Φεστιβάλ / Βραβεία

Thessaloniki Goes to Cannes: Το Flix είδε τις πέντε works in progress ελληνικές ταινίες που ταξίδεψαν στις Κάννες

στα 10

Δύο ντοκιμαντέρ και τρεις ταινίες μυθοπλασίας στην πρώτη τους εμφάνιση - εδώ στο 70ό Φεστιβάλ Καννών.

Thessaloniki Goes to Cannes: Το Flix είδε τις πέντε works in progress ελληνικές ταινίες που ταξίδεψαν στις Κάννες

Στην πρώτη του έκδοση το «Thessaloniki Goes to Cannes» παρουσίασε στην Αγορά του 70ού Φεστιβάλ Καννών πέντε ταινίες σε στάδιο work in progress με σκοπό την προσέκλυση επαγγελματιών της αγοράς και φιλοδοξία την αναζήτηση χρηματοδότησης, διεθνών πωλήσεων και κινηματογραφικών φεστιβάλ, ανάλογα με τις ανάγκες και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η κάθε μια από τις παραγωγές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Αυτές ήταν το «ΛΠ» του Χρήστου Πέτρου, ντοκιμαντέρ για την Λένα Πλάτωνος, το «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου, ντοκιμαντέρ για τον Ζακ Μαγιόλ, το «Χρόνια Πολλά» του Χρίστου Γεωργίου, η «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου και το «Virus» του Αγγελου Φραντζή.

Το Flix βρέθηκε στην προβολή των πέντε works in progress και μεταφέρει παρακάτω πρώτες εντυπώσεις από τις σκηνές που είδαμε από την κάθε μία.

To 70ό Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 17 μέχρι και τις 28 Μαΐου. Τo Flix θα βρίσκεται εκεί για ενημέρωση κάθε λεπτό για όσα θα συμβούν εντός και εκτός των σκοτεινών αιθουσών. Διαβάστε περισσότερα στο ειδικό του τμήμα, αφιερωμένο στο Φεστιβάλ Καννών, που ανανεώνεται συνεχώς.

ΛΠ 607

ΛΠ του Χρήστου Πέτρου (Ντοκιμαντέρ, 70΄, 2017 - Ελλάδα)

Μία ταινία για τη Λένα Πλάτωνος, μιας από τις πιο ιδιοσυγκρασιακές ελληνίδες μουσικούς και πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής, μέσα από τα λόγια μουσικών και συνεργατών της, και δικών της εκμυστηρεύσεων.

Ευχάριστη έκπληξη o πλούτος του υλικού αλλά και οι αναφορές στην ίδια την ηλεκτρονική μουσική και την πρωτοπορία της Λένας Πλάτωνος, μαζί και με τις προσωπικές της ενδοσκοπήσεις στα χρόνια της παραγωγικής της περιόδου και στην ιδιοσυγκρασιακή μοναξιά της μουσικής της διαδρομής. Από τον Χρήστου Πέτρου, γνωστού για τη μικρού μήκους του 2002 «Κρέας».

Σκηνοθεσία - Σενάριο: Χρήστος Πέτρου **Εταιρία Παραγωγής: Heretic Παραγωγός: Γιώργος Καρναβάς, Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά Διάρκεια: 70 Με την υποστήριξη: ΕΚΚ, ΕΡΤ Παγκόσμια εκμετάλλευση: Heretic Outreach Χώρα παραγωγής: ΕλλάδαΣτάδιο: ΜοντάζΣτόχος στις Κάννες: Ολοκλήρωση χρηματοδότησης, πρεμιέρα σε φεστιβάλ

Dolphin Man 607

Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου (Ντοκιμαντέρ, 87΄, 2017 - Ελλάδα, Γαλλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιταλία)

Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει τη συναρπαστική ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ, από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Λικ Μπεσόν το φιλμ Απέραντο γαλάζιο, μυώντας το θεατή στην ελεύθερη κατάδυση μέσα από ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο.

Διεθνή στάνταρτ παραγωγής για το πρώτο μεγάλου μήκους κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρίτου για το μύθο και τη φιλοσοφία ζωής του Ζακ Μαγιόλ, του πρώτου δύτη που ξεπέρασε σε βάθος τα 100 μέτρα σε ελεύθερη κατάδυση, γνωστού από την ενσάρκωσή του από τον Ζαν Μαρκ Μπαρ στο «Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν. Και μνήμες από τη ζωή του και οι συνεχιστές της κληρονομιάς του και μια φιλοσοφική βουτιά στον υποθαλλάσιο κόσμο. Ενα από τα ντοκιμαντέρ που θα ακουστούν πολύ και για καλό στο άμεσο μέλλον.

