Industry

Το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου στο Μουσείο Κινηματογράφου της Αυστρίας

στα 10

Από τις 27 Απριλίου ως τις 7 Μαΐου θα διαρκέσει το αφιέρωμα στις ταινίες και την πολιτική δράση του Θόδωρου Αγγελόπουλου στις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου στο Μουσείο Κινηματογράφου της Αυστρίας

Το Μουσείο Κινηματογράφου της Αυστρίας στη Βιέννη διοργανώνει, από σήμερα ως τις 7 Μαΐου, την αφιερωματική έκθεση «Ταξίδια στην Ελλάδα. Στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, 1935-2012».

Το Μουσείο θα παρουσιάσει οκτώ ταινίες του Αγγελόπουλου, από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, την εποχή δηλαδή, που κατά τους διοργανωτές αποκαλύπτουν με τον καλύτερο τρόπο το όραμά του και την αντίδρασή τους στις παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις της εποχής.

Στο κείμενο που συνοδεύει το αφιέρωμα και που μπορείτε να διαβάσετε στο επίσημο site του μουσείου, ο Αγγελόπουλος χαρακτηρίζεται ως ένας «γίγαντας του παγκόσμιου σινεμά». Το γεγονός ότι τα εγκαίνια της έκθεσης συμπίπτουν με την επέτειο των γενεθλίων του σκηνοθέτη προσθέτει μια επιπλέον συναισθηματική φόρτιση στο αφιέρωμα.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι η «τριλογία της ιστορίας», οι «Μέρες του ‘36», ο «Θίασος» και «Οι Κυνηγοί», που «αντιπροσωπεύουν την αποτυχία της ιστορίας, την οποία ο Αγγελόπουλος θέλησε να παρουσιάσει στο κοινό για να την αποφύγουν στο μέλλον». Η «τριλογία της σιωπής», το «Ταξίδι στα Κύθηρα», ο «Μελισσοκόμος» και το «Τοπίο στην Ομίχλη», ταινίες που «αναζητούν ένα πολιτικό φως που θα συνεχίσει να φωτίζει όσο αυτές οι ταινίες μένουν ζωντανές στη μνήμη». Κι επιπλέον την «Αναπαράσταση» και τον «Μεγαλέξανδρο».