«Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!»: Δείτε την αφίσα του «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή

BUZZ 12 SEP 2012  /  Μανώλης Κρανάκης

Ενα μήνα πριν την έξοδό του στις ελληνικές αίθουσες και ενώ κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 37ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόροντο, το «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή παρουσιάζει την επίσημη αφίσα του.

Με tagline «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!» και έμφαση στον ήρωά του, τον Ιωάννη Βαρβάκη που υποδύεται ο Γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Κοχ («Οι Ζωές των Αλλων»), η αφίσα του «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» κάνει την πρεμιέρα της, ένα μήνα πριν την έξοδο της ταινίας στις ελληνικές αίθουσες και ακριβώς τη στιγμή που η ταινία κάνει την επίσημη παγκόσμια πρώτη της στο 37ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόροντο.

2

Το «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι», με γυρίσματα σε Ελλάδα (Πύλο, Αίγινα, Κρήτη και Ψαρά) και Ρωσία (Αγία Πετρούπολη και Αστραχάν) και ηθοποιούς από έξι χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ισπανία, Γερμανία και Ελλάδα), έρχεται να συνεχίσει τις βιογραφίες μεγάλων ανδρών της Τέχνης και του κόσμου, όπως ο Καβάφης και ο Ελ Γκρέκο (πρωταγωνιστές των ομώνυμων προηγούμενων ταινιών του Γιάννη Σμαραγδή) και αφηγείται την επική ιστορία της ζωής και του έργου του Ιωάννη Βαρβάκη.

Ανοιχτές θάλασσες, περιπέτεια, ίντριγκες, διεθνείς συνωμοσίες. Ο Ιωάννης Βαρβάκης έδρασε το 19ο αιώνα. Διαβόητος πειρατής, πλοιοκτήτης και δαιμόνιος έμπορος, κατέφτασε στην αυλή της Τσαρίνας Αικατερίνης της 2ης της Ρωσίας, κέρδισε την εύνοιά της, εξελίχθηκε σε πάμπλουτο εξαγωγέα χαβιαριού και επέστρεψε για να βοηθήσει την Ελλάδα στην Επανάσταση του 1821.

Η Ιστορία τον θέλει να συμμετέχει και στην πυρπόληση της τουρκικής αρμάδας του Τσεσμέ, κερδίζοντας τον χαρακτηρισμό «Ηρωας του Τσεσμέ». Μετά την απόκτηση της περιουσίας του, ο Βαρβάκης έκανε γενναίες δωρεές στο ελληνικό κράτος πιστεύοντας στην ελληνική φιλαλληλία: «ο Θεός μου έδωσε χρήματα για να είμαι χρήσιμος στους άλλους ανεξάρτητα από έθνη, θρησκείες και πολιτισμούς.»

Τον ρόλο του Ιωάννη Βαρβάκη υποδύεται ο Γερμανός Σεμπάστιαν Κοχ («Οι Ζωές των Αλλων») ο οποίος δήλωσε ότι «νιώθει ταύτιση με τις ιδέες του ευεργέτη», την Αικατερίνη της Ρωσίας η Κατρίν Ντενέβ, ενώ ο Τζον Κλιζ ερμηνεύει τον Βρετανό διοικητή της Ζακύνθου, όπου ο Βαρβάκης πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του (έχοντας δωρίσει τα τελευταία του χρήματα για την ανέγερση της Βαρβάκειου Σχολής). Συμμετέχουν επίσης ο Χουάν Ντιέγκο Μπότο και ο Νικ Ασντον (οι δυο συμπρωταγωνιστές του «El Greco») και οι Ρώσοι ηθοποιοί Εβγκένι Στούτσκιν και Ολγκα Σουτούλοβα.

Από ελληνικής πλευράς ανάμεσα στο καστ της ταινίας συναντάμε τον Λάκη Λαζόπουλο, τον Ακη Σακελλαρίου, την Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, τον Παύλο Κοντογιαννίδη, τον Αλέξανδρο Μυλωνά, τον Μάνο Βακούση.

Την διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Αρης Σταύρου, τα σκηνικά ο Νίκος Πετρόπουλος, τα κοστούμια η Ισπανίδα Λάλα Ουέτε, το μοντάζ ο Γιώργος Μαυροψαρίδης και τη μουσική ο Μίνως Μάτσας.

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Οκτωβρίου του 2012 από την Feelgood Entertainment.

Διαβάστε ακόμη:


Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.