Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα του Flix | Ημέρα 1η

στα 10

Η ομάδα του Flix στη Θεσσαλονίκη επιλέγει όλα όσα ξεχώρισαν την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, πρώτη ημέρα του 59ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Flix Team
Το 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα του Flix | Ημέρα 1η

Η ομάδα του Flix στο 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι οι Λήδα Γαλανού, Πόλυ Λυκούργου, Μανώλης Κρανάκης, Δημήτρης Δημητρακόπουλος, Τάσος Χατζηευφραιμίδης, Ρόμπυ Εκσιέλ, Θοδωρής Δημητρόπουλος.

Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβούν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.

Θεσσαλονίκη 60 Ημέρα 1η

Θεσσαλονίκη 60 Ημέρα 1η

Θεσσαλονίκη 60 Ημέρα 1η

Παντού να σκορπίζεις της γνώσης το φως Χρόνια πολλά Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης! Η Ελίζ Ζαλαντό και ο Ορέστης Ανδρεαδάκης καλούν όλους τους εργαζομένους του Φεστιβάλ επί σκηνής για να σβήσουν τα 60 κεράκια της τούρτας. Π.Λ.

Θεσσαλονίκη 60 Ημέρα 1η

Video Mapping Ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης Στάθης Μήτσιοςσχεδιάζει για το 60ό Διεθνές ΦεστιβάλΚινηματογράφου, μια οπτική εγκατάσταση (3D projectionmapping installation) στην προβλήτα του λιμανιού, σε δύοόψεις του αντλιοστασίου. Η οπτική εγκατάσταση, μέσα από έναδομημένο σενάριο, αναπαράγει την ιστορία των 60 χρόνωντου Φεστιβάλ πάνω στις επιφάνειες της όψης του κτιρίου.Μέσα από τρισδιάστατα, δισδιάστατα animations και ψηφιακάεπεξεργασμένο αρχειακό υλικό, δημιουργείται ένα τρισδιάστατοκαι μεγάλης επιφάνειας μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, ορατό τόσοκατά τη είσοδο του κοινού στο λιμάνι όσο και από την λεωφόροΝίκης. Μ.Κ.

Θεσσαλονίκη 60 Ημέρα 1η

Από το 1 στο 60 και ακόμα παραπέρα Στο υλικό που μοιράστηκε στον Τύπο, δύο φυλλάδια ήταν αυτά που ίσως δίνουν περισσότερο από τα υπόλοιπα το πραγματικό στίγμα της φετινής διοργάνωσης. Αφενός, το επετειακό press book της «Μανταλένας» (η οποία πρόκειται και να προβληθεί σε ειδική προβολή) τονίζει την ιστορία του φεστιβάλ και το όραμα που έδωσε ζωή σε ένα δυναμικό και πολυποίκιλο οργανισμό. Αφετέρου, το «Meet The Future» λεύκωμα παρουσιάζει τις ελπίδες για το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου και το στοίχημα που βάζει το φεστιβάλ για την συνέχεια, πέρα από τα ήδη 60 χρόνια της ιστορίας του. Τίποτα δεν ήταν εύκολο τότε, τίποτα δεν είναι εύκολο και τώρα. Το μόνο που παραμένει κοινό είναι το πάθος και το όραμα του διαχρονικού, καλού σινεμά. Καλώς ήρθατε στο μέλλον. Δ.Δ.

Θεσσαλονίκη 60 Ημέρα 1η

Συμβουλές από τη Λένα Σαββίδη «Αν δεν τον καίει τίποτα, καλύτερα να μην κάνει τίποτα. Με την γκρίνια δεν βγάζουμε τίποτα. Χαλάμε τη ζωή μας μόνο.» Η Λένα Σαββίδη, κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας, ιδιοκτήτρια των Εκδόσεων Ερμής, σύζυγος του Γ.Π. Σαββίδη, αδελφή του Χρήστου Λαμπράκη. Μέλος της κριτικής επιτροπής της 1ης Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου, του πρώτου «Φεστιβάλ» του 1960, μαζί με ανθρώπους σαν τον Μυριβήλη και την Παξινού. Ετών 91, σήμερα. Μίλησε για τους νέους ανθρώπους που κάνουν σινεμά, κήρυξε και την έναρξη, επίσημα, του #TIFF60. Και είπε τη μεγαλύτερη σοφία της βραδιάς: με την γκρίνια δεν βγάζουμε τίποτα. Μόνο αν, μέσα μας, κάτι καίει. Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τελετή έναρξης του 60ού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Λ.Γ.

