Φεστιβάλ / Βραβεία

To Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου πάει...Θεσσαλονίκη!

στα 10

Μετά από μια εβδομάδα επιτυχημένων προβολών στην Αθήνα, το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου φτιάχνει βαλίτσα για Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Γαλλικό Ινστιτούτο της πόλης.

To Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου πάει...Θεσσαλονίκη!

Από τις 29 Μαρτίου και για μια έβδομάδα «μετακομίζει» στον Παύλο Ζάννα της Θεσσαλονίκης το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου φέρνοντας στη Θεσσαλονίκη δεκαπέντε ταινίες από το πρόγραμμα του, όπως αυτό παρουσιάστηκε στην Αθήνα από τις 21 έως τις 28 Μαρτίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών στη Θεσσαλονίκη:

Πέμπτη 29 Μαρτίου

20.30 Ανδαλουσία, Αγάπη Μου! (Andalousie, Μon amour!) του Μοχάμεντ Ναντίφ / Ο Σαίντ και ο Αμίν, δύο νεαροί σπουδαστές στην Καζαμπλάνκα, κάνουν σχέδια να φτάσουν στην Ευρώπη. Βρίσκονται σε ένα μικρό χωριό στο βόρειο Μαρόκο. Με τη βοήθεια του δασκάλου τους μπαίνουν σε μια βάρκα και ξεκινούν για την αντίπερα όχθη, όμως ναυαγούν. Η θάλασσα γυρίζει τον Amine στην παραλία του χωριού τους και ξεβράζει τον Σαίντ σε μια αμμουδιά στην Ισπανία. Ομως η Ανδαλουσία μοιάζει παράξενη στα μάτια του. Και ο Αμίν, πίσω στο μαροκινό χωριό, παρατηρεί κάποια περίεργα φαινόμενα...

22.30 Η Νο και Εγώ (No et moi) του Ζαμπού Μπρέιτμαν / Λένε πως το μυαλό της Λου έχει πρόωρη ανάπτυξη. Στα δεκατρία της έχει ήδη περάσει δυο τάξεις πιο μπροστά από τα παιδιά της ηλικίας της, ενώ το σωματάκι της μεγαλώνει σιγά-σιγά. Η μητέρα της ζει κλεισμένη στο σπίτι αγκαλιά με τα ηρεμιστικά της. Η Λου δεν έχει πολλούς φίλους και νιώθει έντονα πως κάτι πάει στραβά στον κόσμο γύρω της. Θα πρέπει να ετοιμάσει μια εργασία για το σχολείο με θέμα μια άστεγη κοπέλα. Είχε δει μία στον σταθμό του Αουστερλίτζ. Μία που ζητιανεύει, που ζητάει κάνα τσιγάρο από τους περαστικούς... Κι εκεί που κοιμάται πάνω στο τραπέζι μιας καφετέριας, η Λου την κερνάει ένα ποτό για να πιάσει κουβέντα μαζί της. Είναι δεκαοκτώ χρονών, τη φωνάζουν Νο και πολύ σύντομα η Λου δεν θα μπορεί πια να την αποχωριστεί. Ομως η No είναι απρόβλεπτη και μια μέρα εξαφανίζεται. Η Λου αρχίζει να την αναζητά, σίγουρη πως η μια έχει πια ανάγκη την άλλη. Κι όταν την ξαναβρίσκει αποκαμωμένη, η Λου ξέρει τι πρέπει να κάνει: η No θα έρθει να ζήσει μαζί της στο σπίτι της.

Παρασκευή 30 Μαρτίου

20:30 Μια καλύτερη ζωή (Une vie meilleure) του Σεντρίκ Καν / O Γιαν και η Νάντια ζουν τον έρωτά τους και αρχίζουν να καταπιάνονται με το σχέδιό τους να ανοίξουν ένα εστιατόριο στην όχθη μιας λίμνης. Δεν θα περάσει πολύς χρόνος και το επιχειρηματικό τους όνειρο θα γίνει κομμάτια. Η Νάντια είναι υποχρεωμένη να δεχτεί μια δουλειά στο εξωτερικό και αφήνει για λίγο καιρό τον γιο της στον Γιαν. Και εξαφανίζεται...

22:30 Νωρίς το πρωί (De bon matin) του Ζαν-Μαρκ Μουτούτ / Είναι Δευτέρα πρωί και ο Πολ πηγαίνει στη δουλειά του. Είναι υπεύθυνος διαχείρισης λογαριασμών σε μια τράπεζα. Φτάνει, όπως το συνηθίζει, ακριβώς στις 8 η ώρα, βγάζει ένα ρεβόλβερ και σκοτώνει δύο από τους προϊσταμένους του. Επειτα κλείνεται μέσα στο γραφείο του. Οση ώρα περιμένει την αστυνομία να έρθει, ο Πολ, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος, ξαναβλέπει κάποια κομμάτια της ζωής του καθώς και τα γεγονότα που τον οδήγησαν να διαπράξει το διπλό έγκλημα.

