Buzz

To Ιράν ετοιμάζει τη δική του εκδοχή του «Argo»

στα 10

Δεν είναι είδηση ότι το καθεστώς του Ιράν έχει καταδικάσει την ταινία του Μπεν Αφλεκ. Είναι όμως είδηση ότι η Ιρανική κυβέρνηση ετοιμάζει τη δική της κινηματογραφική εκδοχή του «Argo» και της ιστορίας διάσωσης των αμερικανικών διπλωματών το 1979.

To Ιράν ετοιμάζει τη δική του εκδοχή του «Argo»

Οσο περιμένουμε τι θα κάνει το «Argo» στην αυριανή τελετή των Χρυσών Σφαιρών και τι πιθανότητες έχει να συναγωνιστεί τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και το «Lincoln» του στα Οσκαρ, μία νέα είδηση κυκλοφορεί στην κινηματογραφική αγορά: σύμφωνα με τους New York Times, μία ιρανική ταινία ετοιμάζεται για να εκθέσει τα γεγονότα από την πλευρά του Καθεστώτος.

Η ταινία θα λέγεται «The General Staff» και σκηνοθέτης της θα είναι ο Αταολάχ Σαλμανιάν (σύμφωνα με πηγές ένας μέχρι τώρα βοηθός σκηνοθέτης, μέλος συνεργείου και ηθοποιός). Ο Σαλμανιάν υπογράφει και το σενάριο, ενώ παραγωγοί είναι το Κέντρο Κινηματογράφου του Ιράν και η ίδια η κυβέρνηση.

Για την ιστορία, όταν κυκλοφόρησε το «Argo» το περασμένο φθινόπωρο, το Ιράν είχε αντιδράσει αμέσως, απαγορεύοντάς το στους εγχώριους κινηματογράφους και κατηγορώντας τον Αφλεκ ότι «προωθεί στην Ισλαμοφοβία».

Η αληθινή ιστορία της διάσωσης μιας ομάδας Αμερικανών διπλωματών στην Τεχεράνη του Χομεϊνί το 1979, με πρόσχημα τα γυρίσματα μιας ψεύτικης ταινίας, μπορεί να έφερε πίσω 110 εκατομμύρια δολάρια από τα αμερικανικά box office και 170 από τα διεθνή, να αποκατέστησε τον Αφλεκ ως έναν σκηνοθέτη που πλέον πρέπει να προσέχουμε σοβαρά, και να διεκδικεί (και να κερδίζει ήδη) μεγάλα βραβεία, για τον κλειστό ισλαμικό καθεστώς όμως που έχει λογοκρίνει, καταδικάσει και "εξαφανίσει" Ιρανούς σκηνοθέτες υπήρξε κόκκινο πανί.

Ο Σαλμανιάν δήλωσε ότι η δική τους ταινία θα «... είναι μία τεράστια παραγωγή και θα αποτελέσει την απάντηση που αρμόζει στο ''Argo'', το οποίο δεν έχει σωστή τοποθέτηση απέναντι στα ιστορικά γεγονότα».

Ο ίδιος ο Αφλεκ δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το γεγονός.

Το «Argo» παίζεται ήδη στις ελληνικές αίθουσες και μπορείτε να διαβάστε τη γνώμη του Flix εδώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για τη λογοκρισία του Ιρανικού καθεστώτος απέναντι στους ιρανούς σκηνοθέτες:

Tags: argo