Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2013: Ο Αλεξάντερ Πέιν, η Βαλέρια Γκολίνο και τα βραβεία Lux

στα 10

Tο «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν θα είναι η ταινία που κλείσει φέτος την Θεσσαλονίκη ενώ για δεύτερη χρονιά θα παρουσιαστούν στο πρόγραμμά του όλες οι υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία Lux

Flix Team
Θεσσαλονίκη 2013: Ο Αλεξάντερ Πέιν, η Βαλέρια Γκολίνο και τα βραβεία Lux
Μέλι, της Βαλέρια Γκολίνο

Μια από τις ταινίες που απολαύσαμε φέτος στο φεστιβάλ των Καννών θα κανει την ελληνική της πρεμιέρα κλείνοντας φέτος το 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο Αλεξάντερ Πέιν θα είναι παρών στο φεστιβάλ για να παρουσιάσει τη «Nebraska» ένα ασπρόμαυρο road movie που εστιάζει στη γλυκόπικρη σχέση ενός πατέρα με το γιο του, οι οποίοι ταξιδεύουν εκεί για να εισπράξουν τα κέρδη ενός αμφιβόλου γνησιότητας λαχείου. Στο ρόλο του πατέρα συναντάμε τον Μπρους Ντερν, σε μια έξοχη ερμηνεία που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία αποτυπώνει εικόνες μιας άγνωστης Αμερικής, αναμνήσεις και αλήθειες, μέσα από τη συναισθηματικά φορτισμένη προσωπική διαδρομή του κεντρικού ήρωα.

2 O Πέιν στα γυρίσματα του «Nebraska» με τον Μπρους Ντερν και τον Γουίλ Φορτε

Δεν είναι προφανώς η πρώτη φορά που ο Αλεξάντερ Πέιν έρχεται στη Θεσσαλονίκη, είχε παρουσιάσει άλλωστε στο φεστιβάλ και την προηγούμενη ταινία του «Οι Απόγονοι». Το ίδιο ισχύει και για την Βαλέρια Γκολίνο, μόνο που φέτος θα είναι εδώ με μια διαφορετική ιδιότητα, αυτή της σκηνοθέτη.

Η πρώτη της ταινία, «Μέλι» προβλήθηκε επίσης στις Κάννες στο Ενα Κάποιο Βλέμμα και αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που έχει μια μάλλον παράξενη δουλειά. Δίνει σε ανθρώπους που πρόκειται να πεθάνουν, την δυνατότητα να επιλέξουν αυτοί ένα αξιοπρεπές τέλος, βοηθώντας τους να φύγουν όταν το θελήσουν.

2 Η Βαλέρια Γκολίνο στα γυρίσματα του «Μέλι»

Το φιλμ είναι είναι από τα τρία που φέτος είναι φιναλίστ για το Βραβείο LUX που έχει θεσπίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το οποίο στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και βοηθά στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των Ευρωπαίων. Οι άλλες δύο υποψήφιες ταινίες φέτος που και θα προβληθούν επίσης στο φεστιβάλ είναι το «Ραγισμένα όνειρα» του Φέλιξ φαν Γρούνινγεν από το Βέλγιο και «Ο Εγωιστής Γίγαντας» της Κλίο Μπάρναρντ από την Μεγάλη Βρετανία.

Το κοινό που θα παρακολουθήσει τις προβολές των τριών υποψήφιων ταινιών στη Θεσσαλονίκη θα μπορεί να ψηφίζει αυτή που θεωρεί ότι αξίζει το βραβείο. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να ψηφίσετε την ταινία της προτίμησής σας στην ιστοσελίδα luxprize.eu ή από την αντίστοιχη σελίδα στο facebook. Φέτος η βράβευση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Οι συμμετοχές της ταινίας λήξης και των υποψήφιων ταινιών για το βραβείο LUX, εντάσσονται στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», που χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων δράσεων του 54ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

Διαβάστε τα πάντα για το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εδώ