Σάββατο 31 Μαρτίου

20:30 Μέσα στη νύχτα (Dans la Νuit) του Σαρλ Βανέλ / Ενας εργάτης που δουλεύει σε λατομείο παντρεύεται και ζει ευτυχισμένος με τη σύζυγό του μέχρι τη μέρα που μια έκρηξη στον χώρο της δουλειάς τον παραμορφώνει. Στο εξής θα είναι υποχρεωμένος να φοράει μάσκα. Η γυναίκα του δεν τον θέλει πια, της αρέσει ένας άλλος άντρας...Γυρισμένο στις αρχές του ομιλούντος κινηματογράφου, αυτό το μικρό διαμάντι του βωβού πέρασε απαρατήρητο. Ωστόσο ο Μαρσέλ Καρνέ έβρισκε σ’ αυτή την ταινία «σκληρές, απλές και όμορφες εικόνες να αποδίδουν μια τρομερή, οδυνηρή ιστορία, που η δύναμή της ξεπεράστηκε πολύ λίγες φορές σε όλη την πορεία του γαλλικού σινεμά».

22:30 Homme au bain του Κριστόφ Ονορέ / Ανάμεσα στα εργατικά προάστια του Παρισιού και τη Νέα Υόρκη, ο Ομάρ και ο Εμανιουέλ κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποδείξουν ο ένας στον άλλον πως δεν αγαπιούνται πια. (Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ)

Κυριακή 1 Απριλίου

18:45 Titeuf (Τιτέφ, η Ταινία) του Ζεπ / Xάλια η κατάσταση! Η Νάντια κάνει πάρτι για τα γενέθλιά της και ο Τιτέφ δεν είναι καλεσμένος! Μα γιατί; Πώς μπόρεσε να τον ξεχάσει ενώ αυτός φροντίζει να είναι υπερ-σαγηνευτικός κάθε φορά που πέφτει πάνω της; Ομως ένας ακόμα δυνατότερος σεισμός πρόκειται να συγκλονίσει τη ζωή του Τιτέφ και να τη βυθίσει στο χάος μια και, τελικά, οι μεγάλοι για άλλη μια φορά είναι εντελώς άχρηστοι... Ο Τιτέφ θα προσπαθήσει να καταλάβει τι τρέχει και θα σκαρφιστεί ό,τι πιο καταστροφικό υπάρχει σε τέχνασμα για να στρώσουν τα πράγματα... χωρίς να ξεμακραίνει ούτε στιγμή από τον στόχο του: να λάβει την πρόσκληση για τα γενέθλια της Νάντια!

20:30 Και τώρα, πού πάμε; (Et Μaintenant on Va Où?) της Ναντίν Λαμπακί / Στον δρόμο που οδηγεί από το νεκροταφείο στο χωριό, μια μεγάλη ουρά από μαυροφορεμένες γυναίκες προχωράνε κάτω από το κάμα του ήλιου, σφίγγοντας πάνω τους τις φωτογραφίες των συζύγων τους, των πατέρων τους ή των γιων τους. Μερικές φορούν μαντίλα, άλλες κρατάνε έναν σταυρό, όμως όλες τους μοιράζονται το ίδιο πένθος, συνέπεια ενός ολέθριου και άχρηστου πολέμου. Φτάνοντας στην είσοδο του νεκροταφείου, η πομπή χωρίζεται στα δύο: από τη μια οι μουσουλμάνες, από την άλλη οι χριστιανές. Με φόντο μια χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο, παρακολουθούμε την ιστορία μιας ομάδας γυναικών από διαφορετικές θρησκείες που είναι αποφασισμένες να προστατέψουν την οικογένεια και το χωριό τους από τις εξωτερικές απειλές.

22:30 Η Τέχνη της Αγάπης (L’Art d’Αimer) του Εμανιουέλ Μουρέτ / Την ώρα που ερωτευόμαστε, εκείνη ακριβώς την ώρα, ακούγεται μέσα μας μια ξεχωριστή μουσική. Είναι διαφορετική για τον καθένα και μπορεί να εμφανιστεί σε κάποιες αναπάντεχες στιγμές...

Δευτέρα 2 Απριλίου

20:30 Πάμε θάλασσα; (Ni à Vendre ni à Louer) του Πασκάλ Ραμπατέ /Είστε οικογενειάρχης, συνταξιούχος, γυμνιστής, πανκ ή εμπορικός αντιπρόσωπος σε ομπρελοποιία; Στο φανάρι που δείχνει κόκκινο, είστε μέσα στο καμπριολέ κι αφήνετε τα μαλλιά σας ν’ ανεμίζουν; Ή φεύγετε τέρμα τα γκάζια με το αμάξι που οδηγείτε χωρίς άδεια; Οπως και να ‘χει, ελάτε στις ακτές του Ατλαντικού! Εκεί θα σας περιμένουν πολλές δραστηριότητες: γκολφ, χαρταετοί, σκραμπλ, μαθήματα σχεδίου ή σαδομαζοχιστικές συνεδρίες. Θα κάνετε και ωραίες συναντήσεις! Κι αν δεν τα πιάσατε όλα, θυμηθείτε τουλάχιστον τούτο ‘δώ: «Πάμε θάλασσα; Είναι σούπερ!».

