Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

«Χεσούς» («Jesus») του Φερνάντο Γκουτσόνι - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 15.30

Η ιστορία της απόλυτης προδοσίας, που απηχεί το προπατορικό αμάρτημα: όταν καταλαβαίνεις πως η σαρξ εκ σαρκός σου είναι άρρωστη, την προστατεύεις ή προσπαθείς να τη θεραπεύσεις; Ο 18χρονος Χεσούς ζει μόνος με τον Εκτορ, τον πατέρα του, σ’ ένα διαμέρισμα στο Σαντιάγο της Χιλής όπου η τηλεόραση καλύπτει την αδυναμία τους να επικοινωνήσουν. Τον υπόλοιπο καιρό, χορεύει σε μια μπάντα της Κ-ποπ, βγαίνει με τους φίλους του και παίρνει ναρκωτικά, βλέπει σκουπίδια στο ίντερνετ και κάνει σεξ σε δημόσιους χώρους αναζητώντας συγκινήσεις. Μια νύχτα, βρίσκει επιτέλους κάτι συναρπαστικό όταν μπλέκεται σε μια περιπέτεια που δεν θα έχει καλό τέλος. Νέα ταινία από τον Χιλιανό σκηνοθέτη του «Carne de Perro». Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Χεσούς» και τις υπόλοιπες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού εδώ.

Πλατεία αμερικής 607

«Πλατεία Αμερικής» («Amerika Square») του Γιάννη Σακαρίδη - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 18.00

Στη μοντέρνα "Κασαμπλάνκα" των καιρών μας, Πλατεία Αμερικής, συναντιούνται ο Μπίλλη ένας rock n' roll σαραντάρης tatto artist, ο Τάρεκ πρόσφυγας από την Συρία με την δεκάχρονη κόρη του και ένας μπανάλ ρατσιστής ο Νάκος. Το μοιραίο λάθος του Νάκου γίνεται η αφορμή ν' ανατραπούν τα σχέδια του Τάρεκ, αλλά και η μοίρα του Μπίλλη. Νέα ταινία από τον σκηνοθέτη του «Wild Duck», η μία από τις τρεις ελληνικές ταινίες που διαγωνίζονται στο Διεθνές πρόγραμμα. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την «Πλατεία Αμερικής» και τις υπόλοιπες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού εδώ.

eshtebak clash 607

«Η Κλούβα» («Eshtebak») του Μοχάμεντ Ντιάμπ - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Παύλος Ζάννας στις 21.30

Παλλόμενο από ένταση, αριστοτεχνικά σκηνοθετημένο και βαθιά πολιτικό, αυτό το κλειστοφοβικό, συναρπαστικό φιλμ μάς μεταφέρει στο Κάιρο, το καλοκαίρι του 2013 – δύο χρόνια μετά την Αιγυπτιακή Επανάσταση. Στην αρχή της σειράς των γεγονότων που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Μόρσι, μια κλούβα της Αστυνομίας, μέσα στην οποία κρατούνται διαδηλωτές με εντελώς διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, διασχίζει τις βίαιες διαδηλώσεις. Θα μπορέσουν οι κρατούμενοι να ξεπεράσουν τις διαφορές τους προκειμένου να επιβιώσουν; Η νέα ταινία του δημιουργού του «Οι Γυναίκες του Λεωφορείου 678». Διαβάστε και δείτε περισσότερα για τις ταινίες των Ανοιχτών Οριζόντων εδώ.

Ornithologist 607

«Ο Ορνιθολόγος» («The Ornithologist») του Ζουάου Πέντρου Ροντρίγκες - Αντι/Κατοπτρισμοί - Τζον Κασσαβέτης στις 21.30

Μερικές φορές πρέπει να χάσεις τον δρόμο σου για να βρεις τον αληθινό σου εαυτό. Ο Φερνάντο, ένας μοναχικός ορνιθολόγος, αναζητά στις όχθες ενός δυσπρόσιτου ποταμού στη Βόρεια Πορτογαλία τα ίχνη ενός είδους μαύρου πελαργού που βρίσκεται υπό εξαφάνιση, όταν τον παρασέρνουν ορμητικά ρεύματα. O Φερνάντο χάνεται σ’ ένα σκοτεινό, απόκοσμο δάσος, προσπαθώντας να ξαναβρεί το δρόμο του. Καθώς συναντά απρόσμενα κι αλλόκοσμα εμπόδια κι ανθρώπους που τον βάζουν σε δοκιμασίες, εξωθείται σε ακραίες ενέργειες που θα τον μεταμορφώσουν. Σταδιακά, γίνεται άλλος άνθρωπος: παθιασμένος, πολυσχιδής, και τελικά πεφωτισμένος. Η νέα ταινία από τον πάντα προκλητικό Πορτογάλο δημιουργό.

