Φεστιβάλ / Βραβεία

Τα πρόσωπα του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στην κάμερα του Flix

στα 10

To Flix μίλησε με τους καλεσμένους του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τις ταινίες, τη ζωή και όλα όσα έζησαν στο πιο ακαταμάχητα φωτογενές λιμάνι της Ευρώπης.

Flix Team
Τα πρόσωπα του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στην κάμερα του Flix

Από τους επίτιμους προσκεκλημένους του Φεστιβάλ, μέχρι όσους συνόδευσαν τις ταινίες τους ως την πρεμιέρα τους στη Θεσσαλονίκη και από τους Ελληνες σκηνοθέτες που κατέκλυσαν το τμήμα της Αγοράς, το Flix μίλησε με τους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης, ανιχνεύοντας έναν κόσμο - αυτόν του σινεμά - που παραμένει χωρίς σύνορα, καταγράφοντας μια συνεχή συνδιαλλαγή του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου σινεμά με την Ελλάδα και χειροκροτώντας τα πρώτα βήματα των νέων ελληνικών ταινιών που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Διαβάστε εδώ όλα όσα συνέβησαν από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου μέσα και έξω από τις αίθουσες στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στάνκογλου-Κνούτσεν

Οι πρωταγωνιστές του «Forget me Not» του Γιάννη Φάγκρα, ζευγάρι στη ζωή και στην ταινία ανακαλούν τις ημέρες του γυρίσματος στην Αμερική και όσα μεσολάβησαν μέσα στη δεκαετία που τους έφεραν μέχρι την επίσημη πρώτη της ταινίας στη Θεσσαλονίκη. Δείτε τους εδώ.

Ramin Bahrani 607

Ο Ραμίν Μπαχράνι, στη Θεσσαλονίκη για το μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του, γνωρίζει καλά πως οποιαδήποτε ταινία για την οικονομική κρίση μιλάει αναπόφευκτα και για την Ελλάδα. Δείτε τον εδώ.

Σόνια Λίζα Κέντερμαν

Στην πρώτη της απόπειρα μεγάλου μήκους, η Σόνια-Λίζα Κέντερμαν διακρίθηκε στο τμήμα «Crossroads» στην Αγορά του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και μιλάει για την εμπειρία. Δείτε την εδώ.

Ira Sachs

Ο σκηνοθέτης της ταινίας που βρίσκει τον Τζον Λίθγκοου και τον Αλφρεντ Μολίνα παντρεμένους στη Νέα Υόρκη, μιλάει στην κάμερα του Flix για το πόσο παράξενη είναι η αγάπη όταν είσαι νέος και πόσο πιο παράξενη γίνεται όταν μεγαλώνεις. Δείτε τον εδώ.

Αλέξανδρος Βούλγαρης

Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μόλις ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της τρίτης του μεγάλου μήκους ταινίας και μιλάει για την πρώτη της επαφή με τον κόσμο του σινεμά. Δείτε τον εδώ.

Hanna Schygulla 607

Μούσα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, ηθοποιός, τραγουδίστρια και multi-καλλιτέχνης, η μεγάλη κυρία Χάνα Σιγκούλα μιλάει στο Flix για τους Λευκούς Πύργους της ζωής της. Δείτε την εδώ.

Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος ετοιμάζει νέα ταινία με τίτλο «Κοίλα» και αναζητά τους τρόπους που θα μπορέσει να ξεκινήσει ευοίωνα την παραγωγή της. Δείτε τον εδώ.

Peter Strickland 607

Ο Βρετανός σκηνοθέτης με τις ελληνικές ρίζες δεν αγαπά το ρεαλισμό, αλλά γοητεύεται από το ίδιο το σινεμά και όσα μπορείς να δείξεις χωρίς να φτάσεις στο s-exploitation. Δείτε τον εδώ.

Γιάννης Βεσλεμές

O σκηνοθέτης της «Νορβηγίας» πιστεύει στους βρικόλακες που ξοδεύουν τον εαυτό τους μέσα στη νύχτα. Ισως και όταν έχει πια ξημερώσει. Δείτε τον εδώ.

Veronica Franz and Severen Fiala

Η σύζυγος και ο ανηψιός του Ούλριχ Ζάιντλ μιλούν για την απέραντη μοναξιά και τη σιωπή που γεννά τους εφιάλτες του αυστριακού σινεμά αλλά και τις ατέλειωτες βιντεοκασέτες που κατανάλωσαν πριν συνεργαστούν. Δείτε τους εδώ.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Με αφορμή τα 100 Χρόνια του Ελληνικού Κινηματογράφου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δηλώνει τους λόγους για τους οποίους δεν πιστεύει στις γιορτές και στη μοναδικό τρόπο που υπάρχει για να αλλάξει κάτι σε αυτήν την χώρα. Δείτε τον εδώ.

