Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Φεστιβάλ Βενετίας διαλέγει Μίρα Ναΐρ για επίσημη πρεμιέρα

στα 10

Το 69ο Φεστιβάλ Βενετίας, που θα διαρκέσει από τις 29 Αυγούστου ως τις 8 Σεπτεμβρίου, θ’ ανοίξει την αυλαία του με τον «Απρόθυμο Φονταμενταλιστή» της Μίρα Ναΐρ.

Το Φεστιβάλ Βενετίας διαλέγει Μίρα Ναΐρ για επίσημη πρεμιέρα
Η Κέιτ Χάντσον και ο Ριζ Αχμέντ στον «Απρόθυμο Φονταμενταλιστή» της Μίρα Ναΐρ

Η Ινδή σκηνοθέτης, παλιά γνώριμη του Φεστιβάλ Βενετίας, η Μίρα Ναΐρ, θα έχει όλους τους προβολείς στραμμένους επάνω της στις 29 Αυγούστου, καθώς η νέα της ταινία, «Ο Απρόθυμος Φονταμενταλιστής» («The Reluctant Fundamentalist») θ’ αποτελέσει την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ.

Η Μίρα Ναΐρ είχε αποσπάσει στη Βενετία το Βραβείο Σεναρίου το 1991, για την ταινία «Mississippi Masala» και είχε κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι το 2001 για το «Monsoon Wedding». Το 2011 επισκέφθηκε… εν συντομία στο Φεστιβάλ, με μια μικρού μήκους στο σπονδυλωτό «11’9’’01 September 11», για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο UNESCO.

Φέτος, η Ινδή σκηνοθέτης, γνωστή για τη μοντέρνα εκδοχή του φολκλόρ που υιοθετεί στις ταινίες της, την πολιτική – κοινωνική ματιά και τον ρομαντισμό της, επιστρέφει στο Φεστιβάλ Βενετίας (και στη θεματολογία της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001) με την ταινία «Ο Απρόθυμος Φονταμενταλιστής». Τα φιλμ βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Πακιστανού συγγραφέα Μοχσίν Χαμίντ (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πάπυρος), που κυκλοφόρησε το 2007, μεταφράστηκε σε πάνω από 25 γλώσσες, έγινε best seller διεθνώς, επιλέχθηκε στο shortlist του Man Booker Prize, έφτασε στο νούμερο 4 της ετήσιας λίστα των New York Times και συμπεριλήφθηκε από την Guardian στη λίστα με τα πιο χαρακτηριστικά και επιδραστικά μυθιστορήματα της δεκαετίας των ‘00s.

Το καστ της ταινίας συνδυάζει αστέρια του Μπόλιγουντ και του Χόλιγουντ: ο Ριζ Αχμέντ πρωταγωνιστεί, πλαισιωμένος από τους Κέιτ Χάντσον, Λιβ Σράιμπερ, Κίφερ Σάδερλαντ, Μάρτιν Ντόνοβαν, Ομ Πουρί, Σαμπάνα Αζμι, Χαλούκ Μπιλγκινές και Μίσα Σάφι.

Η επίσημη σύνοψη του «Απρόθυμου Φονταμενταλιστή» περιγράφει την ιστορία της ταινίας ως εξής:

Ενώ η Λαχώρη ζει στον πυρετό των φοιτητικών εξεγέρσεων, ο Τσένγκις Χαν (το όνομά του γράφεται Changez Khan, με όλες τις αναφορές που αυτό μπορεί να φέρει στο μυαλό), ένας νεαρός Πακιστανός καθηγητής κι ο δημοσιογράφος Μπόμπι Λίνκολν πίνουν το τσάι τους και κουβεντιάζουν. Ο Τσένγκις, που έχει αποφοιτήσει από το Πρίνστον, αφηγείται στον Λίνκολντ το λαμπρό παρελθόν του ως επιχειρηματικός αναλυτής στη Γουολ Στριτ. Μιλά για το φαντασμαγορικό μέλλον που τον περιμένει και την όμορφη και πνευματώδη Ερικα με την οποία έχει αποφασίσει να το μοιραστεί.

Αλλά η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 αλλάζει τα πάντα. Η συμπεριφορά των ανθρώπων μεταβάλλεται δραματικά – το όνομα και το πρόσωπό του αρκούν για να τον καταστήσουν ύποπτο τρομοκρατικών ενεργειών. Ο Τσένγκις επιστρέφει στην πατρίδα του και στην αγαπημένη του οικογένεια και αναλαμβάνει τη θέση του καθηγητή στο τοπικό πανεπιστήμιο, που ζει μέσα στις ριζοσπαστικές εντάσεις της νέας, στρατευμένης πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η συγκυριακή πρόφαση της συνάντησης των δύο αντρών στο καφέ της Λαχώρης αποκαλύπτει σταδιακά τον πραγματικό λόγο του ραντεβού τους αυτή την καλοκαιρινή μέρα – ένας άλλος καθηγητής έχει πέσει θύμα απαγωγής από τους εξτρεμιστές και η χρόνος μέχρι τη διορία της εκτέλεσής του πλησιάζει. Η οικογένεια του Τσένγκις απειλείται, οι συγγενείς του κινδυνεύουν. Ο Μπόμπι βρίσκεται εκεί για ν’ ακούσει και για άλλους, δικούς του λόγους. Καθώς αποκαλύπτεται η σχέση του Λίνκολν με τη CIA, μαθαίνουμε και για τον προσωπικό του σύνδεσμο με τη επικείμενη πολιτική κρίση. Μεταφέροντάς μας στους πολιτισμικά πλούσιους και γοητευτικούς κόσμους της Νέας Υόρκης, της Λαχώρης και της Κωνσταντινούπολης, ο «Απρόθυμος Φονταμενταλιστής» εξερευνά την έννοια της προκατάληψης και το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης με τρόπο ενθουσιώδη και, ταυτόχρονα, βαθιά ανησυχητικό.

Δείτε στο gallery τις πρώτες φωτογραφίες από τον «Απρόθυμο Φονταμενταλιστή» και περιμένετε, όπου να’ναι και το τρέιλερ της ταινίας.

Περισσότερα για το 69ο Φεστιβάλ Βενετίας εδώ