Untamed 607

«Ο Αγριος Τόπος» («The Unamed») του Αμάτ Εσκαλάντε - Ειδικές Προβολές - Τώνια Μαρκετάκη στις 22.30

Ο Αμάτ Εσκαλάντε πασπαλίζει τον κόσμο κοινωνικής αδικίας που πάντα αποτυπώνει στις ταινίες του με ψήγματα ακραίας επιστημονικής φαντασίας, τα οποία μπορεί μεν να μην οδηγούν τελικά κάπου συγκεκριμένα, προσφέρουν όμως απλόχερα δόσεις καλοδεχούμενης φεστιβαλικής ιδιαιτερότητας. Ο «Άγριος τόπος» συνδυάζει το σινεμά του Κάρλος Ρεϊγάδας με τις επιρροές του Αντρέι Ζουλάφσκι (στο τέλος μάλιστα υπάρχει η ονομαστική αφιέρωση στον πρόσφατα αποθανόντα σκηνοθέτη, σαν να μην ήταν αρκετή η εικονογραφία για να έρθει στο μυαλό το «Possession»), όντας ένα παρανοϊκό arthouse sci-fi που σίγουρα τολμάει να δει τα πράγματα αλλιώς, πέρα από την μιζέρια μιας χώρας που εγκλωβίζει τους πολίτες της σε στερεότυπα που αναγκαστικά τους μειώνουν για να τους ταξινομήσουν σε κουτάκια. Για αυτό και οι οικογενειακές αξίες συμβαδίζουν με τις ρατσιστικές διακρίσεις, ο έρωτας συμπορεύεται με τον ανδρικό σοβινισμό και η υποκρισία είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η απαραίτητη ισορροπία. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Untamed» εδώ.

Christine 607

«Κριστίν» («Christine») του Αντόνιο Κάμπος - Αντι/Κατοπτρισμοί - Ολύμπιον στις 23.00

Οσοι πιστεύουν πως υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο των αμερικανικών δελτίων ειδήσεων, θα δουν σ’ αυτήν την ανησυχαστική ταινία εποχής τη στιγμή που όλα πήραν την κάτω βόλτα. Η ταινία ακολουθεί τη διαδρομή της Κριστίν Τσάμπακ, μιας τηλεοπτικής ρεπόρτερ σε μια μικρή πόλη με υψηλές προσδοκίες από τη ζωή και τον έρωτα, και τις αποφάσεις που οδήγησαν τελικά στην αυτοκτονία της σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση το 1974. Ο σκηνοθέτης Αντόνιο Κάμπος επιχειρεί να αφηγηθεί το τι συνέβη στην Κριστίν Τσάμπακ όπως θα το έκανε η ίδια, εστιάζοντας δηλαδή στην ανθρώπινη πλευρά της ιστορίας της. Διαβάστε περισσότερα και δείτε το τρέιλερ του «Κριστίν» εδώ.

daguerrotype 607

«Το Μυστικό του Σκοτεινού Θαλάμου» («Daguerrotype») του Κιγιόσι Κουροσάουα - Ειδικές Προβολές - Φρίντα Λιάππα στις 23.00

Ενας Ιάπωνας μαιτρ των στοιχειωμένων τοπίων επιλέγει για πρώτη φορά να μεταφέρει τη δράση εκτός Ανατολής, για να μιλήσει για τα φαντάσματα που μας επισκέπτονται στην καθημερινότητά μας. Ένας διάσημος Γάλλος φωτογράφος, που πενθεί για τον απρόσμενο θάνατο της γυναίκας του, περνά τον καιρό του τελειοποιώντας τη μέθοδό του στην πρώιμη τεχνική της δαγκεροτυπίας, φτιάχνοντας μοναδικά πορτρέτα σε φυσικό μέγεθος. Ο νέος βοηθός τον οποίο υποδέχεται στο σκοτεινό του εργαστήριο ερωτεύεται την κόρη και μούσα του φωτογράφου. Το ζευγάρι καταστρώνει την απόδρασή του. Αλλά ένα μυστικό που κρύβουν τα πορτρέτα θα τους κόψει το δρόμο... Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Daguerrotype» εδώ.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Η Fischer γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντας και φέτος τα πιο σημαντικά βραβεία, τα Βραβεία Κοινού Fischer. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.