Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2015: Ενός λεπτού σιγή για το Παρίσι, θρίαμβος για την Ισλανδία και το λατινοαμερικάνικο σινεμά

στα 10

Ολοκληρώθηκε η φορτισμένη από τα γεγονότα στο Παρίσι τελετή λήξης του 56ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με δίκαιο μεγάλο νικητή το «Rams» από την Ισλανδία.

Flix Team
Θεσσαλονίκη 2015: Ενός λεπτού σιγή για το Παρίσι, θρίαμβος για την Ισλανδία και το λατινοαμερικάνικο σινεμά

Κανείς από τους παρευρισκόμενους σήμερα στο κατάμεστο Ολύμπιον για την τελετή απονομής των βραβείων του 56ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δεν είχε αμφιβολία πως αυτή δεν θα ήταν μια τελετή σαν όλες τις άλλες.

Η βαριά σκιά των χθεσινοβραδυνών γεγονότων στο Παρίσι έπεφτε πάνω σε όλους: θεατές, επίσημους καλεσμένους, προσκεκλημένους και βραβευμένους. Οταν λοιπόν ο Γιώργος Αρβανίτης ζήτησε από όλον τον κόσμο να τηρήσει ενός λεπτού σιγή, όλοι σηκώθηκαν αυθόρμητα όρθιοι και ένωσαν τη σιωπή τους σε μια άτυπη κοσμική σκέψη. Αυτή που επανάλαβαν σχεδόν όλοι όσοι ανέβηκαν στη σκηνή του Ολύμπιον, μιλώντας ο καθένας προσωπικά αλλά και οικουμενικά.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Τελετή Λήξης Θεσσαλονίκη 2015

Η οικοδέσποινα Μαρία Ναυπλιώτου που άνοιξε την τελετή δηλώνοντας τη συμπαράσταση του Φεστιβάλ στη Γαλλία, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Γιώργος Αρβανίτης που ανέβηκε στη σκηνή αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Εϊπίδη - ο οποίος απουσίαζε λόγω ενός μικροατυχήματος - για να δηλώσει το παρών και με τις δύο του εθνικότητες (την ελληνική και τη γαλλική), ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που δήλωσε πως «μπροστά στη βαρβαρότητα οφείλουμε να αντισταθούμε στο φόβο», η Μισέλ Ρέι Γαβράς που ξεκίνησε την ομιλία της ως Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής με τα εξής λόγια: «Είμαι Γαλλίδα και Παριζιάνα. Αλλά από χθες είμαστε όλοι Παριζιάνοι» για να συνεχίσει δηλώνοντας πως «πρέπει να ανοίξουμε τις καρδιές μας και τα σύνορά μας» και ο Αρνό Ντεπλεσέν που πριν προλογίσει τα «Χρυσά Χρόνια», την τελευταία του ταινία που ακολούθησε της τελετής λήξης, συνόψισε τη σημασία της τέχνης ως μοναδική απάντηση στην τρομοκρατία: «Περνάμε παραξενες μέρες. Συνειδητοποιώ αυτόν τον καιρό που είμαι εδώ και μπαινοβγαίνω στις αίθουσες πόσο ευάλωτοι είμαστε και πόσο ευάλωτος είμαι κι εγώ και ότι το σινεμά που νομίζουμε ότι είναι ευάλωτο είναι πολύ δυνατό. Και όταν το σινεμά δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε, μας κάνει δυνατούς».

Για τη βαρβαρότητα και την αποφασιστικότητα που πρέπει να δείξουμε όλοι απέναντι στη βία μίλησαν και σχεδόν όλοι οι βραβευθέντες που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη αλλά και όσοι έστειλαν χαιρετισμούς από μακριά, αφήνοντας την υπόλοιπη λιτή τελετή να αφοσιωθεί στις ταινίες που ξεχώρισαν.

Τελετή Λήξης Θεσσαλονίκη 2015

Αυτές ήταν το ισλανδικό «Rams» του Γκρίμουρ Χακόναρσον που δικαιολογημένα θριάμβευσε από τις 15 ταινίες του φετινού Διαγωνιστικού Προγράμματος (αν και ήρθε στη Θεσσαλονίκη έχοντας ήδη ήδη κερδίσει το πρώτο βραβείο στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών και θεωρείται εδώ και καιρό ως μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς - επίσημη υποβολή της Ισλανδίας για τα Οσκαρ) και σχεδόν όλες οι ταινίες του Διαγωνιστικού Προγράμματος από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με το «Η Γη και η Σκιά», ντεμπούτο του Κολομβιανού 28χρονου Σέσαρ Ασεβέδο (βραβευμένος με τη Χρυσή Κάμερα πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στις Κάννες) να κερδίζει συνολικά τρία βραβεία.

