο έγινε ο οδηγός μου. Είναι ένα προσωπικό, οικογενειακό αντικείμενο, αλλά το χρησιμοποίησα για να καταλαβαίνω τι συνέβαινε στη ζωή του τη δεδομένη στιγμή. Αναζητούσα αρχεία, σενάρια και σχέδια από το ’50 και το ’60, με βάση αυτό που διάβαζα στο Κόκκινο Βιβλίο.»

Η Φολκ καταχώρησε τις σημειώσεις του Χένσον – τα πρώιμα tweets του – στο blog Jim’s Red Book, όπου αποκαλύπτονται σταδιακά οι καλύτερες δουλειές του δημιουργού, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν κυκλοφορήσει ποτέ, αλλά και παρουσιάζονται σημαντικές σχέσεις και συνεργασίες που είχε ο Χένσον με σπουδαίους καλλιτέχνες, ή η ματιά του πάνω σε ιστορικές εξελίξεις.

Το βιβλίο της Κάρεν Φολκ θα κυκλοφορήσει σύντομα, εν τω μεταξύ όμως η ίδια και οι συνεργάτες της διοργάνωσαν τη μεγάλη έκθεση για τον Τζιμ Χένσον που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Smithsonian, το MOMA και αυτόν τον καιρό ταξιδεύει στον κόσμο.

«Η επίδραση του Τζιμ στα δημιουργικά μυαλά της γενιάς του είναι απίστευτη: στον Τζορτζ Λούκας και σ’ όσους ακολούθησαν, σαν τον Τζέισον Σίγκαλ και τον σκηνοθέτη του ‘Up’, τον Πιτ Ντόκτερ. Πρέπει να πω ότι εντυπωσιάζομαι καθημερινά από τη σπουδαιότητά του ως καλλιτέχνη, ως άνθρωπο, ως προσωπικότητα, ήταν απίστευτα συνεπής στο είδος των μηνυμάτων που ήθελε να προωθήσει και κυρίως στο πόσο τον ενδιέφεραν οι άνθρωποι γύρω του.»

Το «Imagination Illustrated: The Jim Henson Journal» της Κάρεν Φολκ κυκλοφορεί στις αρχές Νοεμβρίου - μέχρι τότε, πάρτε μια ιδέα στο gallery.