Φεστιβάλ / Βραβεία

Αυτό είναι το διαγωνιστικό τμήμα του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

στα 10

Με 15 ταινίες - ανακαλύψεις απ' όλον τον κόσμο, το Διαγωνιστικό Τμήμα του 59ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προτείνει ως κεντρική του ιδέα την ευσπλαχνία και αφορμή ένα ξεχασμένο θέμα της κλασικής τέχνης.

Flix Team
Αυτό είναι το διαγωνιστικό τμήμα του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στο μοτίβο των τελευταίων χρόνων, όπου το Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνδέεται αφηρημένα ή πιο συγκεκριμένα με μια εικαστική ιδέα, οι φετινές 15 ταινίες που αποτελούν την αφρόκρεμα του προγράμματός του ξεκινούν, όπως αναφέρει το επίσημο δελτίο Τύπου της διοργάνωσης με αφετηρία τη Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία (Caritas Romana).

Η ιστορία μιας κόρης που το 31 μ.Χ. θήλασε τον πατέρα της ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο από ασιτία, έγινε το κέντρο έμπνευσης περισσότερων από τριακοσίων έργων τέχνης από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι τις μέρες μας και διατρέχει με τον έναν ή άλλο τρόπο τις φετινές ταινίες που διεκδικούν το Χρυσό Αλέξανδρο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσά τους μερικές από τις πιο ωραίες πρώτες ή δεύτερες ταινίες της χρονιάς, ήδη βραβευμένες στα φεστιβάλ του κόσμου ή σε ευρωπαϊκή ή διεθνή πρεμιέρα για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από την 1η μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει τα πάντα, καθώς συμβαίνουν. Διαβάστε εδώ όσα χρειάζεται να ξέρετε για το φετινό Φεστιβάλ.


Αυτές είναι οι ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος του 59ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Mantaray 607

Διαβολόψαρο (Manta Ray) του Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ (Ταϊλάνδη)

Ενας ψαράς διασώζει και περιθάλπει έναν σιωπηλό άνδρα από τη θάλασσα της Μιανμάρ. Οταν ο ψαράς εξαφανίζεται μυστηριωδώς, ο άνδρας αυτός θα τον αντικαταστήσει, αναλαμβάνοντας τη ζωή του – το σπίτι, τη δουλειά, αλλά και την πρώην γυναίκα του. Ενα απρόβλεπτο παιχνίδι εναλλαγής ταυτοτήτων σε ένα ατμοσφαιρικό φιλμ που απέσπασε βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα «Ορίζοντες» του φεστιβάλ Βενετίας.

holiday 607

Διακοπές της Ιζαμπέλα Eκλεφ (Holiday, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία)

Η πανέμορφη Σάσα, ερωμένη ενός αδίστακτου γκάνγκστερ, απολαμβάνει τις χλιδάτες διακοπές της στο ηλιόλουστο Μπόντρουμ της Τουρκίας. Είναι αφοσιωμένο μέλος μιας παράδοξης, αυτοσχέδιας οικογένειας που της παρέχει ασφάλεια, αλλά εγκυμονεί βία όταν εκείνη τολμήσει να παραβεί τους κανόνες της. Μια μέρα, με αφορμή τη γνωριμία της με έναν τουρίστα, θα ξεσπάσει η κόλαση.

we the animals 607

Εμείς τα Ζώα του Τζερεμάια Ζέιγκαρ (We the Animals, ΗΠΑ)

Τρία μικρά αγόρια, καρποί ενός διαφυλετικού γάμου, μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον ενδοοικογενειακής βίας. Ο μικρότερος από αυτά, ανακαλύπτει μια αλλιώτικη σεξουαλικότητα. Αυθεντικός λυρισμός και ευαισθησία σε ένα φιλμ που μοιράζεται συγγένειες με το ≤Moonlight» και το «Tree of Life» και απέσπασε βραβείο ΝΕΧΤ Innovator award στο Φεστιβάλ Σάντανς.

Chained for Life 607

Ισόβιοι δεσμώτες του Άρον Σίμπεργκ (Chained for Life, ΗΠΑ)

Στα παρασκήνια των γυρισμάτων μιας ταινίας τρόμου, συναντιούνται μια όμορφη σταρ κι ένας άνδρας με παραμορφωμένο πρόσωπο εξαιτίας μιας γενετικής ανωμαλίας. Τα σύνορα φαντασίας-πραγματικότητας καταρρέουν, αφήνοντας το θεατή να αναρωτιέται για το ποια είναι η αληθινή ομορφιά – και όχι μόνο. Ενα φιλμ-έκπληξη με αναφορές στους Τοντ Μπράουνινγκ, Ρόμπερτ Αλτμαν και Ντέιβιντ Λιντς.

