Φεστιβάλ / Βραβεία

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Οζουρντουί ον παρλ φρανσέ

στα 10

Η Τρίτη, 17 Μαρτίου, φέρνει στη Θεσσαλονίκη αέρα… γαλλοφωνίας, με κοινωνικό μήνυμα, ιστορική μνήμη Ελλάδας, γυναικείο κατηγορώ και άρωμα ζωής.

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Οζουρντουί ον παρλ φρανσέ

Σήμερα η Θεσσαλονίκη λέει oui στο γαλλόφωνο σινεμά. Σε μια εκδήλωση που έχει πια γίνει παράδοση, το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί, την Τρίτη, 17 Μαρτίου, την Ημέρα Γαλλοφωνίας – TV5 Monde, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το TV5 Monde. Οι ταινίες που τιμούν την ημέρα απλώνονται στο σημερινό πρόγραμμα, με κοινό άξονα τη γλώσσα τους και τον ανθρωποκεντρισμό τους. Μελετήστε τις παρακάτω και κάντε την επιλογή σας.

Διαβάστε ακόμη: 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Μεγάλοι δημιουργοί αναζητούν την αλήθεια

Hubert Sauper 607

«Μόνες με τις Ιστορίες μας» του Χούμπερτ Ζάουπερ

Ο Αυστριακός σκηνοθέτης, συγγραφέας, ηθοποιός και παραγωγός, που προκάλεσε αίσθηση το 2004 με τον «Εφιάλτη του Δαρβίνου», το φιλμ που εξετάζει την αποικιοκρατική αλιεία στη Λίμνη Βικτώρια στην Τανζανία, είναι το ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που φιλοξενεί αφιέρωμα στη δουλειά του.

Το 2002, ο Ζάουπερ απομακρύνθηκε για λίγο από την Αφρική που αποτελεί τον κύριο τόπο του ενδιαφέροντός του και εγκαταστάθηκε για λίγο στη Γαλλία, για να δώσει φωνή σε άλλου είδους μη ορατές πράξεις βίας, με την ταινία «Μόνες με τις Ιστορίες μας». Στο φιλμ τέσσερις γυναίκες, η Αριέλ, η Κριστίν, η Φλοράνς κι η Μισέλ μιλούν στην κάμερα για όσα δεν έχουν μοιραστεί ποτέ. Είναι κι οι τέσσερις θύματα ενδοοικογενειακής βίας, εκείνης που προέρχεται από το πρόσωπο που αγαπάς κι εμπιστεύεσαι, που τραυματίζει το σώμα και την ψυχή με τρόπο ύπουλο κι αφοπλιστικό. Στη Γαλλία μία στις τέσσερις γυναίκες αντιμετωπίζουν τακτικές πράξεις βίας από τον σύντροφό τους. Αυτές εδώ οι ηρωίδες αφηγούνται τις ιστορίες τους κι αφήνουν τα τραύματά τους, αλλά και τις ελπίδες τους, να πάρουν μορφή και λέξεις. «Η συζυγική βία δεν είναι μόνο η πιο αόρατη μορφή πολέμου, αλλά και η πιο απειλητική και καταστροφική», λέει ο Χούμπερτ Ζάουπερ που με την ταινία του αυτή βοήθησε στο να κοιτάξει ο δυτικός κόσμος κατάματα μια από τις πιο σκοτεινές πλευρές του αντι-πολιτισμού του.

Η ταινία «Μόνες με τις Ιστορίες μας» προβάλλεται σήμερα Τρίτη, 17 Μαρτίου, στη 13.00, στο Ολύμπιον και σε επανάληψη την Παρασκευή, 20 Μαρτίου, στις 15.30, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Διαβάστε ακόμη: «Με Πάθος για την Ελλάδα», Γαλλόφωνος Μάρτιος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το TV5 MONDE

