Φεστιβάλ / Βραβεία

Ολες οι ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

στα 10

Ανακοινώθηκαν οι ταινίες που θα απαρτίζουν το νεοσύστατο (!) «Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου». Διαβάστε αναλυτικά...

Ολες οι ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ανακοινώθηκαν μόλις οι ελληνικές ταινίες, αλλά και οι δράσεις γύρω από το ελληνικό σινεμά που θα λάβουν χώρα στο 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τις αλλαγές που είχαν ανακοινωθεί το καλοκαίρι, δίνοντας, σύμφωνα με τη νέα διεύθυνση του Φεστιβάλ «πρωταγωνιστικό ρόλο» στο ελληνικό σινεμά.

Για το πολυσυζητημένο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου το δελτίο Τύπου αναφέρει: Από φέτος, το Πανόραμα Ελληνικών Ταινιών αναβαθμίζεται σε Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο δεν είναι διαγωνιστικό, σύμφωνα με τον νόμο. Το Φεστιβάλ ωστόσο δέχθηκε να φιλοξενήσει πέντε ανεξάρτητα βραβεία. Τρία από αυτά, ενισχύουν ήδη το ελληνικό πρόγραμμα: Το Βραβείο Κοινού FISCHER, το Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής–FIPRESCI- και το Βραβείο των ελλήνων κριτικών - ΠΕΚΚ. Επιπλέον, με πρωτοβουλία της πανεπιστημιακής κοινότητας Θεσσαλονίκης, θα οργανωθεί μια κριτική επιτροπή φοιτητών, η οποία θα απονέμει Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.

Το Φεστιβάλ φέτος οργανώνει μια «Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου» η οποία θα είναι η Πέμπτη 10 Νοεμβρίου αφιερωμένη στην προβολή του συνόλου των ελληνικών ταινιών στη διοργάνωση. Εκείνη την ημέρα το ελληνικό σινεμά έχει την τιμητική του: στις δράσεις της Αγοράς, στο πρόγραμμα προβολών και πιο αργά το βράδυ, σε ένα μεγάλο πάρτι.

Ετοιμάζεται επίσης και μια αντισυμβατική εκδήλωση στον Νίκο Παναγιωτόπουλο, όπως αναφέρεται «μια βραδιά που ελπίζουμε ότι θα του άρεσε».

Οι Ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους που θα προβληθούν στο φετινό φεστιβάλ χωρίζονται σε Πρεμιέρες και σε ταινίες που έχουν ήδη προβληθεί στις αίθουσες (εννοώντας και όσες ταινίες έχουν προβληθεί σε άλλα Φεστιβάλ όπως τις Νύχτες Πρεμιέρας), ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν και τρεις ταινίες Ελλήνων της Διασποράς, από Eλληνες σκηνοθέτες ή σκηνοθέτες ελληνικής καταγωγής που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Επίσης θα προβληθούν όλες οι βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του 39ου Φεστιβάλ Δράμας αλλά και επιλεγμένες μικρού μήκους ταινίες που ταξίδεψαν στον κόσμο.

Δείτε ακόμη: Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου παρουσιάζει τις ελληνικές ταινίες της χρονιάς


Οι πρεμιέρες

αγάπη αγάπη αγάπη, 607

Αγάπη, Αγάπη, Αγάπη του Κώστα Ζάπα: Ο σκηνοθέτης επιστρέφει με μια ακραία ερωτική ιστορία, «ηλεκτρισμένη» όπως οι ήρωές της – τέσσερις άνθρωποι που διψούν για αγάπη με κάθε κόστος. Πρωταγωνιστούν οι Άγγελος Βαλέρας, Αγγελική Παπαθεμελή, Νικολίτσα Ντρίζη και ο Αντώνης Παπαδόπουλος που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Αγάπη, Αγάπη, Αγάπη».

