Buzz

Το φωτογραφικό άλμπουμ του Ζαν-Πιερ Ζενέ

στα 10

Ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης και παραμυθάς, δημιουργός, μεταξύ άλλων, του «Delicatessen» και του «Αμελί», μοντάρει τη νέα του ταινία και μάς δείχνει φωτογραφίες από τα γυρίσματα!

Το φωτογραφικό άλμπουμ του Ζαν-Πιερ Ζενέ

Ο Ζαν-Πιερ Ζενέ ακονίζει πάλι τη φαντασία μας. Η νέα του ταινία, η τρισδιάστατη μεταφορά στο σινεμά του βιβλίου του Ρέιφ Λάρσεν «The Selected Works of T.S. Spivet», βρίσκεται τώρα στο μοντάζ, για να βγει στις γαλλικές αίθουσες τον Οκτώβριο του 2013 και λίγο αργότερα και στην Ελλάδα από την Odeon.

Το φιλμ λέγεται «The Young and Prodigious Spivet» κι ο κεντρικός ήρωας, ο Τ. Σ. Σπίβετ, είναι ένας χαρτογράφος από τη Μοντάνα, σταθερός συνεργάτης του μουσείου Smithsonian το οποίο νομίζει ότι πρόκειται για έναν καθόλα σεβάσμιο μεσήλικα κύριο.

Στην πραγματικότητα, υπεύθυνος για τους υπέροχους χάρτες που παραγγέλνει το μουσείο, καθώς και για άπειρα ακόμη σκίτσα που ξεκινούν από την χαρτογράφηση αληθινών σημείων του πλανήτη και καταλήγουν στην διαγραμματική απεικόνιση της συνομιλίας των γονιών του στo τραπέζι, δεν είναι άλλος παρά ένας εξαιρετικά ταλαντούχος και εξαιρετικά ιδιαίτερος δωδεκάχρονος νεαρός.

Οταν το μουσείο θα του προσφέρει μια σταθερή δουλειά στην έδρα του στην Ουάσινγκτον, ο Τ. Σ. Σπίβετ θα αποφασίσει να ταξιδέψει με τρένο ως εκεί, διασχίζοντας τη χώρα και φυσικά χαρτογραφώντας τα πάντα από το τοπίο ως την ευχαρίστηση του να τρως στα McDonalds!

Το ρόλο του Τ. Σ. αναλαμβάνει ο μικρός Κάιλ Κάτλετ ενώ συμπρωταγωνιστούν η Ελενα Μπόναμ-Κάρτερ, η Τζούντι Ντέιβις, ο Ρομπέρ Μεγιέ και, φυσικά, η μασκότ του Ζενέ, ο Ντομινίκ Πινόν.

Στο προσωπικό του blog, ο Ζαν-Πιερ Ζενέ πόσταρε πριν δυο μέρες μια σειρά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας. Οπως γράφει ο ίδιος, «αντί να φλυαρώ, να μερικές φωτογραφίες που τιμούν τους σπουδαίους καλλιτεχνικούς συνεργάτες μου και θα σας ανοίξουν την όρεξη». Δείτε τις φωτογραφίες και τις λεζάντες τους παρακάτω και διαβάστε εδώ περισσότερα για το «The Young and Prodigious Spivet». Οι φωτογραφίες είναι του Yann Thijs κι αν επισκεφθείτε το blog του Ζενέ θ’ανακαλύψετε πολλά ακόμα υπέροχα posts από το παρελθόν.

ts01Για να ζεις ευτυχισμένος, ζήσε κρυμμένος!

ts02Μια ταινία συχνά είναι πόλεμος, είναι μάχη. Αυτή η φωτογραφία το δείχνει καλά.

ts03Εδώ βλέπετε τις δύο κάμερες Alexa M, τις πρώτες που χρησιμοποιήθηκαν για γύρισμα σε 3D. Στο πίσω μέρος, ο Ζιλιέν Λεκάτ, μακροχρόνιος συνεργάτης και δημιουργός του making of, πολύτιμο μέλος της ομάδας...

ts05Ο Κριστόφ Βασόρ ήταν ήδη πρώτος βοηθός μου στην Αμελί. Θα έπρεπε να πληρώνεται για την καλή διάθεση και το χιούμορ του. Μιλά μια ειδική γλώσσα που εγώ ονομάζω Βασοριανά και μιλά αγγλικά με τη χειρότερη προφορά στον πλανήτη, με εκφράσεις όπως "μη με περνάς για μακαρόνι".

