Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα του Flix | Ημέρα 6η

στα 10

Η ομάδα του Flix στη Θεσσαλονίκη επιλέγει όλα όσα ξεχώρισαν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, έκτη ημέρα του 60ού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Flix Team
Το 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα του Flix | Ημέρα 6η

Η ομάδα του Flix στο 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι οι Λήδα Γαλανού, Πόλυ Λυκούργου, Μανώλης Κρανάκης, Δημήτρης Δημητρακόπουλος, Τάσος Χατζηευφραιμίδης, Ρόμπυ Εκσιέλ, Θοδωρής Δημητρόπουλος.

Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβούν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.

Ξάφης 607 2

Ο Αργύρης Ξάφης εναντίον νεροβούβαλων «Πέρα από τα γυρίσματα, αυτά καθεαυτά, δε θα ξεχάσω την προετοιμασία που μάς έκανε ο Σύλλας. Οπως για παράδειγμα, πώς στη μέση της διαδρομής προς Μεσολόγγι, με κατεβάζει από το βανάκι και μου λέει να γδυθώ και να πέσω σ' έναν τεράστιο βάλτο με νεροβούβαλους. Ο κάθε νεροβούβαλος ήταν 8 φορές εγώ σε όγκο και με τεράστια κέρατα.» Διαβάστε όλα όσα μάς είπε ο πρωταγωνιστής για «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα. Π.Λ.

Mavroudis interview 607 2

Τζον Μαυρουδής vs. Ντόναλντ Τραμπ «Με τον Τραμπ, κάθε μέρα είναι ένας εφιάλτης από τον οποίο δεν μπορείς να ξυπνήσεις. Tο σοκ μας είναι πολύ μεγάλο. Ολος ο κόσμος μάς μισεί κι εμείς ντρεπόμαστε για αυτή τη χώρα. Τα όρια του στρες έχουν χτυπήσει κόκκινο. Κι εκεί που νομίζεις ότι δεν μπορεί να κάνει ή να πει κάτι χειρότερο, απλά ξημερώνει η επόμενη μέρα. Καινούργια ντροπή, νέο σοκ. Αν ζούσαμε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα είχε κατεβάσει το στρατό στους δρόμους. Θα είχαμε δικτατορία. Το πιστεύω. Ευτυχώς που το Σύνταγμά μας επιβάλει ένα ισχυρό Κογκρέσο και μία δυνατή Γερουσία. Ωστε να υπάρχει ένα στοπ στην τρέλα. Αυτές τις μέρες όλοι παρακολουθούμε τις διαδικασίες για την καθαίρεσή του με κομμένη την ανάσα». Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Τζον Μαυρουδή στο Flix. Π.Λ.

daily 607 1

Ολο το νέο ελληνικό σινεμά σε μία αίθουσα. Η διπλή, ταυτόχρονη προβολή του «Θαύματος της Θάλασσας των Σαργασσών» στις αίθουσες της Αποθήκης 1 πλημμύρισε τόσο από το κοινό που ήθελε να τιμήσει την ελληνική πρεμιέρα της πολυταξιδεμένης ήδη νέας ταινίας του Σύλλα Τζουμέρκα αλλά και από σχεδόν σύσσωμο το νέο ελληνικό σινεμά που βρίσκεται ήδη στην πόλη για την παρουσίαση πολλαπλών προσωπικών projects. Ως αποτέλεσμα, η προβολή της ταινίας έμοιαζε περισσότερο με σύναξη αγάπης παρά για αυστηρή επίσημη πρεμιέρα, γεγονός που επισφραγίστηκε και από τα πολλαπλά πηγαδάκια των συζητήσεων αμέσως μετά την προβολή. Κι αυτό δεν είναι ακριβώς «Θαύμα», παρά η λογική επιβράβευση μιας άκρως ενδιαφέρουσας και φιλόδοξης δουλειάς. Διαβάστε εδώ την άποψη του Flix για την ταινία. Δ.Δ.

cosmic

Γλυκαθήκαμε Ενα χτύπημα στην πόρτα του ξενοδοχείου και ένα δώρο από την ομάδα της ταινίας «Cosmic Candy» της Ρηνιώς Δραγασάκη. Αυθεντικές καραμέλες που σκάνε στο στόμα, αυτοκόλλητα, κονκάρδες και μια απευθείας επιστροφή στην αθωότητα που κάπως είχαμε πολύ ανάγκη.

