Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κλείνει τα 20 και το γιορτάζει

στα 10

Με δυο δεκαετίες εμπειρίας, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να μάς συναρπάσει, από τις 2 ως τις 11 Μαρτίου 2018.

Flix Team
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κλείνει τα 20 και το γιορτάζει

Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι επετειακή: Το Φεστιβάλ κλείνει τα 20 χρόνια του κι ετοιμάζει εκπλήξεις, ειδικά αφιερώματα και εκδηλώσεις που συνδέουν και γιορτάζουν την ως τώρα ιστορία του. Η πρώτη ανακοίνωση με τα highlights του προγράμματος για το 2018, έρχεται με μερικά από τα πιο δυνατά ντοκιμαντέρ της χρονιάς, συγκλονιστικούς ήρωες της διπλανής πόρτας, μουσικά ινδάλματα, θέματα που σοκάρουν, καθώς και σπουδαία ονόματα του ντοκιμαντέρ επιστρέφουν με τις νέες ταινίες τους. Πάρτε μια γεύση παρακάτω και περιμένουμε ακόμα περισσότερα νέα ως την έναρξη, στις 2 Μαρτίου 2018.

Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι τα 15 ντοκιμαντέρ που διεκδικούν μια υποψηφιότητα για Οσκαρ

faithful 607

Από το Λονδίνο του ’60 και τα χρόνια με τον Μικ Τζάγκερ ως τους αυτοκαταστροφικούς εθισμούς και την αναγέννησή της, η ζωή της θρυλικής τραγουδίστριας Μάριαν Φέιθφουλ ξετυλίγεται στο ντοκιμαντέρ «Faithfull» που σκηνοθέτησε η Γαλλίδα ηθοποιός Σαντρίν Μπονέρ.

gigi 607

Με δύο ταινίες επιστρέφει η βραβευμένη με δυο Οσκαρ ντοκιμαντερίστρια Μπάρμπαρα Κοπλ: Στο «This is Everything: Gigi Gorgeous» αφηγείται την ιστορία της transgender σταρ Τζίτζι Λατσαράτο, μοντέλο και ΥouΤuber με εκατομμύρια followers, ενώ στο «A Murder in Mansfield» καταγράφει μια σκοτεινή τραγωδία - τη συνάντηση ενός νεαρού άνδρα με τον πατέρα του, ο οποίος είχε δολοφονήσει τη μητέρα του όταν εκείνος ήταν παιδί.

filmworker 607

Ο πιο στενός βοηθός του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, πρώην ηθοποιός Λίον Βιτάλι, αποκαλύπτει στο «Filmworker» του Τόνι Ζιέρα όλα τα μυστικά που θα θέλαμε να ξέρουμε για τον αινιγματικό σκηνοθέτη: την ιδιοφυΐα, τις μεθόδους, αλλά και τις εμμονές του.

end of meat 607

Πώς θα ήταν ο κόσμος αν σταματούσαμε να τρώμε κρέας; Το ντοκιμαντέρ «The End of Meat» του Μαρκ Πίρσελ σοκάρει μιλώντας για τις συνέπειες της κατανάλωσης κρέατος, το κίνημα της χορτοφαγίας και το κρίσιμο μέλλον της ανθρωπότητας.

Ex Libris 607

Ο βετεράνος Φρέντερικ Γουάιζμαν μας προσκαλεί εκεί όπου χτυπά η καρδιά της αμερικανικής -και όχι μόνο- διανόησης: στη βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης στο φιλμ «Ex Libris: New York Public Library». Φόρος τιμής σε έναν θησαυρό που έχει μεταμορφωθεί σε ένα ολοζώντανο κέντρο ζωής και πολιτισμού.

cuba and the cameraman 607

Από τα σπουδαιότερα ονόματα του ντοκιμαντέρ, ο Τζον Aλπερτ στο «Cuba And The Cameraman» βάζει στο μικροσκόπιο την πολυτάραχη ιστορία της Κούβας μέσα από τις ζωές τριών οικογενειών στη διάρκεια των τελευταίων 45 χρόνων: Από την αισιοδοξία για αλλαγή του ’70, έως τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο το 2016.

intent to destroy 607

Αντιμέτωπος με μια τεράστια ιστορικοπολιτική πρόκληση, ο πάντα ανήσυχος Τζο Μπέρλιντζερ στο «Intent to Destroy» εστιάζει στις δυνάμεις άρνησης και λογοκρισίας που αποκρύπτουν τη γενοκτονία των Αρμενίων.

of fathers and sons 607

Τους γιους μιας οικογένειας τζιχαντιστών παρακολουθεί ο Σύρος ντοκιμαντερίστας Ταλάλ Ντέρκι στο ντοκιμαντέρ «Of Fathers and Sons», αποκαλύπτοντας με καθηλωτικό τρόπο πώς εκπαιδεύονται στις πρακτικές του μίσους όλη τους τη ζωή.

cyborgs among us 607

Ενα σενάριο επιστημονικής φαντασίας που μέλλει να γίνει πραγματικότητα είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ «Cyborgs Among Us» του Ραφέλ Ντουράντ Τόρεντ: μια κοινωνία από cyborgs, δηλαδή πλάσματα που συνδυάζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά με τεχνολογικά επιτεύγματα. Ποια είναι τελικά τα όρια ανθρώπου και μηχανής;

Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι τα 15 ντοκιμαντέρ που διεκδικούν μια υποψηφιότητα για Οσκαρ