ts06Ο Ζαν Ουμάνσκι, ο έμπιστος ηχολήπτης μου, ετοιμάζει τον Τ. Σ., γνωστό κι ως Κάιλ Κάτλετ. Ο Καϊλίτο μου είναι παιδί θαύμα. Εχει να μας δείξει πολλά ακόμα!

ts07Ο Ζαν-Μαρκ Ντεσάν, production supervisor σε όλες τις ταινίες μου από την Αμελί και μετά, τονώνει το ηθικό τις πιο δύσκολες και σύνθετες στιγμές.

ts08Η Αλίν Μπονετό, η σκηνογράφος μου, που έχει δουλέψει μαζί μου σε όλες μου τις ταινίες εκτός από το Alien. Δυναμίτης εργατικότητας και ταλέντου.

ts09Ο Ρέιφ Λάρσεν, συγγραφέας του βιβλίου, επισκέπτεται το σετ και υπογράφει ένα αντίτυπο για την Ελενα Μπόναμ-Κάρτερ.

ts10Αριστερά μπροστά είναι η Μαντλίν Φοντέν, η επικεφαλής ενδυματολόγος μου από την Αμελί και μετά (δούλεψε και με τον Ζαν-Πολ Γκοτιέ στην "Πόλη των Χαμένων Παιδιών") και δεξιά η Αν Βέρμελινγκερ, σκριπτ, μαζί μου επίσης από την "Πόλη".

ts11Ο Κάιλ Κάτλετ που, παρεμπιτόντως, είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στις πολεμικές τέχνες, στην παιδική κατηγορία...

siri12...οπότε έκανε ο ίδιος τις επικίνδυνες σκηνές του...

siri13Ο Ντιμίτρι Πορτέλι είναι ο στερεογράφος μας. Δούλεψε επίσης και στο "Hugo" που ήταν, κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη ταινία σε 3D... μέχρι το TS Spivet... (α χα...)

siri14Ο Κάλουμ Κιθ Ρένι υποδύεται τον πατέρα του Τ.Σ. κι έχει έναν αληθινό αέρα καουμπόη. Εχει εμφανιστεί στο "Battle Star Galactica" μεταξύ άλλων ταινιών.

siri15Ο Ντάνι Ρασίν ξεκίνησε την ταινία ως πρώτος βοηθός οπερατέρ και τελείωσε ως οπερατέρ. Δε θα μπορέσω ποτέ να τον ευχαριστήσω αρκετά για το πάθος και τη δουλειά του. Εδώ μ' ένα μόνιτορ που επινόησε κι έφτιαξε ο ίδιος, από μια Canon D5.

siri16Η Ελενα Μπόναμ Κάρτερ είναι μια αναγνωρισμένα σπουδαία ηθοποιός, αλλά ποτέ δε συνάντησα άλλη ηθοποιό με την οποία να αισθάνομαι τόσο άνετα. Αριστερά η Ναταλί Τισιέ, επικεφαλής μακιγιέζ που είναι επίσης μαζί μου από πάντα...

ts17Μια αυθόρμητη πόζα... Δεξιά, ο επικεφαλής οπερατέρ Τομας Χαρντμάγιερ, του οποίου τη δουλειά θαύμαζα για χρόνια...

siri18Η Σοφί Σιαμπό κάνει όλες τις δύσκολες δουλειές για τον Ζαν Ουμάνσκι. Αλλο ένα πιστό μέλος του κλαμπ. Οχι, δεξιά δεν είναι ήρωας της ταινίας, είναι απλώς ένας αντικαταστάτης του Τ. Σ.

siri19Το storyboard, σε σχέδια της Μαξίμ Ρεμπιέρ.

siri20Το ράντσο που χτίστηκε για την ταινία στην Αλμπέρτα.

ts21Η Τζούντι Ντέιβις. Της είπα, "κάνε με να γελάσω". Το έκανε.

siri22Ο Ντομινίκ Πινόν. Γιατί μια δική μου ταινία χωρίς τον Πινόν, δε θα ήταν δική μου ταινία.