Φεστιβάλ / Βραβεία

Τo Flix βλέπει όλες τις ελληνικές ταινίες που έκαναν την πρεμιέρα τους στο 59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

στα 10

Η γνώμη του Flix για όλες τις ελληνικές ταινίες που έκαναν την πρώτη προβολή τους στη Θεσσαλονίκη και τις τρεις από τους Ελληνες της Διασποράς.

Flix Team
Τo Flix βλέπει όλες τις ελληνικές ταινίες που έκαναν την πρεμιέρα τους στο 59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διεξάγεται από την 1η μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει τα πάντα, καθώς συμβαίνουν. Διαβάστε εδώ όσα χρειάζεται να ξέρετε για το φετινό Φεστιβάλ.

Η γνώμη του Flix για όλες τις ελληνικές ταινίες που έκαναν την πρώτη προβολή τους στη Θεσσαλονίκη και τις τρεις από τους Ελληνες της Διασποράς.


Holy Boom 607 1

Holy Boom της Μαρίας Λάφη

Η ζωή τεσσάρων ανθρώπων αλλάζει δραματικά όταν τη νύχτα της Κυριακής των Βαΐων ο δεκαεξάχρονος Ιγκέ ανατινάζει το ταχυδρομικό κουτί της γειτονιάς. Η καταστροφή των LSD της Λένας και του Μανού, των έγγραφων της Άντια, καθώς και ενός γράμματος του χαμένου παιδιού της Θάλειας θα σπρώξει τους ήρωες στα άκρα. | Φιλόδοξο ντεμπούτο που χαρτογραφεί την πολυπολιτισμικότητα της Αθήνας, πιο αποτελεσματικό όταν αποκαλύπτει τον κρυμμένο κόσμο της διπλανής πόρτας, παρά όταν προσπαθεί να παραλληλίσει την Εβδομάδα των Παθών με τα πάθη των ηρώων του. | Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Holy Boom».


Scopophilia 607

Scopophilia των Ναταλία Λαμπροπούλου και Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου

Μέσα από την ηδονοβλεπτική ματιά του Διαδικτύου, ο Αλέξης γίνεται άθελά του μάρτυρας ενός φόνου και μπλέκει στον ιστό ενός κατά συρροή δολοφόνου. Θα μπορέσει να ξεσκεπάσει τον δολοφόνο ή θα πιαστεί και ο ίδιος στην παγίδα του; | Οι Ναταλία Λαμπροπούλου και Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου φτιάχνουν ένα «computer screen movie» για τον (κινηματογραφικό και κοινωνικό) ηδονοβλεπτισμό μας. Μία έξυπνη ιδέα, χωρίς την ατμόσφαιρα που θα τη βοηθούσε να απογειωθεί. | Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Scopophilia».


waiter 607

The Waiter του Στηβ Κρικρή

O Ρένος είναι ένας επαγγελματίας σερβιτόρος, «ξένος» προς τον εαυτό του και «ξένος» προς την κοινωνία στην οποία ζει. Η ρουτίνα της επανάληψης τον απελευθερώνει από την αγωνία της αναζήτησης. Το αναπάντεχο που έρχεται στη ζωή του επιφυλάσσει εκπλήξεις. Θα τον αλλάξει ή θα παραμείνει ο ίδιος; | Mε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο Στηβ Κρικρής αποδεικνύει ότι ξέρει να κατασκευάζει ένα απολαυστικό νεο νουάρ κόσμο και δικαιωματικά βρίσκεται στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ. | Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «The Waiter».


