Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Ιράν μποϋκοτάρει τα Οσκαρ

στα 10

Το «Ενας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαρχαντί κέρδισε το Οσκαρ καλύτερης ξενογλωσης ταινιας φέτος. Εν τούτοις, το Ιράν αποφασίζει να απέχει από την επόμενη διοργάνωση, σε αντίδραση για το εμπρηστικό φιλμ «Innocence of Muslims».

Το Ιράν μποϋκοτάρει τα Οσκαρ

Μπορεί το κακόγουστο, άτεχνο φιλμ, το τρέιλερ του οποίου προκάλεσε εκρήξεις βίας στον Μουσουλμανικό κόσμο και στοίχισε τις ζωές αθώων ανθρώπων να μην έφτανε ποτέ στα Οσκαρ, ή να μην έχει καμιά σχέση με την αμερικάνικη Ακαδημία κινηματογράφου, όμως αυτό δεν μοιάζει να απέτρεψε το Ιραν από την απόφαση να μην συμμετάσχει στην επόμενη διοργάνωση των βραβείων.

Τι κι αν ολόκληρη η Αμερική και ο πρόεδρος Ομπάμα έχουν καταδικάσει το φιλμ, ο υπουργός πολιτισμού του Ιράν, Μοχάμεντ Χοσεϊνί, δήλωσε ότι οι προσβολές του φιλμ είναι πολύ σοβαρές για να αγνοηθούν. Ετσι η ταινία «A Cube of Sugar» του Σεγιέντ Ρεζά Μιρ-Καρίμι, που θα ήταν η επίσημη συμμετοχή της χώρας στην διαδικασία των Οσκαρ, αποσύρεται με μια απόφαση που μοιάζει το ίδιο λογική και ψύχραιμη όσο και οι αντιδράσεις των προσβεβλημένων Μουσουλμάνων ανά τον κόσμο (και την Ελλάδα), από κάτι που θα έπρεπε να έχει αγνοηθεί ως το ανόητο τίποτα που στην πραγματικότητα είναι...

Δείτε το τρέιλερ του «A Cube of Sugar»