Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2013: Παπαβασιλείου, Καρανικόλας, Μαντά, Οικονομίδης. Τι είδαμε φέτος στα Works in Progress

στα 10

Εγινε η παρουσίαση των Works in Progress της Αγοράς του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κι ανάμεσα στις συμμετοχές, είδαμε πρώτο υλικό από τέσσερις (και κάτι…) ελληνικές ταινίες που θα μας απασχολήσουν την ερχόμενη χρονιά.

Θεσσαλονίκη 2013: Παπαβασιλείου, Καρανικόλας, Μαντά, Οικονομίδης. Τι είδαμε φέτος στα Works in Progress
φωτό: Motion Team

Τη φετινή παρουσίαση των ταινιών που συμμετέχουν στην Αγορά του Φεστιβάλ ως Works in Progress άνοιξε η Ανμαρί Τζασίρ, η Παλαιστίνια σκηνοθέτης του «Οταν σε Είδα», η οποία όχι απλώς προβάλλεται φέτος στους Ανοιχτούς Ορίζοντες και σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, αλλά μπόρεσε να ολοκληρωθεί επειδή, ακριβώς, πριν λίγα χρόνια είχε κερδίσει ως βραβείο υπηρεσίες post production από την Graal και, χάρη σ’ αυτό, υπάρχει σήμερα. Δε θα μπορούσε, άρα, η παρουσίαση να ξεκινήσει με πιο κατάλληλη εφαρμογή των αρετών του τμήματος.

Το Works in Progress της Αγοράς του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι κάτι παραπάνω από μια απλή γνωριμία με μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα κινηματογραφικά πρότζεκτς που βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης: είναι μια άμεση δυνατότητα να βρουν αυτές οι ταινίες πόρους για το post-production, διεθνείς πωλήσεις και τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους διεθνών κινηματογραφικών φεστιβάλ. Η κριτική επιτροπή του φετινού Works in Progress αποτελείται από τους Κωνσταντίνα Βονόρτα (παραγωγός, Graal S.A, Ελλάδα), Ματιέ Νταράς (προγραμματιστής, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία) και Ολιβιέ Αϊτς (αγοραστής, MK2, Γαλλίαθα ) και θα βραβεύσει μια ταινία από τις 10 που διαγωνίζονται, η οποία θα κερδίσει υπηρεσίες post- production από την εταιρεία Graal.

Γνωρίζοντας καλά τη σύγχρονη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, η διευθύντρια της Agora, η Γαλλίδα παραγωγός Μαρί-Πιερ Μασιά, που δουλεύει άκοπα μαζί με τις Αγγελική Βέργου και Γιάννα Σαρρή, έθεσε τα πράγματα χαριτωμένα στη σωστή τους βάση: «Η Ελλάδα είναι η χώρα της κρίσης, αλλά είναι και η χώρα των μεγάλων εκπλήξεων». Ετσι, από τις 10 ταινίες που διαγωνίζονται στο Works in Progress και τις δύο ακόμα που παρουσιάστηκαν εκτός συναγωνισμού, κρατήσαμε σημειώσεις για τις ελληνικές (και κυπριακές) παραγωγές, με περιέργεια να δούμε πώς θα μοιάζει η επόμενη κινηματογραφική χρονιά, όταν οι ταινίες αυτές φτάσουν με το καλό στα Φεστιβάλ και στις αίθουσες.

«Οι Εντυπώσεις Ενός Πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου (διαβάστε περισσότερα για την ταινία) / Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Κύρος Παπαβασιλείου, dryTree Films, Συμπαραγωγή: Μόνικα Νικολαΐδου, Filmblades, Κύπρος / Μετά το «Ονομα του Σπουργιτιού» που διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Καννών, ο Παπαβασιλείου προχωρά στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία που βασίζεται αμυδρά στην τελευταία μέρα της ζωής του Κώστα Καρυωτάκη. Στο κλιπ που προβλήθηκε είδαμε υπέροχα φωτογραφημένα ανοιχτά πλάνα, δείγματα μιας ταινίας λυρικής, ποιητικής, με μια διάσταση του παραλόγου ή του φανταστικού κι ένα δραματικό βάρος που οπωσδήποτε την τοποθετεί στο ύφος του πιο παλιού, πιο ακαδημαϊκού σινεμά.

«Home, Work» του Αθανάσιου Καρανικόλα (διαβάστε περισσότερα για την ταινία) / Παραγωγή: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Λάσε Σάρπεν, Oxymoron Films, Ελλάδα-Γερμανία / Μετά την αίσθηση που προκάλεσε το «Echolot», ο Καρανικόλας αφηγείται την ιστορία μιας ελληνικής οικογένειας που θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δίλημμα όταν οι ισορροπίες ανάμεσα στα μέλη της και τη Γεωργιανή οικονόμο τους, η οποία μένει μαζί τους εδώ και 12 χρόνια, θα ανατραπούν. Το κλιπ μάς μετέφερε την εκπληκτική ατμόσφαιρα ενός «γερμανικού ύφους» οικογενειακού δράματος, ψυχρού και υπόγειου σα βόμβα που μετρά το χρόνο για να εκραγεί, με θαυμάσια φωτογραφία, αρχιτεκτονικό στιλιζάρισμα και σοβαρές ερμηνείες.

«Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά (διαβάστε περισσότερα για την ταινία) / Παραγωγή: Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Κώστας Κεφάλας, Faliro House & Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Heretic & Κώστας Λαμπρόπουλος, Μαργαρίτα Μαντά, CL Production, Ελλάδα (εκτός συναγωνισμού) / Μετά την ιστορία «ενηλικίωσης» της «Χρυσόσκονης», η Μαντά αφηγείται μια ιστορία αγάπης, ένα τρυφερό παραμύθι που ξετυλίγεται στην Αθήνα, στις διαδρομές της που για χρόνια κατέγραψαν ρομάντζα και πάθη και προσπαθούν και σήμερα να εντοπίσουν πού κρύβεται η αισιοδοξία και η ελπίδα. Η Μαντά, στο pitch της, αναφέρθηκε στους σκηνοθέτες που την καθόρισαν (τον Θόδωρο Αγγελόπουλο φυσικά περισσότερο απ’ όλους), και η επιρροή του ήταν εμφανής στο κλιπ που είδαμε. Πανέμορφη, αποχρωματισμένη φωτογραφία, καδραρίσματα που ανοίγουν σε τεράστια πλάνα, ήρωες – φιγούρες με βλέμματα που μιλούν και παντού σιωπή, ησυχία και σκέψη.

«Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη (διαβάστε περισσότερα για την ταινία) / Παραγωγή: Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Faliro House, Πάνος Παπαχατζής, Argonauts Productions, Michael Weber, The Match Factory, Γιάννης Οικονομίδης, Y.E Films LTD, Συμπαραγωγοί: Ειρήνη Σουγανίδου, Feelgood Entertainment, ΕΡΤ, Υπουργείο Πολιτισμού Κύπρου, Υποστήριξη από: Eurimages, Greek Film Center, Film-Und Medienstiftung NRW, Ελλάδα-Γερμανία-Κύπρος / Το «Μικρό Ψάρι» δεν παρουσιάστηκε από τους παραγωγούς ή τον σκηνοθέτη του, όπως οι ταινίες που προηγήθηκαν, μια και το φιλμ πια έχει ολοκληρώσει την παραγωγή του και το κλιπ προβλήθηκε ως sneak preview, το οποίο προλόγισε ο Κώστας Κεφάλας εκπροσωπώντας τη Faliro House. Η ιστορία του Στράτου, που τη νύχτα εργάζεται σε βιοτεχνία αρτοποιίας, ενώ την ημέρα εκτελεί συμβόλαια θανάτου. Μαζεύει χρήματα για να χρηματοδοτήσει την απόδραση του Λεωνίδα, του ανθρώπου που τον έσωσε, όσο ο ίδιος ήταν στη φυλακή. Στο κλιπ που είδαμε μοιάζει σαν ο Γιάννης Οικονομίδης να δοκιμάζει νέα αισθητική. Χωρίς τη βία των διαλόγων που χαρακτηρίζει το έργο του, μ’ έναν εκπληκτικό Βαγγέλη Μουρίκη να μεταμορφώνεται σε ένα σιωπηλό ογκόλιθο, το «Μικρό Ψάρι» φέρνει ευπρόσδεκτα στο μυαλό την αίσθηση του Βέντερς του ’80.

Και λίγο ακόμα

«The Sky Above Us» του Μαρίνους Γκρούτχοφ / Παραγωγή: Sander Verdonk & Denis Wigman, CTM Lev Pictures Συμπαραγωγή: Miroslav Mogorovic, Art & Popcorn; Benoit Roland, Entre Chien et Loup; Γιώργος Καρναβάς, Heretic Ολλανδία-Σερβία-Βέλγιο-Ελλάδα / Καθώς το Βελιγράδι, τυλιγμένο στη σιωπή, προετοιμάζεται για άλλη μια νύχτα πιθανού βομβαρδισμού από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, τρεις άνθρωποι στην καρδιά της πόλης προσπαθούν να διατηρήσουν τη λογική τους, δημιουργώντας τη δική τους πραγματικότητα. Ηταν το ένα από τα ξένα projects που ξεχώρισαν πιο έντονα και, αντίστροφα, γίνεται με τη βοήθεια της Ελλάδας ως συμπαραγωγή της Heretic.

Διαβάστε περισσότερα για την Αγορά του 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.