daily 607

Ενα διαφορετικό κινηματογραφικό Ιράν. Αν και ο μελοδραματισμός δεν εκλείπει από την δεύτερη μόλις μεγάλου μήκους ταινία του Σαΐντ Ρουσταΐ, το «Just 6.5» (που προβλήθηκε στο πλαίσιο των Ανοιχτών Οριζόντων) κατέχει μια απρόσμενη τραχιά ενέργεια, που ξεχειλίζει από την οθόνη ήδη από την (εντυπωσιακή και δραματικά καίρια) εναρκτήρια σκηνή καταδίωξης. Το «μόνο 6,5» άλλωστε του τίτλου αναφέρεται στον αριθμό των εκατομμυρίων χρηστών ναρκωτικών που καταγράφονται ετησίως στο Ιράν και ο Ρουσταΐ ήδη από την εκκίνηση της αφήγησής της φροντίζει να γίνει κατανοητή στο έπακρο η πραγματική έκταση του προβλήματος. Το καλό είναι ότι ο ίδιος γνωρίζει πώς να κινηματογραφήσει μια δυναμική εκδοχή της χώρας του, γεμάτη ταχύτητα, ορμή και κινδύνους που δεν είναι άμεσα ορατοί. Ειδικά οι σκηνές που διευρύνουν το κάδρο ή που το πλημμυρίζουν από κόσμο είναι δικαιολογημένα και οι καλύτερες. Το κακό όμως είναι ότι η ταινία ατυχώς χάνει τη δύναμή της στα εσωτερικά της πλάνα (αν και οι σκηνές με τους κρατούμενους υπογραμμίζουν την ικανότητα του σκηνοθέτη να αποτυπώνει την ένταση), καθώς ο μελοδραματισμός αλλά και η επαναληψιμότητα του δικαστικού δράματος δεν συμπλέει ιδανικά με μια σαφώς πιο περιπετειώδη αφήγηση, η οποία ανοίγει το φιλμ αλλά σταδιακά δείχνει να σπρώχνεται προς το περιθώριο. Διαβάστε εδώ την άποψη του Flix για την ταινία. Δ.Δ.αγορά

Agora Talks Η Αγορά του 60ού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεκίνησε με τα Agora Talks και τους Ελληνες και ξένους επαγγελματίες που μοιράστηκαν πολύτιμη γνώση με νέους φερέλπιδες δημιουργούς. Ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης και υπεύθυνος για τη σκηνοθετική επιμέλεια της πιο επιτυχημένης σειράς της ελληνικής τηλεόρασης, τις «Αγριες Μέλισσες» και η παραγωγός (ανάμεσά σε άλλα του «Οίκτου» του Μπάμπη Μακρίδη) Αμάντα Λιβανού.

Ισαβέλλα Θάνος 607

Το Φεστιβάλ είναι οι άνθρωποί του Ισαβέλλα & Θάνος. Εκείνη κρατά τα πάντα να τρέχουν ρολόι (αλλά δεν χάνει ποτέ το χαμόγελό της). Εκείνος μεταφράζει τις παρουσιάσεις των σκηνοθετών με κομψότητα και επαγγελματισμό. Η ζεστασιά τους μάς κάνει να νώθουμε στο Ολύμπιον σαν στο σπίτι μας. Π.Λ.

παρτυ

Κάθε βράδυ κι άλλο πάρτι Τα πάρτι του Φεστιβάλ είναι ένα (ή και δύο, τρία) κάθε βράδυ. Το καταλαβαίνεις γιατί μεσοβδόμαδα εκεί που γίνεται βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη η Θεσσαλονίκη (και όση Αθήνα έχει ανέβει για το Φεστιβάλ). Συνήθως είναι αδύνατον να πάρεις ποτό από το ίδιο μαγαζί όπου γίνεται το πάρτι. Και παρά τις όποιες προβλέψεις κάνεις όταν επιστρέφεις, είναι δύσκολο να ποντάρεις ότι την επόμενη μέρα θα μείνεις λιγότερο ή περισσότερο ή θα μιλάς ακόμη με τη γνωριμία της προηγούμενης νύχτας... Μ.Κ.

Common Birds

Made in Greece Οι προβολές των ελληνικών ταινιών που αποτελούν το φετινό Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου συνεχίζονται. Εδώ, σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, μπορείτε να διαβαζετε τη γνώμη του Flix για όλες τις φετινές ελληνικές ταινίες αμέσως μετά την πρεμιέρα τους.

Waters

Τζον Γουότερς vs. Ντόναλντ Τραμπ «Επιβίωσα από τον Νίξον, επιβίωσα από τον Ρέιγκαν, όταν όλοι οι φίλοι μου πέθαναν από AIDS, οπότε... Εχω επιβιώσει και από άλλες τρομερές στιγμές. Ζω με το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι Πρόεδρος. Είναι εξαντλητικό. Το χειρότερο είναι ότι ζω σε έναν κόσμο όπου ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστρέψει μέχρι και το κακό γούστο. Το κακό του γούστο δεν έχει όρια. Εχει καταστρέψει τη λέξη «κακό». Είναι υπεύθυνος για την εξαφάνιση του camp. Δεν υπάρχει τίποτα που να είναι τόσο κακό ώστε να τα αντικαταστήσει γιατί έχει καταστρέψει την έννοια του «κακού» για πάντα». Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Τζον Γουότερς στο Flix. M.K.

Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβούν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.