Φεστιβάλ / Βραβεία

Φύλο & Ορατότητα το επίκεντρο στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Γκ.Λ.Α.Τ Ταινιών Θεσσαλονίκης

στα 10

Από 28 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου στην Αποθήκη 1 (Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης) στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το σύνθημα είναι «Ορατότητα τώρα!».

Flix Team
Φύλο & Ορατότητα το επίκεντρο στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Γκ.Λ.Α.Τ Ταινιών Θεσσαλονίκης

Για εικοστή χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Γκ.Λ.Α.Τ. Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης επιμένει ακτιβιστικά, πολιτικά και κινηματογραφικά με ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρα από 16 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Φέτος το κεντρικό θέμα είναι το «Φύλο & Ορατότητα», ενώ μια συζήτηση με τίτλο «Παραστάσεις που Μεταρρυθμίζουν: Τέχνες που Ενώνουν» αγγίζουν θέματα ανθρωπισμού, δικαιωμάτων, ερωτικό και έμφυλο προσανατολισμό.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά το πρόγραμμα του 20ού Διεθνού Φεστιβάλ Γκ.Λ.Α.Τ. Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Γκ.Λ.Α.Τ. Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στο επίσημο site του.


Being Okey

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου | 18:00 | Ελεύθερη Είσοδος

Tristan των Σόναν Λάρσιν και Γκασπάρ Γκρανιέρ (Βέλγιο, 2017, 11’, Γκέι / Οικογένεια, Μυθοπλασία, Γαλλικά.) Πρόσφατα, ο Τριστάν και ο σύζυγός του απέκτησαν ένα κοριτσάκι. Μια μέρα, όταν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό για να πάρει το παιδί, συνειδητοποιεί ότι κάποιοι θεωρούν την πατρότητά του διαφορετικά από ό,τι ο ίδιος.

Είμαι ο Οκέυ - Οταν η Αγάπη Αντιμετωπίζεται ως Εγκλημα των Νίνα Οπλιγκερ, Νάντια Λανφράντζι, Κορίν Πφίστερ (Being Okey - When Love is Treated as a Crime, Ελβετία, 2017, 34’, Γκέι / Προσφυγικότητα, Ντοκιμαντέρ, Αγγλικά, Γερμανικά Ελβετίας.) «Είμαστε εντελώς γυμνοί. Τα χτυπήματα έρχονται από εδώ και εκεί. Κανείς δεν νοιάζεται να μας βοηθήσει». Πριν από έντεκα χρόνια, ένας όχλος προσπάθησε να σκοτώσει τον Οκέυ και τον φίλο του στη Νιγηρία, όπου η ομοφυλοφιλία είναι έγκλημα. Αποφεύγουν τον θάνατο – αλλά η Ελβετία δεν χορηγεί άσυλο στον Οκέυ. Στην Παρέλαση Υπερηφάνειας της Ζυρίχης, ανάμεσα σε techno beats, βιώνει την ελευθερία. Ελπίζει να ζήσει με αξιοπρέπεια. Η απάντηση στο νέο αίτημά του για άσυλο θα καθορίσει την εξέλιξη της ζωής του. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τις σκηνοθέτες Νίνα Οπλιγκερ, Νάντια Λανφράντζι, Κορίν Πφίστερ.


The World is Round

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου | 19.15

Προτίμηση σε Ανδρες του Σιρίλ Τιάρ (Le Gout Des Hommes, Καναδάς, 2017, 13’, Γκέι / HIV, Μυθοπλασία. Γαλλικά.) Μια μέρα από την ζωή ενός Καναδού ψυχολόγου, που ασχολείται με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την πρόληψη του HIV.

Θα Δεις την Ανοιξη του Νικολά Γκαριφόντ (Au Printemps tu Verras, Γαλλία, 2017, 62’, Γκέι / Οικογένεια – Αυτοαποκάλυψη, Ντοκιμαντέρ, Γαλλικά.) «Τραβώ σε ταινία την οικογένειά μου. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε μαζί. Αλλά, ποια είναι πραγματικά η οικογένειά μου; Την άνοιξη αυτή θα τους πω ότι είμαι με έναν άντρα εδώ και πέντε χρόνια: θα το πω στην αδελφή μου, στη γιαγιά μου, στον πατέρα μου και στη μητέρα μου. Ήταν μια μεγάλη απόφαση να αυτο-αποκαλυφτώ, μεγάλη απόφαση όχι μόνο για αυτό καθεαυτό το γεγονός, αλλά επίσης επειδή μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω το πώς σκέφτεται πραγματικά η οικογένειά μου, και να δημιουργήσω μια νέα σχέση με τους μέχρι τώρα άγνωστους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μου».