ms meili 607

Μεϊλί του Ζου Ζου (Ms Meili, Ταϊβάν, Διεθνής Πρεμιέρα)

H ζωή της Μεϊλί βυθίζεται στο χάος: χάνει τη δουλειά της, η οικογένειά της την εκμεταλλεύεται για χιλιοστή φορά, ενώ η αγαπημένη της σύντροφος, με την οποία συζεί, ξαφνικά την εγκαταλείπει. Κάτι θα σπάσει μέσα της σε ανύποπτο χρόνο. Μέσα από το πρίσμα της έμφυλης ταυτότητας, το φιλμ γίνεται ένα άκρως αποκαλυπτικό καλειδοσκόπιο της ζωής στην σύγχρονη Κίνα.

Socrates 607

Σόκρατες του Αλεξ Μοράτο (Socrates, Βραζιλία, Ευρωπαϊκή Πρεμιέρα)

Μετά το θάνατο της μητέρας του, ο έφηβος Σόκρατες περιπλανιέται άφραγκος στο Σάο Πάολο, παλεύοντας να επιβιώσει και να βρει μια νέα οικογένεια, ένα καταφύγιο μακριά από τους δρόμους. Θα γνωρίσει τη σκληρή όψη της ζωής, αλλά και τον έρωτα. Ένας ύμνος ανθρωπιάς και κοινωνικής ευαισθησίας που καθηλώνει. Οι συντελεστές του φιλμ είναι νεαροί 16-20 ετών από τις υποβαθμισμένες κοινότητες της Βραζιλίας, μέλη του Ινστιτούτου Querô της UNICEF. Στην παραγωγή και ο σκηνοθέτης Ραμίν Μπαχράνι (99 Σπίτια).

sofia 607

Σοφία της Μεριέμ Μπενμπαρέκ (Sofia, Γαλλία, Κατάρ)

Στο Μαρόκο, η νεαρή Σοφία αποκτά ένα μωρό εκτός γάμου, παραβιάζοντας το νόμο. Τώρα πρέπει να παντρευτεί τον πατέρα πάση θυσία. Η ταινία ξεσκεπάζει την υποκρισία που κυριαρχεί στη μαροκινή κοινωνία και είναι ικανή να ανατρέψει κάθε ήθος και κάθε δεδομένο, συμπαρασύροντας ζωές στο όνομα των παραδόσεων. Βραβείο σεναρίου στο τμήμα «Eνα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ Καννών.

the guilty 607

Ο Eνοχος του Γκούσταβ Μίλερ (The Guilty, Δανία)

Κλειστοφοβικό θρίλερ που εκτυλίσσεται αποκλειστικά μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός αστυνομικού τμήματος. Eνας αστυνομικός της άμεσης δράσης περιμένει να δικαστεί για ένα σοβαρό παράπτωμα, κινδυνεύοντας να χάσει ό,τι έχει χτίσει στη ζωή του. Ένα βράδυ λαμβάνει τηλεφώνημα από μια γυναίκα που πέφτει θύμα απαγωγής. Χωρίς να φύγει στιγμή από το δωμάτιο, θα προσπαθήσει να τη σώσει, όμως στην πορεία τίποτα δεν είναι όπως ακούγεται. Μια ανελέητη μάχη που δίνεται σε πραγματικό χρόνο, κρεσέντο σασπένς και βραβεία κοινού στα φεστιβάλ Σάντανς και Ρότερνταμ.

the harvesters 607

Οι Θεριστές του Ετιέν Καλός (The Harvesters, Γαλλία, Ελλάδα, Πολωνία, Νότια Αφρική)

Ελληνική συμπαραγωγή που ξεχώρισε στο Φεστιβάλ Καννών σε σκηνοθεσία του νοτιοαφρικανού ελληνικής καταγωγής Ετιέν Καλός. Δυο νεαρά ετεροθαλή αδέλφια από τη λευκή μειονότητα των Αφρικάνερς συγκρούονται στη Νότια Αφρική ως άλλοι Κάιν και Άβελ. Διεκδικούν με κάθε τίμημα την αγάπη και την εύνοια της θρησκόληπτης μητέρας τους, στο σημείο όπου διασταυρώνονται οι δρόμοι της αρετής και της κακίας.

all good 607

Oλα Kαλά της Εύα Τρόμπις (All Good, Γερμανία)

Μια γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού. Δεν μιλά σε κανέναν γι’ αυτό και συνεχίζει κανονικά (;) τη ζωή της. Για πόσο όμως; Και με τι σθένος, όταν μάλιστα ο θύτης είναι πλέον κομμάτι της ζωής της; Με αξιοθαύμαστη ειλικρίνεια, η ταινία εξερευνά τα τραύματα που μένουν ανεπούλωτα. Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο φεστιβάλ Λοκάρνο.

