Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Στέλλα Θεοδωράκη δοκιμάζει ένα «Ελεύθερο Θέμα» με όριο την πραγματικότητα

στα 10

Πόση ελευθερία μπορείς ν' αντλήσεις, δουλεύοντας σ' ένα «Ελεύθερο Θέμα»; Με πρωταγωνίστρια τη Θεοδώρα Τζήμου, η Στέλλα Θεοδωράκη αναζητά την απάντηση, στη νέα της ταινία με ελληνική πρεμιέρα στο TIFF59.

Η Στέλλα Θεοδωράκη δοκιμάζει ένα «Ελεύθερο Θέμα» με όριο την πραγματικότητα

«Το "Ελεύθερο Θέμα" είναι μια ταινία που, μέσα από αυτήν, προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε πολλές συμβάσεις. Να διατηρήσουμε το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης σε μια κοινωνία που συντηρητικοποιείται όλο και περισσότερο και που ενδιαφέρεται για τις δημόσιες σχέσεις περισσότερο από το έργο.»

Διαβάστε ακόμη: Αυτές είναι οι ελληνικές ταινίες του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μετά τα αξέχαστα «Ημερολόγια Αμνησίας», η Στέλλα Θεοδωράκη επιστρέφει στη μυθοπλασία - αγκιστρωμένη στη δική μας πραγματικότητα - με τη νέα της ταινία, που ετοιμάζεται για την ελληνική πρεμιέρα της στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η άσκηση είναι ξεκάθαρη, όπως την εξηγεί η σκηνοθέτης: «Μια καθηγήτρια δίνει στους 8 φοιτητές της μια εργασία με ελεύθερο θέμα, με σκοπό να τους προβληματίσει πάνω στην έννοια της ύπαρξης ελευθερίας. Το ίδιο θέμα έδωσα κι εγώ στον εαυτό μου.»

Διαβάστε ακόμη: Ο Κωνσταντίνος Κυριακός μας ανοίγει την καρδιά του ελληνικού queer σινεμά

ελεύθερο θέμα 607

ελεύθερο θέμα 607

Κεντρική ηρωίδα της ταινίας είναι η Ιρις (Θεοδώρα Τζήμου), καθηγήτρια σε Σχολή Καλών Τεχνών: δίνει στους φοιτητές της μια άσκηση με «ελεύθερο θέμα», με σκοπό τη βαθύτερη ωρίμανσή τους σε μια περίοδο κρίσης. Οι φοιτητές δημιουργούν ένα εργαστήριο παράλογων ιστοριών με ρεαλιστική υπόσταση, εμπνευσμένων από την περίοδο που βιώνουν και τους ανθρώπους που αγαπούν. Την αρχή του «ελεύθερου θέματος» κάνει ένας από τους φοιτητές, ο Γιώργος, που βρήκε τυχαία το κινητό τηλέφωνο της Ιριδας και μυθοπλαστικά «αντέγραψε» στοιχεία από τη ζωή της.

ελεύθερο θέμα 607

Πόσο «ελεύθερο» είναι το θέμα στην τέχνη και πόσο στη ζωή; Η Στέλλα Θεοδωράκη εξηγεί, «"Ελεύθερο" είναι στην τέχνη, αν μπορεί να είναι στη ζωή. "Δεν είναι ελεύθερο" στην τέχνη, αν δεν μπορεί να είναι στη ζωή.»

ελεύθερο θέμα 607

Μια ευρωπαϊκή συμπαραγωγή, η ταινία κατά τη Θεοδωράκη αντιμετώπισε φιλοσοφικά τις δυσκολίες: «Το "Ελεύθερο Θέμα" έγινε εύκολα, γιατί όλοι οι καλλιτεχνικοί συντελεστές, οι ηθοποιοί και οι υπόλοιποι που δούλεψαν σ' αυτήν, την αγαπήσαμε. Κι έγινε δύσκολα, γιατί ζούμε σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση και που στριφογυρίζει γύρω από τον εαυτό της.»

ελεύθερο θέμα 607

Στην τέταρτη ταινία μυθοπλασίας της ως σκηνοθέτης και με πολλοστά ντοκιμαντέρ στη φιλμογραφία της, η Στέλλα Θεοδωράκη προσδιορίζει το πού βρίσκεται, σήμερα, το ελληνικό σινεμά: «Σ' ένα κυκλώνα, όπως αυτοί που χειροτερεύουν με την καταστροφή του περιβάλλοντος... Κι όπως συμβαίνει πάντα με τις καταστροφές, μετά υπάρχει έντονη αντίδραση και ανάγκη για δημιουργία. Κι εκεί το σινεμά ίσως κερδίζει.»

Λίγο πριν την ελληνική πρεμιέρα της ταινίας «Ελεύθερο Θέμα» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, δείτε παρακάτω το τρέιλερ και τις αφίσες της ταινίας.

Το «Ελεύθερο Θέμα» της Στέλλας Θεοδωράκη θα προβληθεί την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου, στις 19.00 και την Τρίτη, 6 Νοεμβρίου στις 14.00 - και οι δύο προβολές στην αίθουσα Τζον Κασαβέτης

TRAILER - Free Subject from Christos Giannakopoulos on Vimeo.


Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από την 1η μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει τα πάντα, καθώς συμβαίνουν. Διαβάστε εδώ όσα χρειάζεται να ξέρετε για το φετινό Φεστιβάλ.

ελεύθερο θέμα 607

ελεύθερο θέμα 607

ελεύθερο θέμα 607