Buzz

Τα παιχνίδια της Τίλντα Σουίντον και του Λουτς Εμπερσντορφ της «Suspiria» παραείναι meta

στα 10

Επαιζε ή όχι η Τίλντα Σουίντον τον Δρ. Κλέμπερερ στη «Suspiria»; Και ναι και όχι και ίσως. Σίγουρα, πάντως, πρόκειται για ερμηνεία με... αρ*ια. Κυριολεκτικά! Διαβάστε και θα καταλάβετε.

Τα παιχνίδια της Τίλντα Σουίντον και του Λουτς Εμπερσντορφ της «Suspiria» παραείναι meta

Ηταν ένα από τα αστεία αινίγματα της πρεμιέρας της «Suspiria» του Λούκα Γκουαντανίνο στο Φεστιβάλ Βενετίας: εκτός από τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Μαντάμ Μπλανκ, η Τίλντα Σουίντον υποδύθηκε και τον (αγνώριστο, αλλά όχι και τόσο), Δόκτορα Κλέμπερερ της ταινίας, μεταμορφωμένη σε 80χρονο Γερμανό ψυχοθεραπευτή;

Διαβάστε εδώ σχετικά: Βενετία 2018 | Δρ. Κλέμπερερ ή Μαντάμ Μπλανκ; Ο «διπλός» ρόλος της Τίλντα Σουίντον στη «Suspiria»

Στη συνέντευξη Τύπου της «Suspiria» στη Βενετία, αλλά και στις διάφορες συνεντεύξεις και δηλώσεις που ακολούθησαν, τόσο ο Γκουαντανίνο, όσο και η Τίλντα Σουίντον, πεισματικά επέμεναν ότι τον καλό (ή όχι και τόσο) Δόκτορα ενσάρκωσε στην ταινία ο 82χρονος Λουτς Εμπερσντορφ, Γερμανός ψυχαναλυτής από το Μόναχο, στην πρώτη του εμφάνιση στο σινεμά.

Τώρα, ωστόσο, δυο μήνες μετά το λανσάρισμα της «Suspiria» στη Βενετία, η Τίλντα Σουίντον, σε συνέντευξή της στους New York Times, βάζει τα πράγματα στην μπερδεμένη θέση τους. Οπως εξηγεί η ηθοποιός, δεν ενσαρκώνει τον Δρ. Γιόζεφ Κλέμπερερ της ταινίας. Αντίθετα, ενσαρκώνει τον... «ηθοποιό» Λουτς Εμπερσντορφ που υποδύεται τον Δρ. Κλέμπερερ της ταινίας.

Δείτε ακόμη: To χρώμα της επίσημης πρεμιέρας του «Suspiria» ήταν το... profondo rosso

suspiria 607

Εννοιολογικό παιχνίδι; Απολύτως, δηλώνει η Τίλντα Σουίντον, η οποία παραδέχεται ότι θέλησε το ρόλο του Λουτς «ομολογουμένως για την πλάκα του θέματος.» Αλλωστε, όπως προσθέτει η ηθοποιός, «η γιαγιά μου είχε ένα ρητό - που αξίζει να το ακολουθείς στη ζωή και στο θάνατο - "είναι βαρετό να μην το κάνεις"». Ή, απλώς, κάθε μιντιακό παιχνίδι που αυξάνει τη δημοσιότητα, ευπρόσδεκτο.

Για τις ανάγκες του ρόλου, η Σουίντον χρειαζόταν τέσσερις ώρες καθημερινά για την προετοιμασία του προσθετικού μακιγιάζ, το οποίο και είχε αναλάβει ο Μαρκ Κούλιερ, δύο φορές βραβευμένος με Οσκαρ για τη δουλειά του στο «The Iron Lady» και το «The Grand Budapest Hotel». Κι όχι μόνο αυτό, αλλά για να μπει στο πετσί του ρόλου, η Σουίντον είχε ζητήσει από το συνεργείο να της απευθύνονται στα γυρίσματα ως Λουτς Εμπερσντορφ, ενώ είχε παραγγείλει στον Κούλιερ και ένα σετ με... προσθετικά γεννητικά όργανα.

«Μας ζήτησε να της φτιάξουμε ένα πέος και όρχεις», περιγράφει ο Κούλιερ. «Είχε αυτό το ωραίο, βαρύ σετ από γεννητικά όργανα έτσι ώστε να μπορεί να το νιώθει να κρέμεται ανάμεσα στα πόδια της, και κατάφερε να το βγάλει έξω κανά δυο φορές στα γυρίσματα». Αυτό θα πει αφοσίωση στο ρόλο...

Η «Suspiria» του Λούκα Γκουαντανίνο θα βγει στις ελληνικές αίθουσες την 1η Νοεμβρίου από τη Seven Films.

Διαβάστε ακόμη

Suspiria 607