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος Σεναριογράφοι: Γιούρι Αβέρωφ, Λευτέρης Χαρίτος Εταιρία Παραγωγής Anemon Productions, Les Films Du Balibari, Storyline Entertainment, Impleo Παραγωγή: Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ, Estelle Robin, Ed Barreveld, Seiko Kato Γλώσσες: Αγγλικά, Ελληνικά, Γαλλικά, Ιαπωνικά, Ιταλικά Διάρκεια: 87΄ Με την υποστήριξη: Arte, CNC, ΕΚΚ, WOWOW, ΕΡΤ, Knowledge, TVO, Canal Z, SVT, Region Pays de la Loire Παγκόσμια εκμετάλλευση: Films Transit Χώρες παραγωγής: Ελλάδα, Γαλλία, Καναδάς, Ιαπωνία, ΙταλίαΣτάδιο: Post-productionΣτόχος στις Κάννες: Ολοκλήρωση χρηματοδότησης και διανομή

Διαβάστε εδώ και δείτε περισσότερα για το «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου

Χρόνια ΠΟλλά 607

Χρόνια Πολλά του Χρίστου Γεωργίου (Μυθοπλασία, 85΄, 2017 - Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Γερμανία)

Βγαίνοντας από την αστυνομική κλούβα, ο Γιώργος έρχεται αντιμέτωπος με την έφηβη κόρη του, η οποία είναι ανάμεσα στους διαδηλωτές. Προκειμένου να βρουν τις χαμένες ισορροπίες μεταξύ τους, πατέρας και κόρη θα περάσουν μερικές μέρες μαζί στο εξοχικό της οικογένειας.

Θέμα που αγγίζει την καρδιά της κρίσης μέσα και έξω από τους δρόμους της Αθήνας, με τον Δημήτρη Ημέλλο στο ρόλο του αστυνομικού και τη Νεφέλη Κουρή στο ρόλο της κόρης του, σε ένα παράδοξο φιλμ συμφιλίωσης δύο κόσμων που από τις σκηνές που είδαμε ο Γεωργίου κινηματογραφεί με τρυφερότητα, χιούμορ αλλά και έντονους συμβολισμούς. Επικίνδυνο θέμα, ενδιαφέρουσα ιστορία, μεγάλη περιέργεια για την τελική εντύπωση που θα δίνει η ταινία σε σχέση με ερωτήματα στα οποία ο κάθε θεατής έχει ήδη τις δικές του απαντήσεις.

Σκηνοθεσία - Σενάριο: Χρίστος Γεωργίου Εταιρία παραγωγής: View Master Films, Twenty Twenty Vision Filmproduktion GmbH, Manny Films, Lychnari Productions Limited, Pallas Film Παραγωγή: Κώστας Λαμπρόπουλος, Θανάσης Καραθάνος Συμπαραγωγή: Birgit Kemner, Χρίστος Γεωργίου, Martin Hampel Ηθοποιοί: Δημήτρης Ήμμελος, Μυρτώ Αλικάκη, Νεφέλη Κουρή Γλώσσα: Ελληνικά Διάρκεια: 85΄ Με την υποστήριξη: ΕΚΚ, Centre National du Cinéma et de l’Image Animeé, Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Κύπρος), Mitteldeutsche Medienförderung, FFA - German Federal Film Board, ΕΡΤ και Eurimages – Συμβούλιο της Ευρώπης Χώρες παραγωγής: Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, ΓερμανίαΣτάδιο: Τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσηςΣτόχος στις Κάννες: Ανεύρεση sales agent, διανομείς, φεστιβάλ

Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε σκηνές από τα γυρίσματα της ταινίας.

Πολυξένη 607

Πολυξένη της Δώρας Μασκλαβάνου (Μυθοπλασία, 100΄, 2017 - Ελλάδα)

Το 1955, ένα ζευγάρι επιφανών Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης υιοθετεί την 12χρονη ορφανή Πολυξένη. Το κορίτσι θα αποχωριστεί τον αδελφό της, θα μεγαλώσει με λαμπρές υποσχέσεις, δίνοντας όμως μάχες για να υπερασπιστεί όλα όσα της ανήκουν.

