Φεστιβάλ / Βραβεία

58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: ανακοινώθηκε η μεγάλη πρεμιέρα!

στα 10

H ταινία που θα ανοίξει την αυλαία στην 58η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε, όπως επίσης και τα αφιερώματα​ σε δυο τολμηρές γυναίκες δημιουργούς. Διαβάστε αναλυτικά.

58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: ανακοινώθηκε η μεγάλη πρεμιέρα!

Η νέα ταινία της Ουγγαρέζας Ιλντικο Ενιέντι «Η Ψυχή και το Σώμα» («Body and Soul»), που κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο της Μπερλινάλε 2017, θα είναι η μεγάλη πρεμιέρα του 58ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017, παραδοσιακά στον κινηματογράφο Ολύμπιον,

Διαβάστε την κριτική του Flix: Στο «On Body and Soul», όλος ο ρομαντισμός χωρά σ' ένα σφαγείο

Η ταινία είναι από την αρχή και από πρόθεση αλλόκοτη. Οι κεντρικοί ήρωες μοιάζουν να είναι ένα ζευγάρι ελαφιών στο χιονισμένο δάσος: εκείνος προστατευτικός, εκείνη διστακτική, μαζί σε τέλεια, σιωπηλή αρμονία. Η αντιπαράθεση με το σφαγείο μεγάλων ζώων στη Βουδαπέστη δεν είναι επιτηδευμένη. Μετά τα παραμυθένια πλάνα στη φύση, τα ζώα που μπαίνουν στο σφαγείο ως στριμωγμένες αγελάδες και βγαίνουν ως κομμάτια κρέας προς κατανάλωση έχει κάτι το απλό, ρεαλιστικό, σκληρό μεν, αλλά χωρίς την παραμικρή διάθεση εντυπωσιασμού, πάθους ή εκμετάλλευσης. Δυο πλάνα, δυο όψεις: η φυσική και η τεχνολογική. Μαζί, οι άνθρωποι.

on body and soul 607

Αλλά και οι δύο «άλλοι» ήρωες της ταινίας είναι κι αυτοί παράξενοι. Ο Εντρε, ο οικονομικός διευθυντής του σφαγείου που δε βγαίνει ποτέ από το γραφείο του, είναι ένας όμορφος, μεγαλούτσικος άντρας, με λαμπερό βλέμμα, κατεστραμμένο ηθικό κι ένα παράλυτο χέρι. Η Μαρία έρχεται ως επισκέπτρια ελεγκτής στο εργοστάσιο κι είναι τακτική, πεντακάθαρη, μιλά μόνο συγκεκριμένα, με ακρίβεια, δεν της αρέσει οτιδήποτε απρόβλεπτο κι είναι φανερά πάνω της τα σημάδια του αυτισμού. Οταν ο Εντρε κοιμάται, ονειρεύεται δυο ελάφια στο δάσος. Οταν κοιμάται η Μαρία, βλέπει τα ίδια ελάφια, στην ίδια καθημερινή περιπέτεια. Πόσο πιθανό είναι ο Εντρε κι η Μαρία να είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο; Πόσο πιθανό είναι οτιδήποτε στη ζωή να έχει την ιδανική έκβαση; Ρωτήστε τον εαυτό σας. Ρωτήστε και τις αγελάδες και τα ελάφια.

Το Flix συνάντησε την Ιλντικο Ενιέντι: Διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε

Iλντικο Ενιέντι

Αφιέρωμα Ιλντικο Ενιέντι

Με αφορμή την νέα ταινία, το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ετοιμάζει ένα αφιέρωμα στο «ονειρικό, σουρεαλιστικό, εκρηκτικό» σινεμά της σκηνοθέτιδας από την Ουγγαρία.

Από το «Η Ψυχή και το Σώμα» (2017), μέχρι τα «Simon the Magician» (που είχε κερδίσει τη Χρυσή Λεοπάρδαλη το 1999 στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο), «Magic Hunter» (1994) και «My Twentieth Century» ( Camera d’ Or, Φεστιβάλ Καννών1989) όνειρα, μύθοι και θρύλοι συναντούν το σήμερα σε ιστορίες αναπάντεχες, συχνά σουρεαλιστικές και ταυτόχρονα καθημερινές.

my 20th Century 607

Με αυτά τα υλικά, η Ενιέντι, χτίζει έναν κόσμο ευαίσθητο κι αινιγματικό που συνεπαίρνει το θεατή και τον ακολουθεί για καιρό. Είναι από τις πιο δυνατές γυναικείες φωνές του σύγχρονου ευρωπαϊκού σινεμά, διαγράφοντας μια συναρπαστική πορεία από την avant-garde καλλιτεχνική σκηνή του ’70, στα κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου.

Σύντομα θα ανακοινωθεί η πλήρης λίστα ταινιών του αφιερώματος.

Ida Lupino 607

Αφιέρωμα Αϊντα Λουπίνο

Παράλληλα, ένα δεύτερο αφιέρωμα αποθεώνει μία ακόμη τολμηρή γυναίκα δημιουργό: Την Αϊντα Λουπίνο, αγαπημένη σκηνοθέτιδα του Μάρτιν Σκορσέζε, που τόλμησε πρώτη να σπάσει τα ταμπού στο ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ της δεκαετίας του ’50.

the hitchhiker 607

Στο 58ο ΦΚΘ θα προβληθούν 3 ταινίες της: το ευαίσθητο και προσωπικό δράμα «Never Fear» (1949), το εξαιρετικής έντασης «The Hitchhiker» (1953), που θεωρείται από τα πρώτα φιλμ νουάρ σκηνοθετημένα από γυναίκα, και το «The Bigamist» (1953).

Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη λοιπόν για το 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 ως τις 12 Νοεμβρίου 2017.

Διαβάστε επίσης: