Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2016: «Μια Τρομακτική Περίοδος» - Ο Αϊρα Σακς μιλά για την εκλογή Τραμπ

στα 10

Ο Αμερικανός ανεξάρτητος διανοούμενος σκηνοθέτης, που συμμετέχει φέτος στο Φεστιβάλ με το «Little Men», προσπαθεί να καταλάβει τα «γιατί».

Flix Team
Θεσσαλονίκη 2016: «Μια Τρομακτική Περίοδος» - Ο Αϊρα Σακς μιλά για την εκλογή Τραμπ

Εχουν περάσει δυο χρόνια απ' όταν ο Αϊρα Σακς παρουσίασε ο ίδιος, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το «Love Is Strange» - κι ήταν, τότε, αισιόδοξος. Αυτές τις μέρες η νέα του ταινία, το «Little Men» (διαβάστε περισσότερα εδώ), θα κάνει επίσης την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ, αλλά η διάθεση του σκηνοθέτη έχει αλλάξει. Ακριβώς πριν τις αμερικανικές εκλογές και τ' αποτελέσματά τους που έφεραν τον Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του Προέδρου των Η.Π.Α., ο Αϊρα Σακς, ο οποίος και δούλεψε στην καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον, δημοσίευσε στο Πρώτο Πλάνο, το περιοδικό του Φεστιβάλ, ένα κείμενο, όπου προσπαθεί να μοιραστεί τις σκέψεις του, την εμπειρία του, τους φόβους του. Διαβάστε αποσπάσματα από το κείμενό του παρακάτω.

Δείτε ακόμη: Ο Αϊρα Σακς μιλά στην κάμερα του Flix

little men 607 Little Men

Μια Τρομακτική Περίοδος - του Αϊρα Σακς Η πρόκληση για έναν άνθρωπο σαν και εμένα που θεωρεί αδιανόητο να ψηφίσει κανείς τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο είναι στ' αλήθεια να μπορέσει να κατανοήσει το γιατί. Δεν μπορούμε να δώσουμε έναν μόνο χαρακτηρισμό σε 45 εκατομμύρια ανθρώπους σα να είναι ένα. Δεν είναι τρελοί, ηλίθιοι ή αξιολύπητοι. Έχουν όμως ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά τα οποία μπορούμε να επισημάνουμε. Ο μέσος ψηφοφόρος του Τραμπ είναι πιθανότερο να είναι λευκός, άνδρας παρά γυναίκα, χωρίς ανώτερη ή πανεπιστημιακή μόρφωση, να μην ζει στην ανατολική ή στη δυτική ακτή, αλλά μάλλον κάπου στις ενδιάμεσες πολιτείες της χώρας. Ο ψηφοφόρος του Τραμπ νιώθει αποκλεισμένος από τους σημαντικούς θύλακες επιτυχίας και κοινωνικής ανέλιξης, κυρίως σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, όπως η τεχνολογία, τα χρηματοπιστωτικά, και η παγκόσμια αγορά. Υπάρχουν επίσης οι πιστοί οπαδοί του ρεπουμπλικανικού κόμματος οι οποίοι υποστηρίζουν το κόμμα σε μια απόπειρα να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους. Το γεγονός ότι η απογοητευμένη και δυσαρεστημένη εργατική τάξη των λευκών βρήκε ένα σύμμαχο στο κόμμα που παραδοσιακά συνδέεται με την άρχουσα τάξη είναι μια από τις εκπλήξεις αυτής της αναμέτρησης.

Διαβάστε ακόμη: A true American Horror Story! To Χόλιγουντ αντιδρά στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ

Το θεμελιώδες ερώτημα σε αυτές τις εκλογές δεν είναι το πώς είναι δυνατόν κάποιος να ψηφίσει τον Τραμπ αλλά κάτι ακόμα πιο σημαντικό: γιατί εκατομμύρια ανθρώπων αποφασίζουν να κάνουν κάτι τέτοιο; Γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η απάντηση αυτού του ερωτήματος αν λάβει κανείς υπ´ όψιν τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει για αυτόν τον άνθρωπο από τη στιγμή που χρίστηκε υποψήφιος. Στα αγγλικά λέμε "νερό στην πλάτη της πάπιας" (σ.σ. τίποτα δεν τον αγγίζει) και σε αυτή την περίπτωση ο Τράμπ είναι μάλλον η πάπια. Έχει αποκαλυφθεί ως ρατσιστής, ψεύτης, άνθρωπος που παρενοχλεί σεξουαλικά, υποκριτής, μισθοφόρος και φοροφυγάς, όμως τίποτα από αυτά δεν δείχνει να έχει σημασία για τους ψηφοφόρους που πιστεύουν ότι εκπροσωπεί την εξουσία σε έναν κόσμο στον οποίον οι ίδιοι νιώθουν αδύναμοι. Είναι το Αυτό χωρίς το Υπερεγώ• είναι ο τύπος που κλάνει πιο δυνατά απ' όλους χωρίς καμία ντροπή. Είναι η πεμπτουσία του μάτσο ανδρισμού και της αχαλίνωτης κυριαρχίας των λευκών. Είναι σαν ένας μαγνήτης που δεν απωθεί παρά μόνο έλκει. Για εμάς που βλέπουμε στο πρόσωπο του Τραμπ σύνδεση με τους δημαγωγούς της ιστορίας- και μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνω και τον Χίτλερ- αυτός είναι ένας από τους πιο τρομακτικούς που έχουμε γνωρίσει. Ποτέ άλλοτε από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 δεν ένιωσα τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια μου, όσο κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών. Ο κόσμος είναι πολύ διαφορετικός από όσο τον φανταζόμουν.

Donald Trump 607

Αυτό με φοβίζει από τη μία αλλά ως δημιουργός και κινηματογραφιστής το βλέπω και ως κάτι αποκαλυπτικό. Πάντα ένιωθα μέσα μου την ανάγκη να κατανοήσω γιατί οι άνθρωποι κάνουν "κακά" πράγματα, είτε πρόκειται για χαρακτήρες στις ταινίες μου, είτε για υπαρκτά πρόσωπα. Μια από τις αγαπημένες μου συγγραφείς είναι η ιστορικός από τη Μεγάλη Βρετανία Γκίτα Σερένι, η οποία έχει γράψει τόσο για τους διοικητές των Ναζί όσο και ιστορίες παιδιών που σκότωσαν άλλα παιδιά. Είναι πολύ εύκολο να κατακρίνουμε και να απορρίπτουμε, είναι όμως πολύ πιο σημαντικό και επείγον να κατανοήσουμε. Οπως το διατύπωσε ένας ήρωας στην ταινία του Ζαν Ρενουάρ, «Ο Κανόνας του Παιχνιδιού»: «Το χειρότερο είναι πως όλοι έχουν τους λόγους τους». Για άλλη μια φορά, η ιστορία, και η συγκεκριμένη προεκλογική περίοδος αποδεικνύουν το νόημα των λεγόμενων του Ρενουάρ. Ολοι έχουν τους λόγους τους, κι αυτό περιλαμβάνει τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τα εκατομμύρια ανθρώπων που θα τον ψηφίσουν.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Αϊρα Σακς στον Πρώτο Πλάνο που κυκλοφορεί.

Το Flix θα σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες - ως τη λήξη του, την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε συγκεντρωμένα όλα τα θέματα του Flix για το Φεστιβάλ

Περισσότερο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:

Η Fischer γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντας και φέτος τα πιο σημαντικά βραβεία, τα Βραβεία Κοινού Fischer. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.

fischer tiff 57 607