Industry

Εκλεισε τα... 126 χρόνια του το πρώτο στούντιο που έγινε ποτέ, από τον Τόμας Εντισον

στα 10

Κατασκευάστηκε το 1893 και το έλεγαν Black Maria. Ηταν το πρώτο κινηματογραφικό στούντιο παραγωγής κι υπάρχει ακόμα!

Εκλεισε τα... 126 χρόνια του το πρώτο στούντιο που έγινε ποτέ, από τον Τόμας Εντισον

Ο Τόμας Εντισον, ο μεγαλύτερος εφευρέτης που έζησε ποτέ, πίστεψε στον κινηματογράφο - δηλαδή στην εξέλιξή του, μια και ο ίδιος συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στη γέννησή του. Η προσφορά του στο σινεμά δεν ήταν μόνο το «κινητοσκόπιο» που, άλλωστε, δεν εφηύρε πρώτος, αλλά είχε την εξυπνάδα να κατοχυρώσει πρώτος.

Δείτε ακόμη: Σαν μια συμφωνία. Το τρέιλερ του «Dolor Y Gloria» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, αναζητά τον χαμένο χρόνο

black maria 607Γυρίσματα στο εσωτερικό της «Μαύρης Μαρίας»

Την 1η Φεβρουαρίου 1893, ο Εντισον κατασκεύασε τη «Μαύρη Μαρία», το πρώτο στούντιο κινηματογραφικής παραγωγής, στο Νιου Τζέρσεϊ. Ονομάστηκε έτσι επειδή έμοιαζε με τις «Black Maria», τα λεωφορεία που μετέφεραν, τότε, τους κρατούμενους, από τη μια φυλακή στην άλλη. Το στούντιο ήταν μονωμένο, εξωτερικά με πισσόχαρτα, είχε αποσπώμενη οροφή, ώστε ν' ανοίγει όποτε το απαιτούσαν οι ανάγκες του γυρίσματος και στηριζόταν ολόκληρο σε μια τροχήλατη βάση, ώστε να περιστρέφεται για να ακολουθεί το φως του ήλιου.

black maria 607

black maria 607Η «Μαύρη Μαρία», τότε και τώρα

Η «Μαύρη Μαρία» έγινε ο χώρος όπου γυρίστηκαν δεκάδες ταινίες για να προβάλλονται στο κινητοσκόπιο του Εντισον. Σώζεται, φυσικά, ως σήμερα κι είναι επισκέψιμο, αποδεικνύοντας με την ύπαρξή της ότι το σινεμά βρίσκει πάντα τρόπους να επιβιώσει.