Φεστιβάλ / Βραβεία

Το φεστιβάλ Καννών αφιερώνει στον Θόδωρο Αγγελόπουλο!

στα 10

Σε μια τελετή που συγκέντρωσε την αφρόκρεμα των δημιουργών που «έφτιαξαν το μύθο του Φεστιβάλ και το Φεστιβάλ έφτιαξε το μύθο τους», ο Πρόεδρος των Καννών, Ζιλ Ζακόμπ παρουσίασε ένα μεσαίου μήκους φιλμ αφιερωμένο στον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον Ραούλ Ρουίζ. Τους δύο σκηνοθέτες που έλειπαν περισσότερο από τη σκηνή της αίθουσας Debussy!

Το φεστιβάλ Καννών αφιερώνει στον Θόδωρο Αγγελόπουλο!
O Θόδωρος Αγγελόπουλος με το Χρυσό Φοίνικα για το «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα» το 1998

Ηταν στην 60η επέτειο του Φεστιβάλ των Καννών, το 2007, όταν ο Πρόεδρος Ζιλ Ζακόμπ ζήτησε απ' όλους τους σκηνοθέτες που είχαν βραβευθεί μέσα στα χρόνια με τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ να σκηνοθετήσουν από μια ταινία τριών λεπτών, με ελεύθερο θέμα. Το αποτέλεσμα ήταν το «Chacun Son Cinema» («Ο Καθένας και το Σινεμά του»), μια συλλογή ταινιών μικρού μήκους από τους σταρ των Καννών, από τον Ρομάν Πολάνσκι και την Τζέιν Κάμπιον μέχρι τον Γκας Βαν Σαντ και τον Βάλτερ Σάλες.

Ανάμεσα τους, φυσικά, δέχθηκε να συμμετάσχει και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Ραούλ Ρουίζ, δύο από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών που έφυγαν φέτος.

Σε αυτούς ήταν αφιερωμένη η μικρή τελετή που δόθηκε χθες στην αίθουσα Debussy του Palais De Festival, όταν στη σκηνή ανέβηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό προκειμένου να καλέσει δίπλα του όσους από τους σκηνοθέτες που συμμετείχαν τότε στον εορτασμό των 60 χρόνων βρίσκονται φέτος στις Κάννες.

Πριν, ωστόσο, στη σκηνή ανέβουν από τον Νάνι Μορέτι μέχρι τον Αμπάς Κιαροστάμι και από τον Κλοντ Λελούς μέχρι τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, το Φεστιβάλ τίμησε τη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σηκώνοντας από τη θέση της μέσα σε ένα κατακλυσμό χειροκροτημάτων τη σύζυγο του και παραγωγό Φοίβη Οικονομοπούλου.

To φιλμ που ακολούθησε δεν ήταν παρά το making of του «Chacun Son Cinema», δηλαδή όλη η διαδικασία του καλέσματος, της συνέντευξης Τύπου και της επίσημης πρεμιέρας των ταινιών που έφτιαξαν για το Φεστιβάλ μερικοί από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της εποχής μας.

Το ξεκίνημα του ήταν η αφιέρωση στον Θόδωρο Αγγελόπουλο και στον Ραούλ Ρουίζ και η πρώτη σκηνή του ένα απόσπασμα από μια συνέντευξη του Θόδωρου Αγγελόπουλου από τις Κάννες. Στην ερώτηση «γιατί κάνετε σινεμά» ο Θόδωρος Αγγελόπουλος απαντάει: «Για μένα, για τους φίλους μου και για να νικήσω το χρόνο»...

Δείτε παρακάτω το τρίλεπτο φιλμάκι του Θόδωρου Αγγελόπουλου για το «Chacun Son Cinema» και διαβάστε περισσότερα για το 65ο Φεστιβάλ Καννών στο ειδικό τμήμα του Flix.gr που ανανεώνεται συνεχώς.


Tags: Cannes 2012