Η ιστορική μνήμη και το σήμερα, με ατμοσφαιρική αναπαράσταση της ζωής στην Πόλη της δεκαετίας του '70, κεντρική ηρωίδα την ιδανική Κάτια Γκουλιώνη που φέρνει έναν αέρα διαχρονικότητας στην ομώνυμη ηρωίδα και ένα παροξυσμικό love story λουσμένο στην απ' όσο διακρίναμε υπέροχη φωτογραφία του Κλαούντιο Μπολιβάρ. Ανυπομονούμε να δούμε αν στην ολότητά του το φιλμ δικαιώνει τις προθέσεις του για ένα μελόδραμα που θα αφορά το μεγάλο κοινό.

Σκηνοθεσία - Σενάριο: Δώρα Μασκλαβάνου, Εταιρία παραγωγής: Blonde S.A. Παραγωγή: Φένια Κοσσοβίτσα, Ηθοποιοί: Κάτια Γκουλιώνη, Ozgur Emre Yildirim, Λυδία Φωτοπούλου,Γλώσσες: Ελληνικά, Τουρκικά, Διάρκεια: 100΄, Με την υποστήριξη: ΕΚΚ, ΕΡΤ, Nova, Χώρα παραγωγής: ΕλλάδαΣτάδιο παραγωγής: Post-production Στόχος στις Κάννες: Ανεύρεση sales agent, πρεμιέρα σε φεστιβάλ

Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε σκηνές από τα γυρίσματα της ταινίας.

Virus 607

Virus του Αγγελου Φραντζή (Μυθοπλασία, 120΄, 2017 - Ελλάδα, Γαλλία, Λετονία)

Η Aννα και ο Πέτρος είναι ένα νεαρό ζευγάρι που μετακομίζει σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Σιβηρίας. Η Άννα μένει έγκυος χωρίς να έχει προηγηθεί πρόσφατη επαφή μεταξύ τους. Πώς εξηγείται το γεγονός; Ο Πέτρος αναζητά μια λογική απάντηση, ενώ η Άννα καταφεύγει στη θρησκεία.

Το πιο εντυπωσιακό από τα αποσπάσματα που είδαμε, το νέο φιλμ του Αγγελου Φραντζή διαθέτει όλη την κινηματογραφική αυθεντικότητα των τοποθεσιών στις οποίες έχει γυριστεί, βάζει στο κέντρο ενός κυριολεκτικά και μεταφορικά παγωμένου τοπίου δύο ζεστά πρόσωπα σαν αυτά του Ανδρέα Κωνσταντίνου και της Κάτις Γκουλιώνη και επενδύει πάνω στο μυστήριο και τη μεταφυσική που διατρέχουν την υπόσχεση της ιστορίας του. Μια από πλέον πολυαναμενόμενες ταινίες του επόμενου διαστήματος μοιάζει ήδη από το πρώτο υλικό της τουλάχιστον... ακραία ενδιαφέρουσα.

Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής Σεναριογράφοι: Άγγελος Φραντζής, Σπύρος Κρίμπαλης Εταιρία Παραγωγής: Heretic Παραγωγή: Γιώργος Καρναβάς, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης Συμπαραγωγή: Mathieu Bompoint (Mezzanine Films) Ηθοποιοί: Κάτια Γκουλιώνη, Ανδρέας Κωνσταντίνου Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Ρωσικά, Διάρκεια 120΄ Με την υποστήριξη: ΕΚΚ, ΕΡΤ, CNC, Latvian National Film Centre, Blonde S.A., Alatas Films, 2|35 Χώρες παραγωγής: Ελλάδα, Γαλλία, ΛετονίαΣτάδιο: Post-productionΣτόχος στις Κάννες: Ολοκλήρωση χρηματοδότησης, sales agent, διανομείς, πρεμιέρα σε φεστιβάλ.

To 70ό Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 17 μέχρι και τις 28 Μαΐου. Τo Flix θα βρίσκεται εκεί για ενημέρωση κάθε λεπτό για όσα θα συμβούν εντός και εκτός των σκοτεινών αιθουσών. Διαβάστε περισσότερα στο ειδικό του τμήμα, αφιερωμένο στο Φεστιβάλ Καννών, που ανανεώνεται συνεχώς.