Η Γη Είναι Στρογγυλή και Κανένας Δεν Μπορεί να Ξεφύγει σε Γωνίες - Καταφύγιο του Λέαντρο Γκοντίνο (The World is Round so that Nobody can Escape in the Corners-Refuge, Βραζιλία – Γερμανία, 2017, 10’, Γκέι / Προσφυγικότητα, Ντοκιμαντέρ, Αγγλικά.) Το ταξίδι ενός Αφρικανικού ομοφυλόφιλου πρόσφυγα που ζητά άσυλο στη Γερμανία.

Η Γη Είναι Στρογγυλή και Κανένας Δεν Μπορεί να Ξεφύγει σε Γωνίες - To Φιλί του Λέαντρο Γκοντίνο (The World is Round so that Nobody can Escape in the Corners - The Kiss, Βραζιλία – Γερμανία, 2017, 5’, Γκέι / Προσφυγικότητα, Ντοκιμαντέρ, Αγγλικά.) Eνας Αφρικανός πρόσφυγας επισκέπτεται το Μνημείο Ομοφυλοφιλίας στο Βερολίνο και συνδέει την πραγματική δίωξη στη Νιγηρία με τους ναζιστικούς διωγμούς κατά της ομοφυλοφιλίας στη Γερμανία στο παρελθόν.


Malik 607

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου | 21:30 | Επίσημη Εναρξη

Φτου, Γαμώτο του Ερμίνιο Καρντιέλ (Shoot, Ισπανία, 2017, 30’’, Γκέι, Μυθοπλασία. Ισπανικά.) Κλείσε τα μάτια και κάνε μιαν ευχή!

Malik του Νέιθαν Κάρλι (Γαλλία, 2018, 15’, Γκέι / Οικογένεια, Μυθοπλασία. Γαλλικά.) Απόψε, ο Μάλικ αποφάσισε να δραπετεύσει από το κοινωνικό γκέτο του. Ολα τα είχε υπολογίσει, εκτός του ότι ο Γουαλίντ, ο μεγάλος του αδελφός, με όλη του την «συμμορία», τον ψάχνει παντού. Η φυγή του, μαζί με τον σύντροφό του πετυχαίνει.

Αέρας του Ανατόλ Σούστερ (Luft, Γερμανία – Γαλλία, 2017, 91’, Λεσβιακή, Μυθοπλασία, Γερμανικά.) Η αγάπη της Μάνια για την έντονα ανεξάρτητη Λουκ κάνει την καρδιά της να χτυπάει δυνατά και γρήγορα. Η πρώτη συνάντησή τους στο δάσος αποτελεί μια σύγκρουση. Ακολουθεί ένα φιλί ευχαριστίας, επειδή η Μάνια δεν την εγκατέλειψε στους διώκτες της. Η επαναστατημένη Λουκ αφοσιώνεται όλο και πιο πολύ στη μελαγχολική Μάνια που έχασε την μητέρα της και δεν μπορεί να το ξεπεράσει.

Καράτε του Καρλ Νιούμπαρτ (Karate, Αυστρία – Γερμανία, 2017, 4’, Γκέι, Μυθοπλασία. Γερμανικά.) Μια ματιά αποδοκιμασίας ενός άνδρα, στο τρένο, αναγκάζει τον Φιλίπ να αφήσει το χέρι του Κέβιν. Ομως ακολουθούν κι άλλοι κίνδυνοι.


Sexual being 607

Σαββατο 29 Σεπτεμβρίου | 15:00 - 17:00 | Ελεύθερη Είσοδος

Συζήτηση & Προβολή: Παραστάσεις που Μεταρρυθμίζουν: Τέχνες που Ενώνουν 5 ευρωπαϊκές οργανώσεις, εταίροι του προγράμματος Erasmus+ Alexander Project – Perform to Reform, από κοινού με τη Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο / Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ Ταινιών συζητούν για τον ανθρωπισμό, τα δικαιώματα του ανθρώπου, και τον ερωτικό και έμφυλο προσανατολισμό / ταυτότητα. Γλώσσες: Ελληνικά & Αγγλικά. (διοργάνωση: Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης). | Αίθουσα: Στοά Δραγούμη

Σεξουαλικό Ον του Πολ Σταυρόπουλος (Sexual Being, Καναδάς- ΗΠΑ, 2017, 17’, Αναπηρία / σεξουαλικότητα, Ντοκιμαντέρ, Αγγλικά.) Eνας αναδυόμενος πόρνο-σταρ, σεξουαλικά αποκλίνων, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, προσπαθεί να κάνει καριέρα στο Τορόντο. Η Μίγκαν είναι κοινωνικά συντονισμένη και συναισθηματικά υπέρμετρα συνδεόμενη και ταυτιζόμενη με τους άλλους, επίδοξη ηθοποιός σε πειραματικές ταινίες. Και οι δύο έχουν εγκεφαλική παράλυση και διαφέρουν από τα πρότυπα ομορφιάς. Θέλουν να αλλάξουν τις αντιλήψεις για τη σεξουαλικότητα και την αναπηρία.


Poof 607

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου | 18:00 | Ελεύθερη Είσοδος

Ανοιξέ το της Κόρτνεϊ Χόουπ Θερόντ (Make it Up, ΗΠΑ – Γαλλία, 2016, 4’, Λεσβιακή, Μυθοπλασία, Αγγλικά.) Για την Τάρα και την Τζο συνέβη κάτι σπουδαίο!

Θετικός του Ράιαν Μακαμπέντα (Posi+ive, Αυστραλία, 2018, 12’, Γκέι / HIV, Μυθοπλασία, Αγγλικά.) Η εξελισσόμενη χρήση ναρκωτικών και πολυάριθμες σεξουαλικές συνευρέσεις ενός άνδρα για την αντιμετώπιση της απώλειας της μητέρας και της ακραίας κατάθλιψης, τον οδηγούν στον HIV. Η περιγραφή ενός οικείου ταξιδιού ενός ατόμου που μπλέκεται σε έναν κόσμο από όπου δύσκολα υπάρχει διαφυγή. Η αυτοαποδοχή και η ειλικρίνεια βοηθούν τον ήρωα να βγει κερδισμένος.

Πούστης του Ντιν Αντερσον (Poof, Hνωμένο Βασίλειο, 2018, 17’, Γκέι, Μυθοπλασία. Αγγλικά.) Ο 18χρονος Ααρoν είναι κολλημένος σε μια μικρή πόλη, βοηθώντας τον πατέρα του σε μια δουλειά που μισεί. Oμως συναντά τον Μάικ. Αρχικά, ο Ααρών αρνείται τα συναισθήματά του, αλλά ένα απροσδόκητο φιλί αλλάζει τα πάντα. Ομως δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρυφή σχέση του με τον Μάικ.

Τα Χέρια δεν Λένε Ψέματα της Χάιντι Τζ. Λους (Hands Don't Lie, Καναδάς, 2017, 9’, Λεσβιακή, Μυθοπλασία, Αγγλικά.) Η άνοια κατατρώει την Τζουν. Ηταν μια σωστή κυρία, επιφυλακτική, έλεγχε τον εαυτό της. Μισεί το να μην θυμάται. Εχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα, όταν φτάνει η Γρκέτα, μια χίπι που «διαβάζει» την παλάμη, το μέλλον και το παρελθόν! Η ηλικιωμένη Τζουν παλιά δεν πίστευε σε τέτοια, αλλά τώρα είναι πραγματικά ενθουσιασμένη.

Διαφέρω του Μπεν Λιμέρ (Je Suis Different, Γαλλία, 2017, 2’, Τρανς, Μυθοπλασία, Γαλλικά.) «Στους γονείς μου αυτοαποκαλύφτηκα ως διεμφυλική πριν μήνες. Πριν τους μιλήσω είχα ελπίδα. Eνιωθα τρόμο, αλλά είχα ελπίδα. Υπέρμετρη ελπίδα».

Ενα Φιλί τα Μεσάνυχτα του Αντετοκούμπο ΜακΚόρμακ (A Kiss at Midnight, ΗΠΑ, 2018, 6’, Λεσβιακή, Μυθοπλασία, Αγγλικά.) Μια γυναίκα επιδιώκει το πρώτο της φιλί τα μεσάνυχτα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, και πηγαίνει σε ένα πάρτι, όπου σκοπεύει να προσεγγίσει τον στόχο της. Oταν το ρολόι χτυπά 12, ζει μια ευχάριστη έκπληξη.