22:30 Στην Πόλη (En Ville) της Βαλερί Μρεζέν /H Ιρίς είναι δεκαέξι χρονών και ζει το τέλος της εφηβείας της σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Κάποια στιγμή συναντιέται κατά τύχη με τον Ζαν, έναν σαραντάχρονο φωτογράφο από το Παρίσι. Αρχίζουν να βλέπονται και η σχέση τους μεταμορφώνεται σε μια ερωτική φιλία που θα ταράξει τις ζωές τους.

Τρίτη 3 Απριλίου

20:30 Λίγες Μέρες Ανάπαυλα (Quelques Jours de Répit) του Αμόρ Χακάρ /Δύο άντρες που αγαπιούνται και θέλουν να ζήσουν ελεύθερα την ομοφυλοφιλία τους φεύγουν από τη χώρα τους, την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και φτάνουν λαθραία στη Γαλλία. Και μια γυναίκα μιας κάποιας ηλικίας που δεν περιμένει τίποτα πια από τη ζωή. Μια συνάντηση που θα ανατρέψει το πεπρωμένο τους...

22:30 Αντίθετοι Ανεμοι (Des Vents Contraires) του Χαλίλ Λεσπέρτ / Στη ζωή του Πολ έρχονται τα πάνω κάτω όταν ξαφνικά μια μέρα η γυναίκα του, η Σάρα, εξαφανίζεται. Επειτα από ένα χρόνο άκαρπης αναζήτησης ο Πολνιώθει εντελώς διαλυμένος, βασανίζεται από τις αμφιβολίες και τις ενοχές. Ίσως η τελευταία του ευκαιρία να είναι να ξαναρχίσει τα πάντα από το μηδέν: να μετακομίσει μαζί με τα δύο του παιδιά στο Σεντ Μαλό, στην πόλη όπου μεγάλωσε. Ομως, μετά από κάποιες αναπάντεχες συναντήσεις, αυτό το νέο του ξεκίνημα πρόκειται να πάρει μια τροπή που ποτέ δεν φανταζόταν.

Τετάρτη 4 Απριλίου

20:30 My Little Princess της Εύα Ιονέσκο / H Χάνα και η Βιολέτα φτιάχνουν ένα δίδυμο πέρα από τα καθιερωμένα: μια αδιανόητη μητέρα και ένα κοριτσάκι που αναζητά τη μητρική αγάπη, μια φαντασιόπληκτη καλλιτέχνιδα και ένα παιδί που γίνεται μοντέλο παρά τη θέλησή του. Οταν η Χάνα ρωτάει την κόρη της αν θέλει να είναι το μοντέλο της, τα πάντα έρχονται πάνω κάτω στη ζωή της Βιολέτα, που μέχρι τότε ζούσε με τη γλυκιά της γιαγιά. Κι εκεί που περνούσε μια κανονική παιδική ηλικία, μετατρέπεται σε ηγερία των σικ κύκλων του Παρισιού...

22:30 Εσύ, Εγώ, οι Αλλοι (Toi, Moi, les Autres) της Οντρέι Εστρουγκό / Ο Γκαμπ έχει μια στρωμένη ζωή: την αρραβωνιαστικιά του, σε λίγο καιρό και τον γάμο του, μια εύπορη οικογένεια. Η Λεϊλά, πάλι, δεν έχει την πολυτέλεια να ζήσει τη ζωή της: σπουδές στη νομική, ένας μικρότερος αδελφός που δημιουργεί προβλήματα, η μητέρα που τους άφησε πολύ νωρίς... Οταν λοιπόν ο Γκαμπ χτυπήσει με το αυτοκίνητό του τον αδελφό της Λεϊλά, θα συγκρουστούν δύο διαφορετικοί κόσμοι και θα ξεκινήσει μια μεγάλη ιστορία αγάπης που θα αναμετρηθεί βίαια με την πραγματικότητα. Η Τίνα, η πιο κοντινή φίλη της Λεϊλά, δεν έχει χαρτιά και φοβάται πως αν την πιάσουν θα τη διώξουν από τη Γαλλία. Κάποια μέρα τη συλλαμβάνουν. Ενώ ο κόσμος της Leila καταρρέει, o Gab είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για εκείνη, ακόμα και να πάει κόντρα στον πατέρα του, που είναι διοικητής της αστυνομίας. Ποιος άραγε να ‘πε ότι τα πάντα γίνονται αρκεί να υπάρχει αγάπη;

Διαβάστε περισσότερα για το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και μείνετε «συντονισμένοι» στο Flix καθώς θα δίνουμε καθημερινά προσκλήσεις για τις προβολές στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.