Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα του Flix | Ημέρα 10η

στα 10

Η ομάδα του Flix στη Θεσσαλονίκη επιλέγει όλα όσα ξεχώρισαν την Σάββατο 9 Νοεμβρίου, δέκατη ημέρα του 60ού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Flix Team
Το 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα του Flix | Ημέρα 10η

Η ομάδα του Flix στο 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι οι Λήδα Γαλανού, Πόλυ Λυκούργου, Μανώλης Κρανάκης, Δημήτρης Δημητρακόπουλος, Τάσος Χατζηευφραιμίδης, Ρόμπυ Εκσιέλ, Θοδωρής Δημητρόπουλος.

Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου. Το Flix βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.

Fire will come

Αυτόν τον Χρυσό Αλέξανδρο ποιος θα τον πάρει; Δεκατέσσερις ταινίες αποτελούν φέτος το Διαγωνιστικό Τμήμα του εορταστικού 60ού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η επιλογή τους έγινε με πυξίδα το φαινόμενο της «πανοραμικής εντύπωσης» (Overview Effect), το οποίο έκανε τους αστροναύτες να δουν τη Γη ως μια ολότητα χωρίς σύνορα, μια κοινή εστία χωρίς διαφορές, και βοήθησε την ανθρωπότητα να αντιληφθεί διαφορετικά τους φόβους, τις ελπίδες, την ουτοπία, την πραγματικότητα και την απογοήτευση που συνοδεύουν τα επίγεια. Το Flix είδε όλες τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του.

Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου Θεσσαλονίκη 607 2

Χαμένες πατρίδες Η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, μία από τις πιο δυνατές και αριστοτεχνικές πρωταγωνίστριες του ελληνικού σινεμά, είχε επάξια κερδίσει πέρσι το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας με τη «Δουλειά της» του Νίκου Labôt. . Φέτος, επιστρέφει στο φεστιβάλ, και στην πατρίδα της τη Θεσσαλονίκη, με μία συμπαραγωγή που μιλά για την αναζήτηση πατρίδας. Διαβάστε όσα εξομολογήθηκε στο Flix για το «Αύριο Θα Περάσω Απέναντι» της Σεπιντέ Φαρσί. Π.Λ

αρβανίτης

Με τον τρόπο του Γιώργου Αρβανίτη «Για να κάνεις μια καλή ταινία, χρειάζεσαι 3 πράγματα: ένα καλό σενάριο, ένα καλό σενάριο και ένα καλό σενάριο». Αυτή ήταν η συμβουλή του Γιώργου Αρβανίτη, Προέδρου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που έδωσε ένα χορταστικό masterclass με την αυθεντική του ιδιότητα ως Διευθυντής Φωτογραφίας. Στα 78 του χρόνια, ο Γιώργος Αρβανίτης μίλησε με τον επίσης Διευθυντή Φωτογραφίας Γιώργο Φρέντζο για τις νέες τεχνολογίες, το νέο τρόπο να βλέπεις σινεμά, θυμήθηκε γιατί έφυγε από την Ελλάδα όταν αναγκάστηκε να φωτίσει μια ταινία της Finos Films όπου ντεκόρ, φόρεμα της Ρένας Βλαχοπούλου και φώτα ήταν όλα πράσινα και ξαναμίλησε με ενθουσιασμό για την αιώνια πάλη ανάμεσα στην τεχνική και την αισθητική: «Κάθε μία ταινία είναιξεχωριστή, είναι μια νέα πρόκληση. Εντυπωσιάζομαι ακόμη από τις δυνατότητες τουφωτός και της σκιάς, από τα χρώματα. Η ουσία είναι ότι εμείς οι τεχνικοί ή καλύτεραεμείς που κυμαινόμαστε κάπου ανάμεσα στον τεχνικό και τον καλλιτέχνη, πρέπει ναχρησιμοποιούμε όλες τις διαθέσιμες τεχνικές και στρατηγικές για να υπηρετήσουμεπιστά την αισθητική και το συναίσθημα. Το αισθητικό λοιπόν, και όχι το τεχνικόαποτέλεσμα».

κοιμι

κομικ

Το Φεστιβάλ έγινε κόμικ Το υπέροχο «Φεστιβάλ» των Γιώργου Γούση, Παναγιώτη Πανταζή και Γεωργίας Ζάχαρη - που χθες παρουσίασαν και υπέγραψαν στην Αποθήκη Γ' - έγινε η μασκότ του 60ού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Λίγο το spot the star, λίγο η ερωτική ιστορία που θα μπορούσε στα σίγουρα να συμβεί εν μέσω ενός Φεστιβάλ Κινηματογράφου, λίγο οι υπέροχες ιδέες σε καρέ που κολλάς, ναι αυτή ήταν η επίσημη έκδοση της εορταστικής διοργάνωσης και δικαίως. Να το αναζητήσετε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα, μετά το τέλος του Φεστιβάλ.

entwined

It's all Greek to me Ολοκληρώθηκαν οι προβολές των ελληνικών ταινιών του 60ού Φεστιβαλ Θεσσαλονίκης. Το Flix τις είδε όλες και έχει κάτι να πει γι' αυτές. Διαβάστε τις κριτικές μας για όλες τις ελληνικές ταινίες στα τμήματα «Επίσημη Πρώτη», «Με Μια Δεύτερη Ματιά», «Ξεπερνώντας τα Σύνορα».

Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου. Το Flix βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.