Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν τιμά την Γκλεν Κλόουζ

στα 10

To πρώτο βραβείο για το σύνολο της καριέρας της παρέλαβε η Γκλεν Κλόουζ την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του 59ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν.

Το Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν τιμά την Γκλεν Κλόουζ

Στον ευχαριστήριο λόγο της, η Κλόουζ ευχαρίστησε το φεστιβάλ και τόνισε τη συλλογική πλευρά της κινηματογραφικής τέχνης, αναφέροντας πως μια ταινία είναι έργο και των αφανών ηρώων όπως είναι οι καμεραμέν, οι κομμωτές και οι μακιγιέρ. Σημείωσε επίσης πως το μόνο που έχει σημασία σε αυτή τη ζωή είναι η ανάγκη για αγάπη και επαφή ανάμεσα στους ανθρώπους σε μια εποχή όπου «το μίσος είναι απίστευτα καταστροφικό».

Πριν την τελετή βράβευσης, στην συνέντευξη Τύπου για την καινούρια της ταινία «Albert Nobbs» που έκανε την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ και την στέλνει ως φαβορί για το Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, η Κλόουζ δήλωσε πως : «Αυτή είναι μια ιστορία επιβίωσης διαφορετικών μοναχικών ανθρώπων και γι'αυτό ήθελα τόσο πολύ να το κάνω».

Το «Albert Nobbs» αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας στην Ιρλανδία του 19ου αιώνα που αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε άνδρα προκειμένου να βρει δουλειά σε ένα ξενοδοχείο και έτσι να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα όνειρα της ζωής της. Βασισμένο σε ένα διήγημα του Ιρλανδού Τζορτζ Μουρ, το «Albert Nobbs» υπήρξε έργο ζωής για την Κλόουζ που εκτός από τον πρωταγωνιστικό ρόλο εκτελεί στην ταινία χρέη συνσεναριογράφου και παραγωγού.

Το 1982, η Κλόουζ είχε ξαναπαίξει τον ίδιο ρόλο σε μια avant-garde παράσταση στο θέατρο, αλλά ήθελε για χρόνια να βρει τον ιδανικό σκηνοθέτη για να μεταφέρει την ιστορία και στο σινεμά. Τον βρήκε τελικά στο πρόσωπο του Ροντρίγκο Γκαρσία («Things You Can Tell Just by Looking at Her», «Nine Lives»), ο οποίος και της απένειμε το βραβείο για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την τελετή απονομής του βραβείο στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν

Δείτε εδώ ένα κλιπ από το «Albert Nobbs»

Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