καταφύγιο 607

«Το Καταφύγιο» του Φερνάν Μελγκάρ

Η Ελβετία δεν είναι μόνο τράπεζες, ρολόγια και σοκολάτες. Είναι κι ένας τεράστιος, αφανής αριθμός απόρων που ζουν στο περιθώριο της ευμάρειας. Στη Λωζάννη ένα καταφύγιο προσφέρει προστασία κάθε βράδυ του σκληρού χειμώνα. Στην υπόγεια είσοδό του, κάθε βράδυ, εκτυλίσσεται ένα δράμα. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε 50 άτομα – πρώτα γυναίκες και παιδιά – ενώ στην πόρτα συγκεντρώνονται εκατοντάδες. Οι φύλακες είναι αναγκασμένοι να κάνουν την επιλογή του ποιος, απόψε, θα μπορέσει να ζεσταθεί, να φάει και να κοιμηθεί σ’ ένα κρεβάτι. Οι υπόλοιποι θ’ αναμετρηθούν με τη νύχτα. Η ταινία του Ελβετού Φερνάν Μελγκάρ τιμήθηκε φέτος με Ειδική Μνεία από την Επιτροπή Νέων στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Δείτε παρακάτω το τρέιλερ.

Η ταινία «Το Καταφύγιο» προβάλλεται σήμερα Τρίτη, 17 Μαρτίου, στις 15.45 στο Ολύμπιον και σε επανάληψη την Κυριακή, 22 Μαρτίου, στις 23.00, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.

Διαβάστε ακόμη: 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Η Πάολα έκανε τη λάλα της - και πολλά παραπάνω

la grece de 607

«Η Ελλάδα των Χρήστου Χρυσόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Ερσης Σωτηροπούλου» του Νικολά Οτεμάν

Τρεις αναγνωρισμένοι Ελληνες συγγραφείς, προερχόμενοι από διαφορετικούς κόσμους και γενιές, αφηγούνται στην κάμερα την πορεία της δικής τους Ελλάδας: της Ελλάδας του χτες, μιας χώρας με μεγάλη ιστορία και πολιτικές αναταραχές, της σύγχρονης Ελλάδας, με το καθημερινό χάος στην Αθήνα, μια από τις πιο ζωντανές πόλεις της ηπείρου και, τέλος, της σημερινής Ελλάδας, που είναι προσηλωμένη στο μέλλον και ζητά την ανάπλαση ολόκληρης της ταυτότητάς της. Τα διαφορετικά κομμάτια του πολιτισμικού παζλ της χώρας, οι τρεις λογοτέχνες προσπαθούν να ενώσουν σ’ ένα σύνολο με τη δική του, διακριτή προσωπικότητα, όπως οι ίδιοι τη βιώνουν.

Η ταινία «Η Ελλάδα των Χρήστου Χρυσόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Ερσης Σωτηροπούλου» προβάλλεται σήμερα, Τρίτη, 17 Μαρτίου, στις 17.30 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη και σε επανάληψη την Τετάρτη, 18 Μαρτίου, στις 15.00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Διαβάστε ακόμη: 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 5 χρόνια μετά την «Αγέλαστο Πέτρα», ο Φίλιππος Κουτσαφτής κοιτάζει τον επίγειο παράδεισο

empire of scents 607

«Η Αυτοκρατορία των Οσμών» του Κιμ Νουέν

Ο Καναδός σκηνοθέτης ακολουθεί το οδοιπορικό της όσφρησης, ταυτισμένης με την αίσθηση της επιθυμίας, καθώς είναι αυτή που ξυπνά τα πάθη μας. Η οσμή μάς συγκινεί, μας ωθεί να κάνουμε πράγματα για τα οποία δεν έχουμε καμία απολύτως συναίσθηση. Εμπλουτίζει τις ζωές μας και μας προσφέρει ανείπωτες χαρές. Οι απολαύσεις του φαγητού, του έρωτα και της οικογένειας υφαίνουν τον συνεκτικό ιστό της συναισθηματικής μας ζωής κι η οσμή είναι ο καταλύτης αυτής της ένωσης. Η ταινία ταξιδεύει στον κόσμο των οσμών μέσα από προσωπικές περιπέτειες, με οδηγό το σασπένς, το ρίσκο, την παρόρμηση στα οποία η ανταπόκριση στη μυρωδιά μπορεί να μας ωθήσει.

Η ταινία «Η Αυτοκρατορία των Οσμών» προβάλλεται σήμερα, Τρίτη, 17 Μαρτίου, στις 18.00 στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα και σε επανάληψη το Σάββατο, 21 Μαρτίου, στις 22.30 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ και η λίστα ταινιών κάθε τμήματος στο επίσημο site του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου 2015, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Το Flix βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και θα σας μεταφέρει καθημερινά την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ μέσα και έξω από τις αίθουσες

Διαβάστε περισσότερα: