Φεστιβάλ / Βραβεία

To 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκινάει!

στα 10

Από την Παρασκευή 2 μέχρι και την Κυριακή 11 Μαρτίου, η Θεσσαλονίκη έρχεται αντιμέτωπη με την αλήθεια ενός κόσμου που αλλάζει. Το Flix είναι ήδη εδώ και μεταδίδει...

Flix Team
To 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκινάει!

Το 20ό επετειακό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 2 έως την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές.

Φέτος, στο πρόγραμμα προβολών εντάσσονται πλήρως οι δήμοι Καλαμαριάς και Παύλου Μελά στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ, με καθημερινές προβολές στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης του Παύλου Μελά και το Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη, ενώ συνεχίζονται στον χώρο INVR οι προβολές του νέου διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ με ταινίες εικονικής πραγματικότητας.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, την αγορά εισιτηρίων και τις παράλληλες εκδηλώσεις στο επίσημο site του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν φέτος 180 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 48 μικρού μήκους. Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ είναι 53 μεγάλου μήκους και 25 μικρού, ενώ στο διεθνές πρόγραμμα το Φεστιβάλ θα προβάλλει 20 πρεμιέρες, εκ των οποίων, 8 παγκόσμιες, 4 διεθνείς και 8 ευρωπαϊκές.

visages villages 607

Το Φεστιβάλ ξεκινάει την Παρασκευή 2 Μαρτίου με το ντοκιμαντέρ της Ανιές Βαρντά (σε συνσκηνοθεσία με τον JR), «Πρόσωπα & Ιστορίες», το οποίο είναι υποψήφιο για το φετινό Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Obscuro Barocco 607

Διεθνές Διαγωνιστικό. Με «πυξίδα» το βιβλίο του Ζορζ Περέκ «Ζωή, Οδηγίες Χρήσεως», το φεστιβάλ παρουσιάζει τις ταινίες που θα διαγωνιστούν για τα μεγάλα βραβεία όπως θα τα αποφασίσει η επιτροπή των Ανικα Γκούσταφσον (κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος, Σουηδία), Κάρολαϊν Λιμπρέσκο (φεστιβάλ Σάντανς, ΗΠΑ), Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν (σκηνοθέτης, ΗΠΑ - Δανία), Γιαν Ρόφεκαμπ (sales agent, Ολλανδία - Καναδάς) και Λευτέρης Χαρίτος (σκηνοθέτης, Ελλάδα).

Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος για το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι οι εξής:

«Las cinephilas» της Μαρία Άλβαρες (Αργεντινή)
«Meteors» του Γκιουρτζάν Κελτέκ (Ολλανδία-Τουρκία)
«Awaken» του Τζιαγουέι Νινγκ (Κίνα)
«Angkar» της Νίρι Αντελίν Χάι (Γαλλία)
«Hotel Jugoslavija» του Νικολά Βανιέρ (Ελβετία)
«The Distant Barking of Dogs» του Σιμόν Λέρεν Βίλμοντ (Δανία)
«Baronesa» της Ζουλιάνα Αντούνες (Βραζιλία)
«All that Passes by a Window that Doesn’t Open» του Μάρτιν ΝτιΤσίκο (ΗΠΑ-Κατάρ)
«Στο Σώμα της» του Ζαχαρία Μαυροειδή (Ελλάδα)
«Obscuro Barroco» της Ευαγγελίας Κρανιώτη (Ελλάδα, Γαλλία, Βραζιλία)

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ.

Cleaners 607

To Φεστιβάλ χωρίζει τα ντοκιμαντέρ του σε κατηγορίες. Στο Καλειδοσκόπιο, κύριος κορμός του προγράμματος περιλαμβάνει ταινίες που έχουν προβληθεί στα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου και ανακαλύψεις των προγραμματιστών του Φεστιβάλ. Το αφιέρωμα Θαυμαστός καινούριος κόσμος, που διερευνά πώς επιδρούν στην υγεία και την ευημερία του ανθρώπου οι τεχνολογικές ανακαλύψεις και η επιστήμη – με ελεύθερη είσοδο για το κοινό- υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο παραδοσιακά τμήμα του Φεστιβάλ. Η ενότητα Μνήμη/ Ιστορία συνοδεύει το φεστιβάλ και το κοινό του από τη πρώτη χρονιά, ενώ το Περιβάλλον είναι επίσης ένα πολύ αγαπητό τμήμα του Φεστιβάλ. Στις δημοφιλείς κατηγορίες βρίσκουμε τη Μουσική», το **Σινεμά, το Food Vs. Food και το Docs for Kids που μυεί παιδιά και εφήβους στον κόσμο του ντοκιμαντέρ».

Agnes Varda 607

Αφιέρωμα στην Ανιές Βαρντά. Αείκινητη, διαρκώς ανήσυχη, νεανική όσο λίγοι σύγχρονοι δημιουργοί και φέτος η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που παρέλαβε τιμητικό Οσκαρ από την Ακαδημία, η Ανιές Βαρντα γύρισε θρυλικές ταινίες μυθοπλασίας («Η Κλεό από τις 5 στις 7», «Vagabond»), αλλά και θρυλικά ντοκιμαντέρ, 10 από τα οποία θα προβληθούν στο αφιέρωμα που διοργανώνει το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης,

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν οι εξής ταινίες:

Πρόσωπα & Ιστορίες / Faces Places (2016)
The Beaches of Agnes (2008)
The Gleaners and Ι (2000)
The World of Jacques Demy (1995)
The So-called Caryatids (1984)
Mural Murals (1980)
Daguerréotypes (1976)
Black Panthers (1968)
Uncle Yanko (1967)
Salut les Cubains (1963)

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις ταινίες που αποτελούν το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην Ανιές Βαρντά.

Ο Τελευταίος Παρτιζάνος 607

Θα προβληθούν συνολικά 53 ελληνικά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 25 μικρού μήκους. Ολο το φάσμα της ανθρώπινης πραγματικότητας, πολιτική, κοινωνία, ανθρώπινα δικαιώματα, μνήμη, τέχνες, προσωπικότητες, βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για όλες τις ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Sarah Driver 607

Το 20ό ΦΝΘ δίνει carte blanche στην «ιέρεια» του ανεξάρτητου σινεμά Σάρα Ντράιβερ και την καλωσορίζει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει τα αγαπημένα της ντοκιμαντέρ και θα συνομιλήσει με το κοινό. Επίσης η Σάρα Ντράιβερ θα παρουσιάσει και το τελευταίο της ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του διάσημου ζωγράφου Ζαν Μισέλ Μπασκιά. Με αφορμή αυτό, το Σάββατο 3/3 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης η Σάρα Ντράιβερ θα συζητήσει με τον Ντένις Λιμ, Διευθυντή Προγράμματος του Lincoln Center, του κορυφαίου κέντρου τέχνης με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Δείτε εδώ αναλυτικά ποιες ταινίες διάλεξε για να προβάλλει στο Φεστιβάλ η Σάρα Ντράιβερ.

1968

Αφιέρωμα «Το ’68 πέρα από το ‘68». Το φεστιβάλ επιστρέφει πενήντα χρόνια πριν, στον Μάιο που άλλαξε τον κόσμο και αποκαλύπτει ελάχιστα γνωστές εξεγέρσεις ανά τον κόσμο μέσα από 7 συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ παραγωγής από το 1968 έως το 2017. Τα ντοκιμαντέρ εκτείνονται στον τόπο και το χρόνο και επανεξετάζουν το μήνυμα και το πνεύμα των ιδεών που επιχείρησαν να αλλάξουν τον κόσμο από την Κεντρική Ευρώπη ως τις ΗΠΑ και από τη Λατινική Αμερική ως την Aπω Ανατολή.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τις ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα «Το '68 πέρα από το '68».

I Saw the Future 607

Μετά το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, διαγωνιστικό τμήμα VR θα πραγματοποιηθεί και στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το τμήμα VR γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο είναι από τα λίγα στον κόσμο που το θεμελιώνουν στο πρόγραμμά τους. Θα παρουσιαστούν 7 ταινίες ντοκιμαντέρ, ενώ η κριτική επιτροπή αποτελείται από την κριτικό κινηματογράφου Κίρστεν Κίνινγκερ, τον σκηνοθέτη Μπρις Λενέ και τον εικαστικό Γιώργο Δρίβα.

Οι ταινίες που αποτελούν το διαγωνιστικό τμήμα VR είναι οι ακόλουθες:

Γράμματα στον πατέρα μου (Notes to my Father) της Τζαΐσα Πατέλ | 2017 | Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ινδία
Είδα το μέλλον (I Saw the Future) του Φρανσουά Βοτιέ | 2017 | Γαλλία
Η τελευταία καρέκλα 1&2 (The Last Chair 1&2) των Ανκε Τένισεν, Τζέσι φαν Φρέντεν | 2017 | Ολλανδία
Μετέωροι (Limbo) του Σεχάνι Φερνάντο | 2017 | Ηνωμένο Βασίλειο
Πλανήτης (Planet) του Μόμοκο Σέτο | 2017 | Γαλλία
Πνεύμα του Μαλάουι (Ghost of Malawi) του Γιόχαν Κνάτραπ Γένσεν | 2018 | Δανία
Το πάρτι (The Party) των Σεχάνι Φερνάντο, Ανρικ Μπρεγκμαν | 2017 | Ηνωμένο Βασίλειο

Paravel 607

>>Film Forward και αφιέρωμα Παραβέλ – Καστέν Τέιλορ Η ενότητα εγκαινιάστηκε πέρυσι και περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ που κινούνται στα όρια ανάμεσα στον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας παρουσιάζουμε φέτος ένα αφιέρωμα στους πρωτοπόρους δημιουργούς Βερενά Παραβέλ και Λουσιάν Καστέν Τέιλορ οι οποίοι εξερευνούν νέους αφηγηματικούς δρόμους. Οι δύο σκηνοθέτες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συζητήσουν σε ειδική εκδήλωση για το «περίεργο σύμπαν» τους με την σκηνοθέτιδα Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη.

the invisble hands 607

Αγορά. Το δραστήριο τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δικτυώνει δημιουργούς και ενισχύει πρότζεκτ στα πρώτα τους βήματα. Φέτος, στο Doc Market συμμετέχουν 500 ταινίες από όλο τον κόσμο καθώς και σχεδόν όλη η ελληνική παραγωγή. Ο αριθμός των επαγγελματιών είναι μεγαλύτερος από κάθε φορά καθώς περισσότεροι από 130 θα παρευρεθούν στη Θεσσαλονίκη. Τηλεοπτικά δίκτυα όπως τα Al Jazeera, Al Arabiya, Arte, ZDF, TRT και πολλά άλλα έρχονται στη Θεσσαλονίκη επειδή κάθε χρόνο βρίσκουν κατάλληλο πρόγραμμα για να προβάλουν στις χώρες τους. Στα Docs in Progress θα προβληθούν 10 ταινίες σε εξέλιξη, μεταξύ των οποίων και ελληνικές. Συνεχίζεται και φέτος η συνεργασία με το EDN – Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ, φέτος για πρώτη φορά θα λάβει μέρος στη Θεσσαλονίκη το σημαντικό συνέδριο Moving Docs. Επίσης, 25 ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες στη πλατφόρμα Festival Scope από τις 12 έως τις 26 Μαρτίου.

A Propos de Nice 607

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Μαρτίου, με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων στο Ολύμπιον. Θα προβληθεί το εμβληματικό ντοκιμαντέρ του βωβού κινηματογράφου «Σχετικά με τη Νίκαια» του Ζαν Βιγκό του 1930, με πρωτότυπη ζωντανή μουσική επένδυση σε σύνθεση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη και εκτέλεση από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, την αγορά εισιτηρίων και τις παράλληλες εκδηλώσεις στο επίσημο site του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.