Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Flix σας πάει βόλτα με ένα «Mobile Home»

στα 10

Επιλέγοντας από το πρόγραμμα του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, την ταινία του Φρανσουά Πιρό, το Flix γίνεται... συνοδηγός και σας καλεί να κάνουμε μαζί ένα από τα πιο αστεία και τρυφερά ταξίδια που θα ζήσετε ποτέ στο σινεμά!

Flix Team
Το Flix σας πάει βόλτα με ένα «Mobile Home»

Ανοίξτε έναν χάρτη, κατα προτίμηση γεωφυσικό και ρίξτε μια ματιά στο (απολύτως επίπεδο) Βέλγιο. Αν μπορείτε, κάντε ζουμ με το μυαλό σας στην επαρχία του.

Ναι δεν συμβαίνουν πολλά και ίσως η ζωή σου, αν βρίσκεσαι εκεί να μοιάζει πως έχει πατημένο το pause.

Κάπως έτσι αισθάνεται ο Σιμόν, ένας νεαρός άντρας που άφησε τη δουλειά του και την φιλενάδα του στην πρωτεύουσα για να επιστρέψει στην μικρή πόλη όπου ζουν οι συνταξιοδοτημένοι γονείς του. Ο καλύτερός του φίλος Ζιλιέν είναι ήδη εκεί, ζώντας με τον πατέρα του που αναρρώνει από μια σοβαρή αρρώστια. Οι δυο τους ένα βράδυ θα αποφασίσουν να κάνουν το εφηβικό τους όνειρο πραγματικότητα: Να αγοράσουν ένα τροχόσπιτο και να ζήσουν μια περιπέτεια on the road.

Μόνο που το τροχόσπιτο που μπορούν να αγοράσουν, χαλάει λίγα μέτρα πιο κάτω από την αφετηρία τους και τα χρήματα δεν τους αρκούν για να το επισκευάσουν και να κάνουν το ταξίδι που ονειρεύονται. Αλλά οι δύο φίλοι είναι αποφασισμένοι να βγουν στο δρόμο και μια δυο αναποδιές, δεν πρόκειται να τους χαλάσουν το όνειρο.

a04

To «Mobile Home» παρκάρει το τροχόσπιτο του στο σημείο που το ταξιδιάρικο πνεύμα των beatniks, συναντά την (αναγκαστικά;) slacker νοοτροπία των νεαρών των ημερών μας και τα ρομαντικά φαντάσματα ενός ταξιδιού που θα αλλάξει την ζωή σου, τρακάρουν με την πραγματικότητα της... τιμής της βενζίνης και των άλλων εμποδίων που υψώνει η ζώη.

Ομως το ταξίδι, στην ταινία του Φρανσουά Πιρό θα γίνει πρώτα απ΄όλα με επιβάτες όλους εμάς που κοιτάζουμε τον «δρόμο» από το παρμπρίζ της οθόνης, ακολουθώντας τους δυο αξιαγάπητους, χαριτωμένους ήρωες του στην συχνά αμήχανη, μα πάντα τόσο τρυφερά αστεία διαδρομή που θα τους φέρει πιο κοντά στην γνωριμία με τον αληθινό εαυτό τους.

a04

Ο Πιρό, συνεργάτης για χρόνια στα σενάρια των ταινιών του Γιοακίμ Λαφός, στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, κατορθώνει να στήσει μια ιστορία που πατά, χωρίς στιγμή να σκοντάφτει, στην λεπτή γραμμή που χωρίζει την σοβαρή πλευρά της ζωής από την αστεία. Ακολουθώντας τους δύο ήρωες του κατορθώνει να κρατά το χαμόγελό σου σταθερά κολλημένο στα χείλη, δίχως να υπάκουει σε κανέναν προφανή κανόνα της κωμωδίας.

Με δυο χαρισματικούς πρωταγωνιστές που μεταμορφώνουν τους δύο ήρωες σε ανθρώπους που ξέρεις ή που θα ήθελες να ξέρεις και με μια σπάνια ικανότητα να μιλά και να καταγράφει πολλά περισσότερα απ όσα βλέπεις στην οθόνη, το «Mobile Home» γίνεται μια αληθινά αστεία, μα και βαθιά διαπεραστική ταινία για ένα σημείο, στο οποίο λίγο πολύ όλοι έχουμε βρεθεί, ή θα βρεθούμε.

a04

Κι ακόμη, κατορθώνει -κι αυτό κι αν αξίζει συγχαρητηρίων- να μεταμορφώσει το Βέλγιο, την επαρχία του, σε μια χώρα που δεν μοιάζει απαραίτητα με αυτή του σινεμά των αδελφών Νταρντέν, ή ακόμη και του Γιοακίμ Λαφός, σε έναν κινηματογραφικό τόπο όχι απαραίτητα πιο όμορφο, μα με δίκη του ξεχωριστή οπτική ταυτότητα, προσθέτοντας στο τόσο ιδιαίτερο ύφος της ταινίας.

Η χαριτωμένη και ιδιοσυγκρασιακή αυτή κωμωδία, έκανε την πρώτη της προβολή στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το περασμένο καλοκαίρι και τώρα, μετά από στάσεις στα φεστιβάλ του πλανήτη, παρκάρει το τροχόσπιτο της και στην Αθήνα. Ενα buddy movie που αποφεύγει κάθε κλισέ του είδους, ένα road movie που δεν πάει πολύ μακριά, αλλά κυρίως ένα φιλμ που μοιάζει με φίλο που σε χτυπά καθησυχαστικά στον ώμο, το «Mobile Home» είναι ίσως η αγαπημένη μας ταινία από το φετινό πρόγραμμα του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Ακριβώς γι αυτό, διαλέξαμε να την «πάρουμε υπό την προστασία» του Flix και να την παρουσιάσουμε μαζί με το φεστιβάλ στο κοινό της Αθήνας. Θα είμαστε εκεί για να την δούμε μαζί την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 8 το βράδυ στον Κινηματογράφο Odeon Οπερα (Ακαδημίας 57) και είστε καλεσμένοι.

Για να διεκδικήσετε μια από τις διπλές προσκλήσεις που θα σας φέρουν στην αίθουσα, στείλετε mail στο win@flix.gr με τον τίτλο της ταινίας «Mobile Home» στο θέμα και απαραίτητα το ονοματεπώνυμό σας, κι ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Οσοι κερδίσουν θα ειδοποιηθούν με email το πρωί της Παρασκευής 5 Απριλίου.

a04

Δείτε πιο κάτω το τρέιλερ της ταινίας και αναζητήστε εδώ, περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες και τις εκδηλώσεις του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου καθώς και το πρόγραμμα των προβολών του.