Χρυσόψαρο 607

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου | 19:15

Ο Κολλητός Φίλος του Ερικ Σάλας Κιρσχάουζεν (The Good Friend, Περού, 2017, 19’, Γκέι, Μυθοπλασία, Ισπανικά.) Μετά από μια σκληρή μέρα στη δουλειά, ο Μάρκος ομολογεί στον Εστέμπαν ότι η σχέση του με τη φίλη του δεν τον ενθουσιάζει πια. Καθώς οι φίλοι μιλάνε και αστειεύονται, η πλάκα που κάνουν παίρνει το δρόμο σε κάτι βαθύτερο. Αρχίζουν να αναγνωρίζουν νέα συναισθήματα ο ένας για τον άλλον. Αλλά ο Εστέμπαν ξέρει ότι η νύχτα του «απαγορευμένου» πάθους μπορεί να καταστρέψει τόσο τη φιλία όσο και την κοινή τους δουλειά.

Νταής του Ααρον Αλον (Bully, ΗΠΑ, 2017, 58’, Γκέι, Μυθοπλασία – μουσική, Αγγλικά.) Μια μουσική ταινία για τον Σαμ Μπράντλεϊ έναν νεαρό άνδρα που αυτοκτονεί μετά από επανειλημμένους εκφοβισμούς που υφίσταται στο σχολείο του. Η ιστορία ακολουθεί τον Σαμ και τις ζωές όσων βρίσκονταν γύρω του τις ημέρες πριν και μετά την αυτοχειρία του.

Χρυσόψαρο του Γιώργου Αγγελόπουλου (Goldfish, Ελλάς, 2017, 15΄, Γκέι, Μυθοπλασία, Ελληνικά. Υπότιτλοι: Αγγλικά.) Eνα αγόρι θεωρεί ότι το νέο του χρυσόψαρο είναι γκέι, κάτι που δεν ανέχεται ο συντηρητικός πατέρας του. Oμως ο μικρός συνεχώς τον αποστομώνει. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Γιώργο Αγγελόπουλο.


You Should Meet My Son 607

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου | 21:30

Θα Επρεπε να Συναντήσεις και τον Γιο Μου! του Κιθ Χάρτμαν (You Should Meet My Son, ΗΠΑ, 2018, 75’, Γκέι, Κωμωδία, Αγγλικά.) Μια κωμωδία, όπου μια μαμά με συντηρητικές – θρησκευτικές απόψεις είναι αποφασισμένη με διάφορα μέσα να σταματήσει τον γάμο του γκέι γιου της. Αλλά τα σχέδιά της αλλάζουν, όταν δημιουργεί μια απίθανη φιλία με τον σύντροφο του γιου της.

Πρόσφυγες Ουράνιου Τόξου της Στέλα Τράουμπ (Refugees Under the Rainbow, Γερμανία, 2018, 32’, Γκέι – Προσφυγικότητα, Ντοκιμαντέρ, Αγγλικά.) «Στο τέλος του ουράνιου τόξου θα βρείτε έναν θησαυρό». Oποιος προσπαθεί να βρει το τέλος του ουράνιου τόξου θα συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα – το τέλος του ουράνιου τόξου δεν είναι σταθερό σημείο. Οι γκέι Γιουσούφ, Ριτάχ και Γουίλιαμ απέκτησαν αυτή την εμπειρία, στο ταξίδι από την Ουγκάντα στη Γερμανία. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτη Στέλα Τράουμπ.


Another Matter 607

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου | 18:00 | Ελεύθερη Είσοδος

Ασυνήθιστη Κανονικότητα της Γιαογιάο (Rarely Normal, Κίνα, 2017, 38’, Λεσβιακή / Αναπηρία, Ντοκιμαντέρ, Κινέζικα.) Η Γκούζι είναι μια εξαιρετική παίχτρια ποδοσφαίρου, αλλά η ζωή της έστειλε αμέτρητες απροσδόκητες «πάσες». Εδώ και 11 χρόνια αρρώστησε βαριά 6 φορές, παρέλυσε 11 φορές και έχασε την ακοή της 4 φορές. Ομοφυλοφιλία, αναπηρία, ζωή, αγάπη, στοργή και επιβίωση είναι μερικά από τα κομμάτια της ζωής της.

Διαφορετική Περίπτωση του Μπαχάρ Κιλίκ Αντίλκε (Another Matter, Τουρκία, 2017, 12’, Μεσοφυλία – Αυτοαποκάλυψη, Μυθοπλασία, Τουρκικά.) Ο Κιβάν έχασε πρόσφατα τη μητέρα του. Εχοντας περάσει σχεδόν κάθε λεπτό στο σπίτι τις τελευταίες 40 ημέρες, παίρνει αποφάσεις ζωής. Βρίσκεται στα πρόθυρα να ξεφύγει από την ταυτότητα που του επέβαλε η θανούσα, μετά τη γέννησή του ως μεσοφυλικό άτομο. Ο/η Κιβάν πιστεύει ότι το μνημόσυνο της μητέρας του είναι η ευκαιρία, ώστε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα ως γυναίκα. Ωστόσο, η πρωτοποριακή αποκάλυψη δεν θα αρέσει στους συγγενείς και τις άλλες γυναίκες στο μνημόσυνο.

Στο Ουράνιο Τόξο του Χασάν Νατζαμπάντι (Into the Rainbow, Ιράν, 2017, 15’, Λεσβιακή / Προσφυγικότητα , Μυθοπλασία, Περσικά.) Δύο Ιρανές περνώντας από οικισμούς και έρημους τόπους εγκαταλείπουν κρυφά την πατρίδα τους.


Time is Up 607

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου | 19:15

Για μια Ζωή (For Life) των Ιφταχ Λίμποβιτς, Σίρι Γκάντνι, Γισάι Μπεν Μοσέ (Ισραήλ, 2017, 10’, Αμφι, Κωμωδία, Εβραϊκά.) Η Γιασμίν και ο αρραβωνιαστικός της ψάχνουν, ο καθένας ξεχωριστά, για ένα δαχτυλίδι αρραβώνων. Τότε συναντούν τον πωλητή χρυσαφικών…

Τέλος Χρόνου (Time is Up) του Νικόλα Πουρλιάρου (Ελλάς, 2018, 89’, Γκέι, Μυθοπλασία. Ελληνικά.) Ο Χάρης επιστρέφει στο σπίτι του το μεσημέρι μιας συνηθισμένης Παρασκευής. Έχει ολόκληρο το σαββατοκύριακο μπροστά του. Αφού κάνει μπάνιο και προτού μαγειρέψει, τοποθετεί μια βιντεοκάμερα και αρχίζει να μιλά μπροστά της: λέει ότι θα αυτοκτονήσει τις επόμενες 48 ώρες. Η ταινία δεν αναφέρεται μόνον στον ήρωα μας, αλλά και στους ανθρώπους γύρω του: στον σύντροφό του, σε μια κολλητή φίλη του, στη μητέρα του και στον πατέρα του. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Νικόλα Πουλριάρο.


Call me Sis 607

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου | 21:30

Να με Λες Αδελφή (Call me Sis) του Λι Σανγκ-Γου (Ν. Κορέα, 2017, 107’, Λεσβιακή, Μυθοπλασία. Κορεάτικα.) «Είμαι παντρεμένη, 40 χρονών, με παιδιά που είναι σχεδόν μεγάλα. Ο γάμος μου δεν είναι δυστυχισμένος αν και είχαμε σκαμπανεβάσματα, όπως και οι περισσότεροι. Ο σύζυγός μου είναι ως επί το πλείστον αξιοπρεπής, εργατικός και ευγενικός. Ο γιος μου έχει μια σύντροφο, κι εγώ την ερωτεύτηκα». Ενα ταξίδι μιας γυναίκας που ψάχνει να βρει τον εαυτό της. Αυτή δεν είναι μια ερωτική ιστορία, αλλά μια ιστορία για την αγάπη.


Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου | 23:30 | Ελεύθερη Είσοδος

Λήξη Προβολή της καλύτερης ταινίας μικρού μήκους – Screening of the best short film

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Γκ.Λ.Α.Τ. Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμά του, τους καλεσμένους του, τις παράλληλες εκδηλώσεις και άλλα στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στο επίσημο site του.

Γκλατ