Φεστιβάλ / Βραβεία

To CineDoc μας πάει Φινλανδία!

στα 10

Με δύο προβολές, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, το CineDoc μας προσκαλεί σε μια βόλτα στη Φινλανδία, καλύπτοντας την όχι και τόσο παράδοξη διαδρομή από τα παρασκήνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι τις σάουνες της χώρας...

Flix Team
To CineDoc μας πάει Φινλανδία!

Αν αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχει ο Ολι Ρεν με τις σάουνες που μέσα στην φινλανδική κουλτούρα αποτελούν κάτι σαν τους ιερούς χώρους ανδρικής συνάθροισης, η απορία σας θα λυθεί εύκολα αν βρεθείτε σήμερα Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Εκεί συνεχίζονται κάθε Τετάρτη οι επιτυχημένες οι προβολές του CineDoc που τον τελευταίο μήνα είναι αφιερωμένες στη θεματική ενότητα «North Meets South» με βραβευμένα ντοκιμαντέρ από τη Δανία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και σήμερα τη Φινλανδία.

2

Το «The Commissioner» του Πέκα Λέτο παρουσιάζει το άγνωστο πρόσωπο ενός πολυσυζητημένου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Φινλανδού Ολι Ρεν, επίτροπου της ΕΕ για τις Νομισματικές Υποθέσεις, καθώς αυτός βρίσκεται αντιμέτωπος με το πρώτο κύμα της κρίσης στην Ελλάδα. To ντοκιμαντέρ ξεκίνησε να γυρίζεται το 2010 και με ανθρώπινες ιστορίες που περιστρέφονται γύρω από το πρόσωπο του Ολι Ρεν προσπαθεί να καταγράψει το προφανές: πως η οποιαδήποτε κρίση δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομία αλλά και με το κοινωνικό και ηθικό σύστημα σε μια Ευρώπη που αναζητά γερές βάσεις για να ξανασταθεί στα πόδια της.

2

Το «Steam of Life» των Γιούνας Μπέργκαλ και Μικα Χοτακάινεν εισβάλλει σε μια άλλη κλειστή κοινωνία με τους δικούς της κανόνες (όπως την Ευρωπαϊκή Ενωση!), στις σάουνες που αποτελούν μέρος συνάθροισης για τους περισσότερους Φινλανδούς. Μέσα από τις συζητήσεις τους, τις αγωνίες και την έλλειψη ρούχων που αντισταθμίζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες, το πορτρέτο μιας ολόκληρης χώρας σκιαγραφείται με τον πιο γλαφυρό τρόπο.

Οι προβολές των δύο ντοκιμαντέρ ξεκινούν στις 20.00 στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου. Τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν παράλληλα το Σάββατο και την Κυριακή 2 - 3 Μαρτίου 2013 στον κινηματογράφο Δαναός.