Buzz

Η Τίνα Φέι είναι badass: τα έλεγε για τον Μπιλ Κόσμπι από το 2005

στα 10

Πολλοί αναρωτιόμαστε για το σκάνδαλο Μπιλ Κόσμπι και πώς δεν είχε γίνει λόγος νωρίτερα. Κι όμως, μία γυναίκα κωμικός, του τα έχωνε με κάθε ευκαιρία...

Η Τίνα Φέι είναι badass: τα έλεγε για τον Μπιλ Κόσμπι από το 2005

Εδώ και δύο μήνες ένα σκάνδαλο έχει αποκαθηλώσει την εικόνα του τηλεοπτικού πατερούλη Χάξταμπλ. Ο κωμικός-φαινόμενο Μπιλ Κόσμπι κατηγορείται πλέον ανοιχτά από 18 γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση, ένα σκάνδαλο που κρατά 35 χρόνια τώρα. Σοκ και δέος στην αμερικανική κοινωνία. Αρκετοί νέοι εχθροί τον αποκύρηξαν αμέσως, κάποιοι τελευταίοι μοναχικοί σύμμαχοι στον στήριξαν δημόσια, όμως είναι φανερό: ο Κόσμπι έχασε την παντοδυναμία του, η υστεροφημία του στιγματίστηκε ανεξίτηλα και το μόνο που μένει είναι αν η δικαιοσύνη θα έχει πάτημα να ξεδιαλύνει το σκάνδαλο και να αποκαλύψει την αλήθεια. Μία αλήθεια που, όχι, επισήμως δεν μπορούμε να ξέρουμε. Ομως πόσο μπορείς να αμφισβητήσεις 18 γυναίκες που αποκαλύπτουν η μία μετά την άλλην, παρόμοιες ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης και διαστροφής;

Διαβάστε περισσότερα: Φάκελος Μπιλ Κόσμπι: το χρονικό ενός σκανδάλου

Το ερώτημα που εύλογα δημιουργείται στο μυαλό όλων είναι πώς μία σειρά τόσων πολλών κακοποιήσεων (και συνήθως οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι για τόσες γυναίκες που βγήκαν επώνυμα να καταγγείλουν, υπάρχουν άλλες τόσες που δεν τολμούν να το κάνουν) έμεινε στο σκοτάδι για τόσο καιρό. Πώς καμία δεν κατέφυγε στην αστυνομία (οι περισσότερες επικαλούνται ότι «ποιος τολμούσε να τα βάλει με τον Πατριάρχη της τηλεόρασης τότε»), πώς ακόμα και μετά την περίπτωση της Αντρεα Κόνσταντ, που το 2005 ήταν η πρώτη που τράβηξε τη δημόσια κουρτίνα και αποκάλυψε τι της είχε συμβεί, τα media ασχολήθηκαν τόσο λίγο με τις σοβαρότατες κατηγορίες. Ο Κόσμπι συνέχισε για άλλα 10 χρόνια την καριέρα του, τις παραστάσεις του, τις φιλανθρωπίες του, την εικόνα του ως ο πιο ευυπόληπτος των αφροαμερικανών κωμικών (μην ξεχνώντας να κάνει παρατηρήσεις για τη γλώσσα, το ήθος και τα πεσμένα παντελόνια των νέων μαύρων stand up comics).

Κι όμως υπήρχε μία γυναίκα κωμικός, η οποία στις ρουτίνες της τον ξετίναζε επί χρόνια. Αυτή η αγαπημένη badass που ακούει στο όνομα Τίνα Φέι.

Το πρώτο περιστατικό ήταν σε Saturday Night Live επεισόδιο του 2005. Η Φέι και η Είμι Πόλερ (στο διάσημο κωμικό τους σκετς «Weekend Update», όπου λένε τις «ειδήσεις» με το δικό τους μοναδικό τρόπο) μετέδωσαν την είδηση των κατηγοριών αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Αναφερόμενες ξεκάθαρα στην αιτία που πολλοί συνάδελφοί τους μένουν σιωπηλοί, ξεφώνισαν και τον τακτικό συνεργάτη του SNL, Κέναν Τόμσον. «Ο Κέναν δεν βγαίνει σ' αυτό το σκετς εξαιτίας του ''Fat Albert". Είναι πολλά τα λεφτά. Και τα επικείμενα σίκουελ.Δε θέλει να αναστατώσει τον Κο Κόσμπι και τη σύζυγό του Καμίλ...»

.

Η δεύτερη φορά που η Φέι υποστήριξε ανοικτά στο κείμενό της ότι ο Κόσμπι είναι βιαστής ήταν σε επεισόδιο του «30 Rock». Το Μάρτιο του 2009, το επεισόδιο με τίτλο «The Bubble» (3ος Κύκλος, Επεισόδιο 15) ήθελε τον Τζακ (Αλεκ Μπόλντγουιν) να προσπαθεί με χίλιους τρόπους να πείσει τον Τρέισι (Μόργκαν) να επιστρέψει στην εκπομπή (είχε παραιτηθεί μετά από κόντρα με την Λιζ Λέμον). Σκαρφίστηκε λοιπόν να του παρουσιάσει τηλεφωνικά το είδωλό του Μπιλ Κόσμπι (έναν νεαρό μίμο) που θα τον παρακαλούσε προσωπικά να επιστρέψει. Μόνο που όσα είπε το στόμα του Μόργκαν (και τα είχε γράψει η Φέι) ήταν ξεκάθαρα: «Πώς σου ήρθε να με βάλεις να μιλήσω με έναν τέτοιον άνθρωπο; Μπιλ Κόσμπι πώς τολμάς να μου μιλάς; Ξέχασες τη θεία μου, την Πολέτ; Ηταν σερβιτόρα το 1971 στο Σινσινάτι, όταν της... »

.

Διαβάστε περισσότερα: Φάκελος Μπιλ Κόσμπι: το χρονικό ενός σκανδάλου