ακίνητο ποτάμι 607

Ακίνητο Ποτάμι του Αγγελου Φραντζή

Η Aννα και ο Πέτρος, ένα ζευγάρι από την Ελλάδα που πρόσφατα μετακόμισε σε μια βιομηχανική πόλη της Σιβηρίας λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του Πέτρου, ανακαλύπτει με έκπληξη ότι η Άννα είναι έγκυος, χωρίς να έχουν ολοκληρωμένες σχέσεις το τελευταίο διάστημα. Τον απάτησε; Μήπως έχουν πέσει θύματα συνωμοσίας; Ή μήπως ευλογηθηκαν με ένα θαύμα; Αναζητώντας μια λογική εξήγηση, ο Πέτρος αμφισβητεί την Aννα, η οποία στρέφεται προς τη θρησκεία. Ο μέχρι πρότινος ακλόνητος δεσμός τους βρίσκεται σε κρίση, καθώς η σχέση τους μετατρέπεται σε πεδίο μάχης ανάμεσα στο ορθολογικό και το πνευματικό. | Θα μπορούσε κανείς να το δει κι ως φόρο τιμής στον Ταρκόφσκι, είναι όμως οι σταθεροί προβληματισμοί του Αγγελου Φραντζή στην πιο ώριμη, μπαρόκ, μεγαλεπήβολη εκδοχή τους. | Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Ακίνητο Ποτάμι».


Ελεύθερο Θέμα 607

Ελεύθερο Θέμα της Στέλλας Θεοδωράκη

Η Ιρις, καθηγήτρια σε Σχολή Καλών Τεχνών, δίνει στους φοιτητές της μια άσκηση με «ελεύθερο θέμα», με σκοπό τη βαθύτερη ωρίμανσή τους σε μια περίοδο κρίσης. Οι φοιτητές δημιουργούν ένα εργαστήριο παράλογων ιστοριών με ρεαλιστική υπόσταση, εμπνευσμένων από την περίοδο που βιώνουν και τους ανθρώπους που αγαπούν. Την αρχή του «ελεύθερου θέματος» κάνει ένας από τους φοιτητές, ο Γιώργος, που βρήκε τυχαία το κινητό τηλέφωνο της Ιριδας και μυθοπλαστικά «αντέγραψε» στοιχεία από τη ζωή της. | Γοητευτικό, ιδανική αφορμή για ποικίλες συζητήσεις γύρω από τη ζωή και την τέχνη, αλλά και πυκνό, σε στιγμές υπερφορτωμένο, το «Ελεύθερο Θέμα» της Στέλλας Θεοδωράκη συνοψίζει και αναδεικνύει ταυτόχρονα τον κόσμο του σινεμά μιας ιδιαίτερης δημιουργού. Πιο φιλόδοξα εδώ από κάθε άλλη ταινία της, αλλά όχι απόλυτα επιτυχημένα. | Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Ελεύθερο Θέμα».


Η Δεξιά Τσέπη του Ράσου 607

Η Δεξιά Τσέπη του Ράσου του Γιάννη Λαπατά

Ενας μοναχικός καλόγερος προσπαθεί να διαχειριστεί την αβάσταχτη λύπη και μοναξιά, που ξαφνικά και αναπάντεχα επιστρέφουν όταν χάνει τη μοναδική συντροφιά του: τη σκυλίτσα του. Εντονότατα συναισθήματα θα τον κάνουν να συνομιλήσει με το παρελθόν του και με αυτή την –ταπεινή, για πολλούς– αφορμή, θα επανατοποθετήσει την πορεία και τη ζωή του. | Τρυφερό, απλό, ειλικρινές και συγκινητικό, το μυθοπλαστικό ντεμπούτο του Γιάννη Λαπατά μεταφέρει στο σινεμά την ομότιτλη νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη και δείχνει το δρόμο προς ένα δραματικό σινεμά, εμπορικό και προσωπικό μαζί. | Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριιτκή για το «Η Δεξιά Τσέπη του Ράσου».