Asaf Corman

Ο βραβευμένος με τον Αργυρό Αλέξανδρο Ισραηλινός Ασάφ Κόρμαν δίνει την πιο χαρακτηριστική εικόνα του πως είναι να ζεις στο Τελ Αβίβ και σε μιάμιση ώρα δρόμο μακριά σου να συμβαίνει μια από τις πιο φρικτές συγκρούσεις στον πλανήτη. Δείτε τον εδώ.

Αγγελος Φραντζής

Ο Αγγελος Φραντζής συστήνει το «Σύμπτωμα», την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του που βρίσκεται στη διαδικασία του μοντάζ. Δείτε τον εδώ.

Νίκος Νικολόπουλος και Βλαδίμηρος Νικολούζος

Πρώτα φίλοι και μετά συνεργάτες, οι δύο πρωτοεμφανιζόμενοι στη μεγάλου μήκους ταινία σκηνοθέτες μιλούν για τη σύνθεση, την αποσύνθεση και τη γοητεία του ποιητικού σινεμά. Δείτε τους εδώ.

Kursietis

O σκηνοθέτης από τη Λετονία δεν θα σταματήσει ποτέ να δίνει συγχαρητήρια στην Ελλάδα για μια συμπαραγωγή που ξεκίνησε και τέλειωσε made in Greece. Δείτε τον εδώ.

Σύλλας Τζουμέρκας

Ο σκηνοθέτης του «A Blast» ξέρει ακριβώς πότε οι ερωτήσεις των θεατών φτάνουν στο πιο ενδιαφέρον τους σημείο. Δείτε τον εδώ.

Marty Helde

O Eσθονός που μάγεψε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και κέρδισε το βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος εξηγεί γιατί η προβολή των «Πλευρικών Ανέμων» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ήταν γι' αυτόν μια επιστροφή στο «σπίτι». Δείτε τον εδώ.

Christina Grozeva

Οι Βούλγαροι σκηνοθέτες που έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη με τον Χάλκινο Αλέξανδρο και το Βραβείο Σεναρίου δεν θα έκλεβαν ποτέ μια τράπεζα για να κάνουν μια ταινία. Δείτε τους εδώ.

Ελισάβετ Χρονοπούλου

Η Ελισάβετ Χρονοπούλου κοιτάζει ψηλά, προς τη «Μικρή Αρκτο» ολοκληρώνοντας την τρίτη της ταινία μεγάλου μήκους. Δείτε την εδώ.

Lucie Beaurleto

Η Γαλλίδα σκηνοθέτης που χάρισε στην Αριάν Λαμπέντ το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Λοκάρνο μιλάει για τα λιμάνια που χρειάστηκε να επισκεφθεί πριν φτάσει σε αυτό της Θεσσαλονίκης. Δείτε την εδώ.

Αργύρης Παπαδημητρόπουλος

Ο νικητής του βραβείου «Works in Progress» της Αγοράς του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μιλάει για τη νέα του ταινία με τίτλο «Suntan». Δείτε τον εδώ.

Joel Portaikus

Ο Τζόελ Ποτράικους διαλέγει ποιος ήρωας κόμικ θα ήθελε να είναι, σίγουρος πως πρέπει να είναι παρά πολύ δύσκολο να ζεις και να κάνεις σινεμά αν είσαι ο Μπάτμαν. Δείτε τον εδώ.

Γιώργος Πανουσόπουλος

Ο Γιώργος Πανουσόπουλος επιστρέφει στο σινεμά κάνοντας μια ταινία για έναν κόσμο που δεν υπάρχει. Δείτε τον εδώ.

Zelimir Zilnik

Ο σπουδαίος Ζελιμίρ Ζίλνικ απαντάει στην ερώτηση που πρέπει να απαντήσει κάθε σκηνοθέτης και εξηγεί με ποιον τρόπο το σινεμά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Δείτε τον εδώ.

Τηλέμαχος Αλεξίου

Ο Τηλέμαχος Αλεξίου μιλάει για τη μάχη των φύλων στο μύθο της Αντιγόνης και όλα όσα ενώνουν τους τραγικούς με το queer cinema. Δείτε τον εδώ.

Ole Christian Madsen

O Δανός με το καπέλο αναπολεί τα 60s και πιστεύει πως ο σημερινός κόσμος χρειάζεται επειγόντως μια νέα (όχι μόνο σεξουαλική) επανάσταση. Δείτε τον εδώ.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος ετοιμάζει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία και μιλάει για το τι σημαίνει να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα, σήμερα. Δείτε τον εδώ.

David Lambert

O Βέλγος Νταβίντ Λαμπέρ είναι σίγουρος πως η αγάπη είναι κάτι που μπορεί να βρεθεί εκεί όπου δεν το περιμένεις. Δείτε τον εδώ.

Αριστοτέλης Μαραγκός

O Αριστοτέλης Μαραγκός μας αποκαλύπτει τι κρύβεται μέσα στην «Κιβωτό», την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία. Δείτε τον εδώ.

Διαβάστε εδώ όλα όσα συνέβησαν από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου μέσα και έξω από τις αίθουσες στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης