Φεστιβάλ / Βραβεία

Το ελληνικό σινεμά πάει... Σεβίλλη!

στα 10

Με ένα αφιέρωμα στο ελληνικό σινεμά, αλλά και πλήθος ελληνικών ταινιών στα τμήματά του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σεβίλλης που ξεκινάει στις 2 Νοεμβρίου επιβεβαιώνει πως σε μια χώρα που καταρρέει, το μοναδικό πράγμα που κινείται είναι ο κινηματογράφος...

Το ελληνικό σινεμά πάει... Σεβίλλη!
Σκηνή από το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου

Συνεχίζοντας μια σειρά αφιερωμάτων των διεθνών κινηματογραφικών φεστιβάλ στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σεβίλλης αφιερώνει φέτος ένα ολόκληρο τμήμα στην Ελλάδα με 11 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους.

Ανάμεσά τους οι «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη, το «L» του Μπάμπη Μακρίδη, ο «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη, ο «Παράδεισος» του Παναγιώτη Φαφούτη, το «Τρεις Μέρες Ευτυχίας» του Δημήτρη Αθανίτη, ο «Αδικός Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου, το «Wasted Youth» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και τα μικρού μήκους «Casus Belli» του Γιώργου Ζώη, «Αγνά Νιάτα» του Εκτορα Λυγίζου και «The Capsule» της Αθηνάς Τσαγγάρη.

Η ελληνική παρουσία στη Σεβίλλη, όμως, δεν σταματάει εκεί αφού στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, ανάμεσα σε 17 ταινίες που διαγωνίζονται για τα βραβεία της διοργάνωσης βρίσκουμε το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου, ενώ στο Πανόραμα των ταινιών μικρού μήκους - επιλεγμένων από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου - θα προβληθούν οι «Τίτλοι Τέλους» του Γιώργου Ζώη.

Καθόλου άσχημη συγκομιδή για μια εθνική κινηματογραφία που συνεχίζει - κόντρα όχι μόνο στις συνθήκες αλλά και τις προβλέψεις - να απασχολεί το διεθνές ενδιαφέρον, προβάλλοντας ευτυχώς στο εξωτερικό μια Ελλάδα που απέχει μίλια μακριά από την εικόνα της στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα και για την οποία μπορεί κανείς να είναι περήφανος.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το 9o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σεβίλλης στο επίσημο site του στο Ιντερνετ.