Η Δουλειά της 607 5

Η Δουλειά της του Νίκου Λαμπότ

Λίγο πριν τα 40, η Παναγιώτα, μια σχεδόν αναλφάβητη νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών, θα χρειαστεί να αναζητήσει για πρώτη φορά δουλειά, όταν ο άντρας της χάσει τη δική του. Έχοντας ελάχιστα εφόδια, θα προσληφθεί για λογαριασμό μιας ιδιωτικής εταιρείας καθαρισμού σ’ ένα νέο πολυκατάστημα. Εκεί, παρά τις συνθήκες εκμετάλλευσης και εργασιακής απαξίωσης, θα βιώσει μια πρωτόγνωρη αίσθηση οικονομικής και συναισθηματικής ανεξαρτησίας και θα σταθεί για πρώτη φορά στα πόδια της. Ό,τι κι αν ακολουθήσει από κει και μετά, εκείνη δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια… | Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για τη «Δουλειά της».


η νύχτα τ' αγι' αντώνη 607

Η Νύχτα τ’Άγι’Αντώνη [Μακρόνησος Β11] του Θανάση Σκρουμπέλου

Ενα βράδυ ο Αντώνης, απόστρατος αξιωματικός, ξεμένει στη Μακρόνησο. Συναντά τον Περικλή και τη Σάρα, κι ο χορός του θανάτου αρχίζει. Η νύχτα θα αποκαλύψει τα κρυμμένα μυστικά που τους συνδέουν και θα λύσει τον γόρδιο δεσμό που τους κρατάει δεμένους από παλιά. | Ατεχνο, πρόχειρο και ιδεολογικά... σχολικό, το νέο φιλμικό πείραμα του Θανάση Σκρουμπέλου φλερτάρει με την arte povera σε κάθε πιθανή έννοιά της. | Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Η Νύχτα τ’Άγι’Αντώνη».


Καταφύγιο ΙΙ 607 3

Καταφύγιο ΙΙ: Το Μονοπάτι του Πάγου του Χρήστου Νικολέρη

Το καταφύγιο. Μέσα στο δάσος, κλειστό εδώ και χρόνια. Οι ντόπιοι λένε ότι κάτι σκοτεινό υπάρχει εκεί. Δεν πλησιάζουν. Mια συμμορία ληστών. Εχουν ακούσει κι αυτοί τις ιστορίες. Mια παρέα νέων καταλήγει εκεί, όταν ο ένας από αυτούς τραυματίζεται. Δεν ξέρουν καμία ιστορία. Μόνο η Κατερίνα αισθάνεται μια σκιά. | Νεανικό θρίλερ, γυρισμένο μέσα σε 14 ημέρες που παραδίδει (σχεδόν) όσα υπόσχεται, συν τουλάχιστον δύο φορές που θα σηκωθείτε από τη θέση σας. | Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Καταφύγιο ΙΙ».


μαγικό δέρμα 607

Το Μαγικό Δέρμα του Κωνσταντίνου Σαμαρά

Τρέχοντας απεγνωσμένα να γλιτώσει από μια ζωή γεμάτη αποτυχίες και απορρίψεις, ο Νίκος βουτάει στα βαθιά νερά της ανθρώπινης επιθυμίας. Στα χέρια του κρατάει ένα παλιό κομμάτι δέρμα χαραγμένο με μια διαβολική συμφωνία που του υπόσχεται τα πάντα, με κόστος τη ζωή του. Καθώς κατεβαίνει σταδιακά τα σκαλοπάτια της τρέλας, αναρωτιέται αν μπορεί να ξυπνήσει από μια ζωή που μοιάζει όλο και περισσότερο με όνειρο. | Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο Κωνσταντίνος Σαμαράς ντύνεται με τόσες αναφορές, που μοιάζει να φορά δανεικό δέρμα. | Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Μαγικό Δέρμα».


