Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «Cavo d’Oro» του Σιαμάκ Ετεμάντη στο φεστιβάλ του Λοκάρνο

στα 10

Ενας άνδρας, μια θάλασσα και μια εγκαταλελειμμένη βάρκα. Στο Κάβο Ντόρο. Και στο διαγωνιστικό τμήμα Pardi di Domani του Λοκάρνο.

Το «Cavo d’Oro» του Σιαμάκ Ετεμάντη στο φεστιβάλ του Λοκάρνο

Διαβάστε ολόκληρο το πρόγραμμα του 65ου Φεστιβάλ του Λοκάρνο εδώ

Το «Cavo d’Oro» είναι η τρίτη μικρού μήκους του Σιαμάκ Ετεμάντη, μετά το «Vignette», ταινία αποφοίτησής του από την σχολή Σταυράκου το 2000 και τον «Πραμυθά» του 2003, ενώ το 2007 ειχε σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ «Bitter Lemons» από κοινού με τον Αντνάν Χατζισελίμοβιτς. Γεννημένος στο Ιράν, αλλά εδώ και χρόνια μόνιμος κάτοικος και υπήκοος της Ελλάδας, ο Σιαμάκ Ετεμάντη, έχει σπουδάσει σινεμά στην Αγγλία και την Ελλάδα, έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη, τεχνικός ή ηθοποιός σε αρκετές ελληνικές ταινίες αλλά και θεατρικές παραστάσεις κι έχει σκηνοθετήσει για το θέατρο.

Το «Cavo d’Oro» είναι, όπως λέει ο ίδιος, «μια ερωτική ιστορία, μια τυπική καλοκαιρινή ταινία, αλλά με αρκετές ανατροπές. Δυο άγνωστοι συναντιούνται κατά τύχη σε μια απομονωμένη παραλία κι εκεί, η κοινή εσωτερική τους αγριότητα, θα συναγωνιστεί την φυσική αγριότητα του τοπίου: Ο άντρας γεμάτος φόβο και μοναξιά, η γυναίκα κουβαλώντας τους δικούς της δαίμονες».

Γυρισμένη σε φιλμ, στη Νότια Εύβοια, με ελάχιστο διάλογο και διάρκεια 28 λεπτών, η ταινία κάνει μια αντίστιξη «από τη μια μεταξύ της ομορφιάς του τοπίου και των ανθρώπινων σωμάτων, κι από την άλλη της βαναυσότητας της φύσης και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Φτάνοντας στα άκρα, οι δυο πρωταγωνιστές, θα οδηγηθούν από αυτή την αντιπαράθεση σε μια αποκαλυπτική σύγκρουση».

Ο Σιαμάκ λέει πως τα νέα για την συμμετοχή της ταινίας στο Λοκάρνο, του έδωσαν μεγάλη χαρά: «Πέρα από την αναγνώριση και την ικανοποίηση μια πρώτης επιτυχίας, αποτελεί και μια μεγάλη βοήθεια. Ειδικά όταν κάνεις σινεμά χωρίς χρήματα κι όταν αναζητάς πόρους και υποστήριξη».

Εν τούτοις λέει πως όσο δύσκολο είναι να κάνεις σήμερα μια ταινία στην Ελλάδα,«είναι μαζί και εύκολο. Υπάρχουν πολλοί καλοί επαγγελματίες στη χώρα μας και κυρίως υπάρχει η διάθεση και η θέληση να δουλέψουν μαζί σου σε μια ταινία που τους ενδιαφέρει, ακόμη και με πολύ λίγα χρήματα. Με τον ίδιο τρόπο που κι εγώ έχω δουλέψει κάπως έτσι σε ταινίες άλλων, έτσι και στο “Cavo d’ Oro” είχα μια εξαιρετική ομάδα από συνεργάτες και φίλους που ήταν εκεί για να βοηθήσουν στη δική μου ταινία».

Cavo d’Oro / Σκηνοθεσία, Σενάριο: Σιαμάκ Ετεμάντη / Πρωταγωνιστούν: Κυριάκος Χατζηιωάννου, Ελενα Μεγγρέλα / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης Ευθυμιόπουλος / Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς / Μουσική: DrogATek / Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγιού Τρικιεριώτη / Ηχος: Αρης Λουιζιώτης / Επιμέλεια Παραγωγής: Γιώργος Τσούργιανης, Σύλλας Τζουμέρκας / Διεύθυνση Παραγωγής: Ελίνα Φέσσα / Παραγωγοί: Σιαμάκ Ετεμάντη, Ελίνα Φέσσα / Παραγωγή: Σιαμάκ Ετεμάντη, Guanaco, ΕΡΤ Α.Ε., Horsefly, E.K.K.