Ray and Liz 607

Ρέι & Λιζ του Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ (Ray and Liz, Ηνωμένο Βασίλειο)

Ο καταξιωμένος φωτογράφος Ρίτσαρντ Μπίλινχαμ κάνει το κινηματογραφικό ντεμπούτο του με μια συγκλονιστική αυτοβιογραφική διαδρομή στις παιδικές του μνήμες και εστιάζει στους γονείς του: τον αλκοολικό Ρέι και την απρόβλεπτη Λιζ. Μια οικογένεια σε πλήρη αποδόμηση, κι ένας δεσμός από καιρό φθαρμένος που όμως δεν θα χαθεί ποτέ.

Pearl 607

Pearl της Eλσα Αμιέλ (Γαλλία)

Μια μποντιμπίλντερ προετοιμάζεται σκληρά για τους αγώνες πρωταθλήματος. Μέχρι που επιστρέφει ο πρώην της και της ζητά να προσέξει τον γιο τους, τον οποίο εκείνη έχει να δει χρόνια. Μια μελέτη για τη θηλυκότητα, τα πρότυπα ομορφιάς και τη μητρότητα από τη σκοπιά μιας γενναίας ηρωίδας που ξεπερνά τα όρια του σώματός της.

Η Δουλειά της 607

Η Δουλειά Της του Νίκου Λαμπότ

Οταν ο άντρας της χάνει τη δουλειά του, η Παναγιώτα, νοικοκυρά και μητέρα δυο παιδιών, ψάχνει για πρώτη φορά δουλειά και προσλαμβάνεται ως καθαρίστρια σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Παρά τις σκληρές συνθήκες, θα βιώσει μια πρωτόγνωρη αίσθηση οικονομικής και συναισθηματικής ανεξαρτησίας. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Τόρόντο. Με τους Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Δημήτρη Hμελλο, Μαρία Φιλίνη και άλλους. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη «Δουλειά Της».

Smuggling hendrix 607

Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ του Μάριου Πιπερίδη

Ο Γιάννης ετοιμάζεται να φύγει από την Κύπρο. Oμως ο σκύλος του, ο Τζίμι, διασχίζει την Νεκρή Ζώνη, που χωρίζει τις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα. Επειδή η μεταφορά ζώων από τα κατεχόμενα απαγορεύεται, για να τον φυγαδεύσει πίσω ο Γιάννης θα ζητήσει τη βοήθεια της πρώην του, ενός οικογενειάρχη που μένει στο παλιό του σπίτι και ενός τούρκου λαθρέμπορου. Μεγάλο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα. Με τους Αδάμ Μπουσδούκο, Βίκυ Παπαδοπούλου, Φάτι Αλ και άλλους. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ»

The Waiter 607

The Waiter του Στιβ Κρικρή

O Ρένος είναι ένας επαγγελματίας σερβιτόρος. Μοναχικός και απόμακρος, παραμένει ευλαβικά προσκολλημένος στη ρουτίνα της καθημερινότητάς του. Μέχρι που αυτή θα κλονιστεί από μια αναπάντεχη γνωριμία που θα αλλάξει τις συνήθειές του. H πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Στιβ Κρικρή, συμμετείχε στο τμήμα Works in Progress 2017 της Αγοράς του ΦΚΘ. Με τους Αρη Σερβετάλη, Γιάννη Στάνκογλου, Μαρία Καλλιμάνη, Κιάρα Γκενσίνι. Δείτε και διαβάστε εδώ περισσότερα για το «The Waiter»


Οι 15 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος - εκ των οποίων οι 3 είναι ελληνικές - θα είναι και το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης με τίτλο «Caritas Romana». Το Φεστιβάλ ανέθεσε σε 15 νέους έλληνες εικαστικούς να δουν ο καθένας από μια ταινία του Διαγωνιστικού και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν. Τα έργα θα παρουσιαστούν στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2018. Οι καλλιτέχνες είναι οι: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ζωή Γιαμπουλντάκη, Δημήτρης Εφέογλου, Ηλίας Καφούρος, Αναστασία Μηνά, Ιωάννα Ξημέρη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Νεφέλη Παπαδημούλη, Κώστας Παππάς, Βάλλια Παπαστάμου, Άντα Πετρανάκη, Χαρά Πιπερίδου, Λυσίμαχος Πολυχρονίδης και Νάνα Σαχίνη.

Η έκθεση είναι μια διοργάνωση του ΦΚΘ σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ. Επιμελητής: Ορέστης Ανδρεαδάκης. Παραγωγή-Γενικός Συντονισμός: Θάνος Σταυρόπουλος. Εγκαίνια: Σάββατο 3 Νοεμβρίου, 18:00.


Διαβάστε ακόμη