Φεστιβάλ / Βραβεία

Η ΕΡΤ έχει επιτέλους λεφτά για το ελληνικό σινεμά, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσα!

στα 10

Η συνέντευξη Τύπου της ΕΡΤ στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αναμενόταν με αγωνία από τον κόσμο του σινεμά ως το βήμα για την ανακοίνωση της έναρξης της απόδοσης του 1.5% και του ποσού που θα δεσμευτεί για την κινηματογραφική παραγωγή. Τελικά το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν τα μέλη της επιτροπής για τις χρηματοδοτήσεις και τίποτ' άλλο.

Η ΕΡΤ έχει επιτέλους λεφτά για το ελληνικό σινεμά, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσα!

Η συνέντευξη Τύπου της ΕΡΤ στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης βρήκε γεμάτη την αίθουσα της Αποθήκης Γ' από σκηνοθέτες, παραγωγούς και ανθρώπους του ελληνικού σινεμά που περίμεναν με αγωνία να ακούσουν όσα θα ανακοίνωναν ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης και Διονύσης Τσακνής αντίστοιχα, γύρω από την επανεκκίνηση της διαδικασίας χρηματοδότησης ελληνικών ταινιών που είχε σταματήσει ήδη από την εποχή του «μαύρου».

Στην πραγματικότητα οι τελευταίες εγκρίσεις της ΕΡΤ ανακοινώθηκαν το 2012 στο 53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (διαβάστε περισσότερα εδώ). Από αυτές τις ταινίες, όσες είχαν προλάβει να κάνουν συμβόλαια με την ΕΡΤ, κατάφεραν να πάρουν τα χρήματα τους από το Υπουργείο Οικονομικών όπου μεταφέρθηκαν οι υποθέσεις τους επί εποχής ΔΤ.

Οπως ανακοίνωσε ο Λάμπης Ταγματάρχης, η ΕΡΤ απέκτησε προϋπολογισμό ο οποίος δημοσιεύθηκε μόλις χθες το βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά ούτε ο ίδιος, ούτε ο Διονύσης Τσακνής μπόρεσαν να διαφωτίσουν για το ποσό αυτού του προϋπολογισμού - φανταζόμαστε ότι θα αρκούσε ένα τηλέφωνο στον υπεύθυνο οικονομικών θεμάτων ή στο νομικό τμήμα της ΕΡΤ για να το μάθουν, ειδικά όταν γνώριζαν πως σήμερα θα γινόταν η συνέντευξη Τύπου.

Ετσι όλη η συνέντευξη Τύπου αναλώθηκε σε αοριστίες και γενικότητες, χωρίς να δώσει απαντήσεις στο πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία των συμπαραγωγών, ποιό θα είναι το ποσό που τελικά θα δεσμευθεί για την παραγωγή (δεν είναι απαραίτητα πάντα το 1.5%, αφού η συμμετοχή της ΕΡΤ στις ελληνικές ταινίες μπορεί να γίνει και με την προσφορά τηλεοπτικού χρόνου ή άλλων παροχών, όπως δήλωσε ο Λάμπης Ταγματάρχης).

Μοναδική εξαίρεση στις αοριστίες ήταν η ανακοίνωση της επιτροπής που θα ασχοληθεί με την αξιολόγηση των σεναρίων που θα φτάσουν στην ΕΡΤ και η οποία προτείνει κάθε φορά το ποσό που πιστεύει για την κάθε ταινία, το οποίο στη συνέχεια εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ. Η επιτροπή που συστάθηκε αποτελείται από τους Μισέλ Δημόπουλο, τον συγγραφέα και σεναριογράφο Γιάννη Τσίρο, την μοντέζ Ιωάννα Σπηλιοπούλου, την Κυριακή Μάλαμα (μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και διευθύντρια προγράμματος στην ΕΡΤ3 και Μένο Δελιωτζάκη (εργαζόμενος στην ΕΡΤ και σκηνοθέτη).

Θα ήταν πραγματικά προτιμότερο να γίνει μια συνέντευξη Τύπου όταν οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ θα είχαν μπροστά τους χαρτιά με ακριβή νούμερα και χρονοδιαγράμματα, μια πραγματική απάντηση στο αν όντως ξεκινάει η διαδικασία των συμπαραγωγών των ελληνικών ταινιών και να μην αφήνεται η εντύπωση μιας ανακοίνωσης εντυπωσιασμού που άφησε όλους σχεδόν στην ίδια γενικότητα που υπήρχε και πριν από αυτό. Μπορεί ο Λάμπης Ταγματάρχης να δήλωσε πως αυτό που απαιτείται είναι σκληρή δουλειά και σχέσεις διαφάνειας ανάμεσα στην ΕΡΤ και τους παραγωγούς και να επανέλαβε πολλές φορές πως η ΕΡΤ μαζί με τη NOVA και τον ΟΤΕ TV είναι τα μόνα κανάλια που τηρούν το νόμο του 1.5%, μπορεί ο Διονύσης Τσακνής να διακήρυξε ξανά το «τέλος της διαπλοκής», μπορεί η λέξη «αξιοπρέπεια» να ακούστηκε ξανά υπέρ του δέοντος, αλλά σε μια χώρα κουρασμένη (και) από υποσχέσεις και από μεγαλοστομίες, θα ήταν ανακουφιστικό μια φορά να ακουστούν σαφείς απαντήσεις στο «πόσο», «πότε» και το «πώς».

Αναμένουμε, λοιπόν, νέες ανακοινώσεις - ελπίζουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα...

Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Tags: ΕΡΤ