Θεσσαλονίκη 60 Ημέρα 1η

Τα αγαπημένα του Μαυρουδή Ο Τζον Μαυρουδής έφτιαξε την οπτική ταυτότητα του 60ού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στο Πρώτο Πλάνο που θα βρείτε παντού στο Φεστιβάλ, αλλά και ηλεκτρονικά εδώ μοιράζεται και τα αγαπημένα του βιβλία, φιλμ, πράγματα που τον εμπνέουν. Μ.Κ.

Ευτυχώς που είμαστε κόμικ Η Ντάρια Ανταμέσκου και ο Σωτήρης Αηδόνης ήταν οι παρουσιαστές της τελετής έναρξης: οι πρωταγωνιστές του «Φεστιβάλ», της ειδικής έκδοσης του #TIFF60, του κόμικ που έγραψαν και σχεδίασαν ο Γιώργος Γούσης, ο Παναγιώτης Πανταζής και η Γεωργία Ζάχαρη. Μπήκαν στην αίθουσα μ' ένα «τράβελινγκ» από το σταθμό του τρένου και τα κάστρα ως τον Λευκό Πύργο και την Πλατεία Αριστοτέλους και μας έκαναν να ερωτευθούμε την οθόνη, με δέσμευση τουλάχιστον... των 12 ημερών που θα διαρκέσει το Φεστιβάλ. Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τελετή έναρξης του 60ού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Λ.Γ.

Θεσσαλονίκη 60 Ημέρα 1η

Κι όμως ο Μπουτάρης είναι ακόμα εδώ Δηλώνοντας για άλλη μια φορά την υποστήριξή του σε ένα θεσμό από τον οποίο ποτέ δεν απουσίασε, ο πρώην πια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έδωσε το παρόν – ως απλός θεατής πια – στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ. Τελικά, κάποιες σχέσεις παραμένουν ισχυρές, ακόμα και μετά την παύση οποιουδήποτε αξιώματος. Δ.Δ.

Θεσσαλονίκη 60 Ημέρα 1η

Θεσσαλονίκη 60 Ημέρα 1η

Θεσσαλονίκη 60 Ημέρα 1η

Θεσσαλονίκη 60 Ημέρα 1η

Ξε-larry-gus-στήκαμε! Το επίσημο πάρτι έναρξης του 60ού Φεστβάλ Θεσσαλονίκης δεν είχε τίποτα το τυπικό ή το στημένο. Αντιθέτως. Το live του Larry Gus ήταν απίθανο - ευρηματικό, ξεσηκωτικό, παραληρηματικό, αυτοσαρκαστικό, αστείο, τρυφερό. Ενα one-man show που ξεσήκωσε με την ενέργειά του την Αποθήκη Γ' του Λιμανιού και μάς έκανε να θέλουμε κι άλλο. #Ξανά Π.Λ.

Θεσσαλονίκη 60 Ημέρα 1η

Ενα Οσκαρ στη Λόρα Ντερν Η «Ιστορία Γάμου» του Νόα Μπόμπακ που αποτέλεσε και την ταινία έναρξης του φεστιβάλ δε χρειάζεται πια ιδιαίτερες συστάσεις. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται να τονιστεί πόσο καταλυτική είναι η παρουσία της Λόρα Ντερν στο φιλμ. Στην καλύτερη δε σκηνή της, ξεσπάει μπροστά στην πελάτη της – Σκάρλετ Γιόχανσον – αναλύοντας την ειδοποιό διαφορά μεταξύ του τέλειου πατέρα και της ιδανικής μάνας, σε ένα μονόλογο που μπλέκει την θρησκεία, την πατριαρχεία και κάθε είδους στερεότυπο. Σε ένα δίκαιο κόσμο, αυτή και μόνο η σκηνή θα έπρεπε να την οδηγήσει μέχρι την σκηνή των Οσκαρ. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την «Ιστορία Γάμου» του Νόα Μπόμπακ. Δ.Δ.

Θεσσαλονίκη 60 Ημέρα 1η

Τζίμης ο Τίγρης Το φεστιβάλ είναι διαδραστικό, το ίδιο και οι αφίσες για τα 60 του χρόνια. Και καπως έτσι ο Τζιμ Τζάρμους απέκτησε μουστάκια.

Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβούν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.