Αφτερλωβ 607

Αφτερλωβ του Στέργιου Πάσχου: Ο Νίκος, μποέμ φτωχός τρομπετίστας γύρω στα 30, έχει χωρίσει εδώ κι ένα χρόνο με τη Σοφία. Ο Νίκος δεν έχει καταλάβει γιατί χωρίσανε και θέλει να καταλάβει. Ο Νίκος κλειδώνει τη Σοφία σ' ένα σπίτι στην Κηφισιά, προκειμένου να μάθει ακριβώς για ποιο λόγο χωρίσανε. Το ντεμπούτο μεγάλου μήκους του Στέργιου Πάσχου. Βραβείο Επιτροπής Νέων στο τμήμα Σκηνοθέτες του σήμερα, του Φεστιβάλ Λοκάρνο. Με τους Ηρώ Μπέζου και Χάρη Φραγκούλη. Δείτε εδώ το βίντεο από τα γυρίσματα του «Αφτερλωβ» με την κάμερα του Flix.

ετερος εγώ 607

Έτερος εγώ του Σωτήρη Τσαφούλια / Ενας μοναχικός καθηγητής εγκληματολογίας επιχειρεί να εξιχνιάσει πέντε δολοφονίες, η καθεμιά από τις οποίες βασίζεται σε ένα ρητό του Πυθαγόρα. Για να ανακαλύψει τον δολοφόνο, πρέπει να αποκωδικοποιήσει τα ρητά. Με τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Ιωάννα Κολιοπούλου, Μάνο Βακούση, Δημήτρη Καταλειφό, και σε ρόλο-έκπληξη ο Φρανσουά Κλουζέ των «Αθικτων». Δείτε εδώ τον Φρανσουά Κλουζέ να μιλάει στην κάμερα του Flix από τα γυρίσματα του «Ετερος Εγώ».

the story of the green line 607

Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής του Πανίκκου Χρυσάνθου / Δυο στρατιώτες, ένας Eλληνοκύπριος και ένας Tουρκοκύπριος συναντιούνται στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας. Αποφασίζουν να κάνουν από ένα κρυφό επικίνδυνο ταξίδι ο καθένας στην άλλη πλευρά της γραμμής. Με τους Μιχάλη Σοφοκλέους, Μαρία Μουστάκα, Cihan Tariman, Μatthias Lier, Aντρέα Τσουρή κ.α.

κοινός τόπος 607

Κοινός Τόπος της Πέννυς Μπούσκα / Σε ένα απομονωμένο μέρος, οι αντλίες δουλεύουν εντατικά για να αποτρέψουν την καταστροφή από την πλημμύρα. Όταν φτάνει στο χωριό μια ομάδα προσφύγων, οι κάτοικοι αναστατώνονται και οι ισορροπίες μοιραία αλλάζουν. Μια ποιητική σπουδή με εξαιρετικές εικόνες και σαγηνευτικούς ρυθμούς. Με τους Σβετλάνα Λενόβα, Γιάννη Καλατζόπουλο κ.α.

νήμα 607

Νήμα του The Boy / Η νέα ταινία του The Boy (Αλέξανδρου Βούλγαρη) είναι ένα θρίλερ φαντασίας με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Κόκκαλη σε διπλό ρόλο. Είναι η Νίκη, μια αγωνίστρια της αντίστασης σε μια εφιαλτική δικτατορία, στην Αθήνα του 1972, αλλά και ο Λευτέρης, ο γιος της Νίκης, που αργά ή γρήγορα πρέπει να κόψει το νήμα που τους δένει. Η ταινία συμμετείχε στο Works in Progress της Αγοράς του 55ου ΦΚΘ. Δείτε εδώ την κάμερα του Flix να επισκέπεται τα γυρίσματα του «Νήματος».

ξα μου 607

Ξα μου της Κλειώς Φανουράκη / Στα κρητικά «Ξα μου», σημαίνει «ας κάνω ότι θέλω». Ο Τζόνι, Γάλλος που μένει στην Κρήτη χάνει τη δουλειά του, αλλά ξαναβρίσκει τις μικρές χαρές της καθημερινότητας, όλα όσα υπάρχουν γύρω μας και εμείς δεν τα βλέπουμε. Με τους Γιώργο Χωραφά, Σοφία Χιλλ, Ζωή Χωραφά, κ.ά.

όντως φιλιούνται; 607

Όντως Φιλιούνται; του Γιάννη Κορρέ: Ο Ντάνυ (Θανάσης Πετρόπουλος) και η Στέλλα (Ηρώ Μπέζου), λίγο πριν τα τριάντα, ανήκουν σε μία γενιά που δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Ίσως διότι οι εξελίξεις που την διαμορφώνουν ακόμα τρέχουν. Και όσο οι εξελίξεις τρέχουν ο Ντάνυ και η Στέλλα ζουν τη πρώτη φάση της σχέσης τους. Η επίσκεψη του Αχιλλέα στο σπίτι του Ντάνυ γίνεται αφορμή για μία συζήτηση γύρω από το τι σημαίνει να υπάρχεις στην σύγχρονη πραγματικότητα και παράλληλα μας παραπέμπει στο χρονικό της σχέσης τους, από το Α ως το τώρα. Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε το τρέιλερ του «Οντως Φιλιούνται;».

Πλατεία αμερικής 607

Πλατεία Αμερικής του Γιάννη Σακαρίδη / Ο Τάρεκ πρόσφυγας από τη Συρία βρίσκεται με τη δεκάχρονη κόρη του στην Ελλάδα με σκοπό να μεταβεί στη Γερμανία. Με τη βοήθεια του Χασάν, ενός διακινητή μεταναστών, καταστρώνουν το σχέδιο εξόδου από την Ελλάδα με πλαστά διαβατήρια. Ο Μπίλι ένας rock n' roll σαραντάρης, ιδιοκτήτης μπαρ στην πλατεία Αμερικής, έχει βαλτώσει με τη μοναχική ζωή του. Οταν η Τερέζα, μια μουσικός από την Αφρική, έρχεται να κάνει τατουάζ στο παράνομο τατού studio στο πατάρι του μπαρ, ο Μπίλι την ερωτεύεται. Η Τερέζα, όμως, προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό της αποφασίζει να μεταναστεύσει στη Γαλλία. Ο Νάκος, παλιός φίλος του Μπίλι, ζει ακόμη με τους γονείς του, μισεί τους ξένους που του έχουν πάρει την πλατεία και θέλει να γίνουν όλα όπως παλιά. Έτσι, καταστρώνει ένα σχέδιο “εξολόθρευσης” μεταναστών. Γίνεται, όμως, ένα μοιραίο λάθος.Το μοιραίο λάθος του Νάκου γίνεται η αφορμή ν' ανατραπούν τα σχέδια της Τερέζας και του Τάρεκ, αλλά και η μοίρα του Μπίλι. Με τους Γιάννη Στάνκογλου, Μάκη Παπαδημητρίου, Θέμιδα Μπαζάκα, Ερρίκο Λίτση κ.α. Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε το τρέιλερ της «Πλατείας Αμερικής».

το αγόρι στη γέφυρα 607

Το Αγόρι στη Γέφυρα του Πέτρου Χαραλάμπους / Σε ένα ειδυλλιακό κυπριακό χωριό, ο δωδεκάχρονος Σωκράτης βρίσκεται αναμιγμένος σε μια υπόθεση φόνου που συγκλονίζει αυτόν και την οικογένεια του. Καθώς πλησιάζει στην αλήθεια, ξεδιπλώνονται μπροστά του στοιχεία που συνδέουν αυτούς που αγαπά με το έγκλημα, κλονίζοντας την εφηβική του αθωότητα. Με τους Κίκα Γεωργίου, Κωνσταντίνο Φαρμακά κ.α.

istanbul story

Istanbul Story (Μια ιστορία της Πόλης) της Φωτεινής Σισκοπούλου / Η Κάτια (Μυρτώ Αλικάκη) κληρονομεί ένα σπίτι στην Κωνσταντινούπολη. Μέσα σ’ αυτό θα ανακαλύψει κρυμμένα γράμματα της μητέρας της αφιερωμένα σε έναν παράνομο έρωτα. Ταυτόχρονα ο γάμος της δύει, ενώ η συνάντηση με τον τούρκο δικηγόρο που αναλαμβάνει την υπόθεση της κληρονομιάς, τη φέρνουν αντιμέτωπη με τις επιθυμίες της. Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Istanbul Story».

Park 607

Park της Σοφίας Εξάρχου / Δέκα χρόνια μετά τους Αγώνες του 2004, μια παρέα αγοριών ζει ανάμεσα στις εγκαταλελειμένες αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας. Τα αγόρια περιφέρονται άσκοπα ανάμεσα στα ερείπια, στήνοντας παιχνίδια - βίαιες απομιμήσεις των ολυμπιακών αθλημάτων - και οργανώνοντας ζευγαρώματα σκύλων για να βγάζουν χρήματα. Ο μεγαλύτερος της παρέας, ο 17 χρονος Δημήτρης μαζί με την 22χρονη, πρώην αθλήτρια, Αννα, προσπαθούν να ξεφύγουν από το Χωριό με προορισμό τα τουριστικά ξενοδοχεία των νοτίων προαστίων. Καθώς οι εξορμήσεις τους συνεχίζονται και τα δυο παδιά εισχωρούν όλο και πιο πολύ στις ζωές των τουριστών, η επιθυμία του Δημήτρη για αποδοχή θα δοκιμαστεί με βίαιο τρόπο. Βραβείο Νέων Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Με τους Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δημήτρη Κίτσο, Λένα Κιτσοπούλου. Δείτε εδώ την κάμερα του Flix να επισκέπτεται τα γυρίσματα του «Park».

Δείτε εδώ και τις ελληνικές ταινίες που θα συμμετάσχουν στο Forum Συμπαραγωγών Crossroads και στο τμήμα Works in Progress της Αγοράς του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης


Ελληνικές ταινίες που έκαναν ήδη πρεμιέρα

Ενας Αλλος Κόσμος 607

Ένας άλλος κόσμος του Χριστόφορου Παπακαλιάτη: Στην Ελλάδα του σήμερα, γεννιούνται τρεις ιστορίες αγάπης ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους. Τι τους χωρίζει και τι τους ενώνει; Πώς οι ζωές τους αποκτούν ξανά νόημα; Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Ενας Αλλος Κόσμος».

Ευτυχία 607

Ευτυχία του Χρήστου Πυθαρά Η Άννα ακροβατεί ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, καταρρέοντας, στην προσπάθειά της να ανακαλύψει ποιος είναι ο άγνωστος που αφήνει μηνύματα στην πόρτα της. Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για την «Ευτυχία».

Η Πόλη της Σιωπής 607

Η Πόλη της Σιωπής της Αντζελας Ισμαήλου / Μια τραγουδίστρια της όπερας, ένας καθολικός ιερέας κι ένας ισπανός ταυρομάχος συναντιούνται στο νησί της Πάτμου, σε μια δραματική ιστορία προσωπικής αναζήτησης. Δείτε εδώ το τρέιλερ της «Πόλης της Σιωπής».

καύση 607

Καύση του Στράτου Τζίτζη: Πέντε άνθρωποι σε ένα σπίτι δοκιμάζουν τα όριά τους, ανήμποροι να αποφασίσουν το πώς θα ταφεί ο νεκρός φίλος τους. Ένας μικρόκοσμος σαν την Ελλάδα του σήμερα: κωμικοτραγικός και απρόβλεπτος. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την «Καύση».

Νοτιάς 607

Νοτιάς του Τάσου Μπουλμέτη: Από το ’60 ως το ’80, η ιστορία ενηλικίωσης του νεαρού Σταύρου περνά μέσα από την ελληνική ιστορία, διαγράφοντας μια διαδρομή γεμάτη μύθους, αλήθειες, αλλά και πολλούς έρωτες. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Νοτιά».

ουζερί τσιτσάνης 607

Ουζερί Τσιτσάνης του Μανούσου Μανουσάκη: Ο απαγορευμένος έρωτας μιας Εβραίας κι ενός Χριστιανού στη Θεσσαλονίκη της γερμανικής κατοχής, μέσα από τη ματιά και τη μουσική του σπουδαίου Βασίλη Τσιτσάνη. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Ουζερί Τσιτσάνης».

pedro nula 607

Πέντρο Νούλα του Κάρολου Ζωναρά: Μετά από ένα ατύχημα, ένας νεαρός άνδρας χάνει τη μνήμη και την ταυτότητά του. Σύντομα θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια εφιαλτική περιπέτεια, μη γνωρίζοντας καν ποιος είναι. Διαβάστε περισσότερα και δείτε το τρέιλερ του «Πέντρο Νούλα» εδώ.

ρισάλτο 607

Ρισάλτο του Βασίλη Βαφέα: Μια σκωπτική ματιά στη σύγχρονη Ελλάδα, με ήρωα τον Άρη, έναν νεαρό σκηνοθέτη που ζει ανάμεσα σε δύο αντίθετους κόσμους – την κοινωνία του θεάματος και την κοινωνία που καταρρέει. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Ρισάλτο».

Nocturne 607

Nocturne του Κωνσταντή Φραγκόπουλου: Τρεις τσακισμένες ψυχές σε ένα υπόγειο πάρκινγκ, η άφιξη ενός μικρού κοριτσιού κι ένα έγκλημα, κλιμακώνουν την ένταση σε αυτό το κλειστοφοβικό ψυχολογικό θρίλερ. Δείτε εδώ την κάμερα του Flix να επισκέπτεται τα γυρίσματα του «Nocturne».

Short Fuse 607

Short Fuse των Κώστα Σκύφτα και Ανδρέα Λαμπρόπουλου: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον Άρη που βρίσκεται ζωσμένος με εκρηκτικά, μπλεγμένος ανάμεσα στην αστυνομία και τον υπόκοσμο, σε αυτή τη γεμάτη σασπένς ταινία δράσης. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Short Fuse».

Suntan 607

Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου: Κάποιοι μαυρίζουν, άλλοι καίγονται, όπως ο Κωστής, ένας μεσήλικας γιατρός στην καλοκαιρινή Αντίπαρο, ο οποίος ερωτεύεται μέχρι τρέλας την νεαρή τουρίστρια Aννα. Η ταινία απέσπασε το βραβείο Works in Progress της Αγοράς του 55ου ΦΚΘ. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Suntan».


Ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Κόσμο

42 Δευτερόλεπτα Ευτυχίας 607

Στο φιλμ 42 Δευτερόλεπτα Ευτυχίας της Χριστίνας Κάλλας, οι σχέσεις μιας ομάδας φίλων βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί, λίγο πριν την έκρηξη, όταν συναντιούνται με αφορμή τον πρώτο ομοφυλοφιλικό γάμο της παρέας.

Joe Cinque's Consolation 607

Η ταινία Joe Cinque’s Consolation του Σωτήρη Δονούκου αφηγείται μια αληθινή τραγική ερωτική ιστορία που συνέβη στην Αυστραλία, με επίκεντρο ένα ζευγάρι φοιτητών: ένα ψυχολογικά ασθενές κορίτσι που αποφάσισε να δολοφονήσει το αγόρι της και να αυτοκτονήσει.

Tracktown 607

Η ταινία Tracktown του Τζέρεμι Τάισερ και της Αλέξι Πάπας είναι αυτοβιογραφική, εμπνευσμένη από τη ζωή της νεαρής ελληνοαμερικανίδας μαραθωνοδρόμου Αλέξι Πάπας (πρόσφατα σημείωσε ελληνικό ρεκόρ στην Ολυμπιάδα του Ρίο), η οποία συνσκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην ιστορία μιας δρομέα μεγάλων αποστάσεων που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Ταινίες Μικρού Μήκους

sandy beach 607 Sandy Beach

Στο Φεστιβάλ θα προβληθεί η νέα σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ με τίτλο «A Beautiful Day» και πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Μπρόλιν, καθώς και 5 μικρού μήκους φιλμ που ταξίδεψαν και διακρίθηκαν στα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ: Το «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη (συμμετοχή στην Εβδομάδα Κριτικής του φετινού Φεστιβάλ Καννών), την «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου (βραβείο Καλύτερου Διεθνούς μικρού μήκους φιλμ, Φεστιβάλ Λοκάρνο), το «Sandy Beach» του Θάνου Παπαστεργίου, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Τορόντο, καθώς και το «Flowers and Bottoms» του Χρήστου Μασσαλά και το «Manodopera» του Λουκιανού Μοσχονά τα οποία συμμετείχαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ Λοκάρνο.

To 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ανοίξει αυλαία φέτος στο Ολύμπιον μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, ενώ η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθούν –αντί για Σάββατο- την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016.

Περισσότερο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:

57th thessaloniki poster 607