Φεστιβάλ / Βραβεία

«Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» στο δρόμο για τα Οσκαρ;

στα 10

Ανακοινώθηκαν κι επίσημα οι συμμετοχές των χωρών για την κούρσα του Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η υποψηφιότητας της Ελλάδας για φέτος είναι «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου σύμφωνα με το Hollywood Reporter, αλλά όχι επίσημα από την ελληνική πλευρά.

«Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» στο δρόμο για τα Οσκαρ;

Η ταινία που κέρδισε την άνοιξη το μεγάλο βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου, θα μας εκπροσωπήσει στα 86α Οσκαρ τον Μάρτιο του 2014 σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Hollywood Reporter, αν και επισήμως, το υπουργείο πολιτισμού που είναι υπεύθυνο για την υποβολή της ελληνικής συμμετοχής, δεν έχει ακόμη καταλήξει στην επιλογή του.

Οχι ότι Ακαδημία δεν έχει στο παρελθόν διαχωρίσει τη θέση της απέναντι στο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και στην ψήφο της για την οσκαρική κούρσα. Φέτος όμως, οι απόψεις ταυτίστηκαν και το νεορεαλιστικό ντεμπούτο του Λυγίζου ξεκινάει το δρόμο του για τα Οσκαρ. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι το υπουργείο πολιτισμού που έχει τον τελικό λόγο και ακόμη δεν έχει καταλήξει στην φετινή του επιλογή.

Το «Hollywood Reporter» εν τούτοις παρουσιάζει την υποψηφιότητα ως γεγονός. Περιγράφοντας το «Αγόρι», ο κινηματογραφικός συντάκτης Νικ Χόλντσγουορθ μίλησε για «επιρροές από Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και Αλμπέρ Καμί», επαινώντας «τον σκοτεινό κοινωνικό ρεαλισμό και τις σοκαριστικές σκηνές της ταινίας».

1

Το «Hollywood Reporter» έκανε επίσης λόγο για το πόσο άρρηκτα δεμένη είναι η ιστορία της ταινίας με την ελληνική κρίση (ακόμα κι αν αυτό δεν αναφέρεται ποτέ κυριολεκτικά), καθώς «η ανεργία στην Ελλάδα έχει φτάσει το 27%, ενώ για τους νέους ανθρώπους τα νούμερα είναι διπλά - ποσοστά που ξεπερνούν ακόμα και την κρίση που έφερε στην Αμερική το Κραχ της δεκαετίας του '30».

Να θυμίσουμε ότι η πορεία της ταινίας υπήρξε μέχρι στιγμής πραγματικά διθυραμβική. Πριν από μόλις έναν μήνα, κι έχοντας συμμετάσχει σε περισσότερα από 30 διεθνή Φεστιβάλ και συγκεντρώσει τα περισσότερα βραβεία ελληνικής ταινίας που μπορεί κανείς να μετρήσει τα τελευταία χρόνια από την πρώτη του προβολή στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι τον Ιούνιο του 2012 μέχρι και σήμερα, «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» κέρδισε και το βραβείο καλύτερης πρώτης ταινίας στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ του Galway στην Ιρλανδία.

2

Τα σημαντικότερα από τα βραβεία που έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» είναι η ειδική μνεία για την ερμηνεία του Γιάννη Παπαδόπουλου στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, το Βραβείο της Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου του Κεμπέκ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, το Αργυρό Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Σεβίλλης, το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας και το Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Λοντζ και τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Α' Ανδρικού Ρόλου στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Θα το δούμε φέτος να φιγουράρει στην οσκαρική πεντάδα; Ολα τα στοιχήματα είναι στον αέρα! Πρώτα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί κι από επίσημα ελληνικά χείλη η υποψηφιότητα του φιλμ. Eίμαστε εξάλλου ακόμα στο σημείο όπου συγκεντρώνονται απλά οι επίσημες συμμετοχές.

Να θυμίσουμε μάλιστα ότι από φέτος ισχύουν για την κατηγορία της Ξενόγλωσσης Ταινίας νέοι κανονισμοί και νέος τρόπος ψηφοφορίας.


.

Περισσότερα για «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού»