Φεστιβάλ / Βραβεία

Μερικές από τις ωραιότερες ταινίες της χρονίας στο τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

στα 10

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του τμήματος των βαλκανικών ταινιών που κάθε χρόνο στρέφουν το βλέμμα σε μια περιοχή του κόσμου - ανήσυχη όσο και το σινεμά της.

Μερικές από τις ωραιότερες ταινίες της χρονίας στο τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με επιμελητή τον Δημήτρη Κερκινό, συστήνει φέτος το έργο ενός άγνωστου στο ευρύ κοινό Τούρκου σκηνοθέτη, του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ, ο οποίος θεωρείται από τους θεμελιωτές του νέου τουρκικού σινεμά, ένας αντικομφορμιστής που φυλακίστηκε για τις αριστερές του πεποιθήσεις σε ηλικία 17 ετών και έκτοτε αποτυπώνει με το δικό του διεισδυτικό και στοχαστικό τρόπο την τουρκική κοινωνία καθώς αλλάζει με δραματικούς ρυθμούς.

Zeki Demirkubuz 607

Ο σκηνοθέτης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το αφιέρωμα στο έργο του, το οποίο αποτελείται από 11 ταινίες που ξεκινούν από το 1994 και φτάνουν μέχρι το 2016. Αναμεσά τους το «Στο Μέσα» του 2012 που είναι μια ελεύθερη διασκευή του «Υπογείου» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, η τριλογία «Ιστορίες του Σκότους» με τις ταινίες «Αίθουσα Αναμονής», «Μοίρα» και «Εξομολόγηση», η «Αθωότητα» του 1997 που θεωρείται από τις πιο επιδραστικές ταινίες για τη νέα γενιά του τουρκικού σινεμά, το «Πεπρωμένο» του 2006 μια ελληνοτουρκική συμπαραγωγή πάνω στην επιθυμία, τη λαγνεία και την εμμονή, το «Block C» του 1994, εμπνευσμένο από τον «Δεκάλογο» του Κριστόφ Κισλόφσκι για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη τουρκική κοινωνία.

Block - C 607 Σκηνή από το «Block-C» του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ

Διαβάστε ακόμη: Ολες οι ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Από το κυρίως πρόγραμμα του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια», ενα πανόραμα των διαφορετικών βλεμμάτων που επικρατούν στην περιοχή ξεχωρίζουν τα:

sieranevada 607 2

Sieranevada του Κρίστι Πούιου / Ο Ρουμάνος σκηνοθέτης εισβάλλει στο σπίτι μιας μεσοαστικής οικογένειας και χορογραφεί ανάμεσα στους διαδρόμους και τα κλειστά δωμάτια. Ολοι έχουν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη μνήμη ενός αγαπημένου προσώπου που χάθηκε. Επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 69ου Φεστιβάλ Καννών. Η υποψηφιότητα της Ρουμανίας για το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Dogs 607

Οταν Ξέσπασε η Βία του Μπογκντάν Μίρικα / Ο Ρομάν, κληρονομεί μια τεράστια έκταση από τον παππού του. Θέλει να την πουλήσει, όμως θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους συμμορίτες που ακολουθούσαν σαν πιστά σκυλιά τον μαφιόζο παππού του. Ντεμπούτο του Ρουμάνου δημιουργού, ένα βίαιο γουέστερν με μαύρο χιούμορ, το «No Country for Old Men» της Ρουμανίας, όπως χαρακτηρίστηκε στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του 69ου Φεστιβάλ Καννών όπου συμμετείχε και κέρδισε το Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Two Lottery Tickets 607

Δυο Λαχνοί του Πάουλ Νεγκοέσκου / Μια ταινία δρόμου με αυτοσαρκασμό για το νέο ρουμάνικο σινεμά. Αντιήρωες είναι τρεις losers οι οποίοι κερδίζουν τον πρώτο λαχνό, χάνουν το δελτίο και ξεκινούν ένα απρόβλεπτο περιπετειώδες ταξίδι για να το βρουν.

a good wife

Η Καλή Σύζυγος της Μιράνα Καράνοβιτς / Μια γυναίκα μαθαίνει ξαφνικά πως ο ιδανικός μέχρι τότε σύζυγός της υπήρξε εγκληματίας πολέμου. Οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει θα είναι καθοριστικές για τη ζωή της. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σάντανς για την πρώτη σκηνοθετική δουλειά της διάσημης στη Σερβία ηθοποιού Μιράνα Καράνοβιτς.

Big Big World 607

Μέγας ο Κόσμος του Ρεχά Ερντέμ / Ο Αλί και η Ζουχάλ κάνουν το πρώτο τους βήμα έξω από το ορφανοτροφείο όπου έχουν μεγαλώσει με ένα έγκλημα. Κυνηγημένοι από τους ανθρώπους, απομονώνονται σε ένα δάσος που μοιάζει πλέον με έρημο νησί. Ενα αγόρι και ένα κορίτσι που αποκλείστηκαν από τον πολιτισμένο κόσμο, θα πρέπει να μάθουν την ιστορία του κόσμου από την αρχή. Ειδικό βραβείο της Επιτροπής για την ταινία του Τούρκου Ερντέμ, στο τμήμα Ορίζοντες του 73ου Φεστιβάλ Βενετίας.

Album 607

Αλμπουμ του Μεχμέτ Τζεν Μέρτογλου / Ενα ζευγάρι ετοιμάζει φωτογραφικό άλμπουμ με μια ψεύτικη εγκυμοσύνη στην αλλιώτικη κωμωδία του Τούρκου Μεχμέτ Τζεν Μέρτογλου που κέρδισε το Βραβείο στο τμήμα Εβδομάδα Κριτικής στο 69ο Φεστιβάλ Καννών.

Glory 607

Δόξα των Πέταρ Βαλτσάνοφ και Κριστίνα Γκρόζεβα / Ενας εργάτης βρίσκει παρατημένες δεσμίδες με χρήματα στις γραμμές του τρένου. Τα επιστρέφει στις αρχές που στήνουν στην πλάτη του ένα άγριο παιχνίδι δημοσιότητας στη νέα ταινίου του διδύμου από τη Βουλγαρία που είχε σκηνοθετήσει το πολυβραβευμένο και πολυταξιδεμένο «Μάθημα». Η «Δόξα» είναι και αυτή, όπως και το «Μάθημα», βουλγαορελληνική παραγωγή.

Rauf 607

Ραούφ των Μπαρίς Καγιά και Σονέρ Τζανέρ / Ενα ερωτευμένο μικρό αγόρι θέλει να κάνει δώρο ένα ροζ μαντήλι στο κορίτσι των ονείρων του. Μόνο που δεν ξέρει πως μοιάζει το χρώμα «ροζ». Μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης από την Τουρκία που συμμετείχε στο τμήμα Generation του Φεστιβάλ Βερολίνου.

Anishoara 607

Ανισοάρα της Aνα-Μαρία Σκουτέλνικου / Τέσσερις εποχές από τη ζωή μιας έφηβης. Ο έρωτας, οι τάσεις φυγής, ο κίνδυνος που κρύβει ο κόσμος των μεγάλων. Επίσημη συμμετοχή της Μολδαβίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

On the Other Side 607

Στην Aλλη Πλευρά του Ζρίνκο Ογκρέστα / Μιας νοσοκόμας ζει με τα δυο της παιδιά στο Ζάγκρεμπ. Ο γιος της είναι παντρεμένος και η γυναίκα του περιμένει το δεύτερο παιδί τους, ενώ η κόρη της είναι αρραβωνιασμένη. Ολα μοιάζουν να βαίνουν κανονικά, όταν εμφανίζεται ο συζυγός της που έπαιξε βασικό ρόλο στον πόλεμο στη Βοσνία και αρχίζει να εισβάλλει στη ζωή τους. Επίσημη υποβολή της Κροατίας για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Home Sweet Home 607

Home Sweet Home του Φάτον Μπαϊρακτάρι / Ο Αγκρον θεωρείται νεκρός. Οι στρατιώτες που ήταν μαζί του τον είδαν να πεθαίνει στο Κόσοβο. Η επιστροφή του στο σπίτι θα είναι μια έκπληξη. Ειδικά για την οικογένειά του που τελικά θα τον αναγκάσει να παραμείνει «νεκρός» για να μπορέσει να επιβιώσει. Επίσημη υποβολή του Κοσόβου για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Scarred Hearts 607

Σημαδεμένες Kαρδιές του Ράντου Ζούντε / Λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας άντρας με πολιομυελίτιδα μπαίνει στο νοσοκομείο. Γίνεται κομμάτι μιας παρέας διανοούμενων ασθενών που σχολιάζουν την άνοδο του ναζισμού, τον καλλιτεχνικό αναβρασμό της εποχής και μια ολόκληρη κοινωνία που αλλάζει. Ο σκηνοθέτης του «Aferim!» επιστρέφει με μια σάτιρα που θυμίζει το «Μαγικό Βουνό» του Τόμας Μαν. Ειδικό βραβείο επιτροπής και βραβείο Δον Κιχώτης στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

To 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ανοίξει αυλαία φέτος στο Ολύμπιον μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, ενώ η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθούν –αντί για Σάββατο- την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016.

Περισσότερο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:

57th thessaloniki poster 607