Τα Δάκρυα του Βουνού

Τα Δάκρυα του Βουνού του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου

Η οδύσσεια μια συντροφιάς μαστόρων πέτρας στις αρχές του πολυτάραχου 20ού αιώνα. Μακριά από τον τόπο τους, κυνηγημένοι, αποκλεισμένοι από πολέμους και συγκρούσεις, αργά ή γρήγορα θα χαθούν ένας ένας και μόνο ο πρωτομάστορας, σαν άλλος Οδυσσέας, θα συνεχίσει την περιπλάνησή του. | Η νέα ταινία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου είναι, όπως πάντα, sui generis και, μαζί, ένα ευαίσθητο έπος με ήρωες τους πετράδες του 1899. | Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για τα «Δάκρυα του Βουνού».


Smuggling hendrix 607

Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ του Μάριου Πιπερίδη

Το σχέδιο του Γιάννη για να φύγει από την Κύπρο ανατρέπεται όταν ο σκύλος του, ο Τζίμι, διασχίζει τη Νεκρή Ζώνη που χωρίζει τις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα. Επειδή η μεταφορά ζώων από τα κατεχόμενα απαγορεύεται, ο Γιάννης αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθεια κάποιων «εκλεκτών» χαρακτήρων για να τον φέρει πίσω. | Αβίαστα feelgood και με ακαταμάχητο κωμικό timing, το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Μάριου Πιπερίδη κοιτάει το παράδοξο και το τραγικό γύρω του για να αναδείξει τα πραγματικά θύματα της Ιστορίας. | Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ».


Night Out 607 1

Night Out του Στράτου Τζίτζη

Σάββατο βράδυ στο Βερολίνο. Ένα πολύχρωμο μίγμα ετερο-ομοφυλόφιλων, μόνων ή σε παρέες, βγαίνουν να διασκεδάσουν, εξερευνώντας τη νυχτερινή πόλη και τις σχέσεις τους. Οι ιστορίες των πρωταγωνιστών θα μπλεχτούν τελικά στο KitKatClub, θρυλικό για τα «διονυσιακά» πάρτι του, όπου θα έρθουν τα πάνω κάτω. | Μία κινηματογραφική βόλτα στο νυχτερινό Βερολίνο φωτίζει περισσότερο την ηλεκτρισμένη γοητευτική μητρόπολη, παρά τους ήρωές της και τις ιστορίες τους. | Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του «Night Out».


Κιμμέρια 607 2

Κιμμέρια του Σάιμον Φαρμακά

Ένας νεαρός αγρότης και η οικογένεια του είναι καταχρεωμένοι σε ένα συγχωριανό τοκογλύφο. Όταν ένα παράξενο διαστημικό αντικείμενο, που παρακολουθείται από μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών, πέφτει στο πατατοχώραφο του μέσα στη νεκρά ζώνη, ο τοκογλύφος προσφέρεται να του κόψει μέρος από το χρέος του αν του το παραδώσει. | Μια εμπορικών προδιαγραφών κωμωδία κερδίζει χαμόγελο στο πρώτο της μέρος, για να εγκλωβιστεί στην πορεία στη «νεκρή ζώνη». | Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Κιμμέρια».


Παύση 607

Παύση της Τώνιας Μισιαλή

Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να δραπετεύσει από τη δυστυχία ενός καταπιεστικού γάμου χωρίς αγάπη, η Ελπίδα βρίσκει καταφύγιο σε έναν φανταστικό κόσμο εκδικητικής βίας. Σύντομα, φαντασία και πραγματικότητα συγχέονται. | Επιδέξιο σινεμά παρατήρησης, στιλάτη αισθητική και μία πρωταγωνίστρια που βάζει φωτιά στην οθόνη. Η «Παύση» είναι ένα δυναμικό ντεμπούτο, παρόλο που κάποιες ισορροπίες ξεφεύγουν και υπερβολές αφαιρούν από τη δύναμη της ταινίας. | Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για την «Παύση».


Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διεξάγεται από την 1η μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει τα πάντα, καθώς συμβαίνουν. Διαβάστε εδώ όσα χρειάζεται να ξέρετε για το φετινό Φεστιβάλ.