Οι θεατές που απένειμαν τα δικά τους βραβεία κοινού Fischer ξεχωρίζοντας δύο ελληνικές ταινίες, το «Ξύπνημα της Ανοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη.

Αναλυτικά τα βραβεία του 56ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης:

rams 607

Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος: «Δεσμοί Αίματος» («Rams») του Γκρίμουρ Χακόναρσον (Ισλανδία)

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για τους «Δεσμούς Αίματος»

Land and Shade 607

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος: «Η Γη και η Σκιά» («La Tierra y la Sombra» του Σέσαρ Ασεβέδο (Κολομβία, Γαλλία, Ολλανδία, Χιλή, Βραζιλία)

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Η Γη και η Σκιά» και δείτε τον Σέσαρ Ασεβέδο να μιλάει στην κάμερα του Flix

Road to La Paz 607 3

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής– Χάλκινος Αλέξανδρος: «Ο Δρόμος για το Λα Πας» («Camino a La Paz») του Φρανσίσκο Βαρόνε (Αργεντινή, Ολλανδία, Κατάρ)

Διαβάστε εδώ τη γνώμη μας για τον «Δρόμο για το Λα Πας» και δείτε τον Φρανσίσκο Βαρόνε να μιλάει στην κάμερα του Flix

600 miles 607

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Γκαμπριέλ Ριπστάιν για το «600 Μίλια» (Μεξικό)

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για τα «600 Μίλια»

From Afar 607

Βραβείο Σεναρίου: Λορένσο Βίγας για το «Από Μακριά (Βενεζουέλα, Μεξικό)

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Από Μακριά»

Petting Zoo 1 607

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Ντέβον Κέλερ για το «Ζωολογικός Κήπος» (Γερμανία, Ελλάδα)

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Ζωολογικό Κήπο»

From Afar 607

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον: Αλφρέδο Κάστρο για το «Από Μακριά» (Βενεζουέλα, Μεξικό)

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Από Μακριά»

sparrows 607

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης: «Σπουργίτια» («Sparrows» του Ρούναρ Ρούναρσον (Ισλανδία, Δανία)

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για τα «Σπουργίτια» και δείτε τον Ρούναρ Ρούναρσον να μιλάει στην κάμερα του Flix


silent Γιώργος Γκικαπέππας 607

Βραβεία FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους: Στίβεν Γέιτς, Πρόεδρος (Μ. Βρετανία), Γιάνκα Μπαρκόσι (Ουγγαρία) και Ιωσήφ Πρωιμάκης (Ελλάδα) απονέμει τα εξής βραβεία:

  • Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία «Silent» του Γιώργου Γκικαπέππα (Ελλάδα)
  • Για Ελληνική Ταινία στην ταινία «Καύσωνας» («Blind Sun») της Τζόις Α. Νασαουάτι (Ελλάδα, Γαλλία)

Τετάρτη 04.45 607

Βραβείο ΠΕΚΚ / Η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία «Τετάρτη 04.45» του Αλέξη Αλεξίου


Land and Shade 607

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» / Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος «Η Γη και η Σκιά» του Σέσαρ Ασεβέδο (Κολομβία, Γαλλία, Ολλανδία, Χιλή, Βραζιλία)


Me and Earl and the Dying Girl

Bραβεία Κοινού FISCHER

  • Το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία «Η Γη και η Σκιά» του Σέσαρ Ασεβέδο (Κολομβία, Γαλλία, Ολλανδία, Χιλή, Βραζιλία)
  • Το βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης, του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται εξ’ ημισείας στις ταινίες «Το Ξύπνημα της Ανοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη
  • Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία «Ατίθασες» («Mustang») της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιβεν (Γαλλία, Τουρκία, Γερμανία, Κατάρ)
  • Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία «Εγώ, ο Ερλ και το Κορίτσι Πεθαίνει» («Me and Earl and the Dying Girl» του Αλφόνσο Γκομέζ Ρεχόν (ΗΠΑ)

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.