Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2013: Ερχονται οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, φέρνοντας δώρα

στα 10

Είναι το τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που κάθε χρόνο εγγυάται παλμό και πυγμή. Οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» αποκαλύπτουν τα highlights του φετινού προγράμματος.

Θεσσαλονίκη 2013: Ερχονται οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, φέρνοντας δώρα
«Ταλέα» της Καταρίνα Μίκσταϊν από την Αυστρία

Οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες», συνεχιστής του τμήματος – θρύλου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Νέοι Ορίζοντες», υπόσχεται κάθε χρόνο να συστήνει στο κοινό του αιχμηρές κινηματογραφικές ματιές απ’ όλον τον κόσμο. Και το πετυχαίνει. Φέτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό από πάντα «επαναστάτες» αλλά αναγνωρισμένους δημιουργούς και νέα ονόματα που θα καθορίσουν το σινεμά του μέλλοντος. Παράλληλα, μια νέα ενότητα με τίτλο «Currents» /«Ρεύματα» εγκαινιάζεται στο τμήμα με ταινίες πειραματικού ύφους οι οποίες αφηγούνται γνώριμες ιστορίες με ριζοσπαστικό τρόπο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η βραβευμένη κομεντί «Χανκ και Ασα» του Τζέιμς Ε. Νταφ, το μοντέρνο βωβό φιλμ «Η Φωνή των Αφωνων» του Μαξιμόν Μόνιχαν, αλλά και το μυστικιστικό «Ενα Ξόρκι για να Διώξεις το Σκοτάδι» των Μπεν Ράσελ και Μπεν Ρίβερς. Οι θεματικές του τμήματος αντλούν, φυσικά, τα ερεθίσματά τους από τη σημερινή πραγματικότητα: ο έρωτας, ο θάνατος, η ανέχεια, η αναζήτηση ταυτότητας, η ενηλικίωση μιας γενιάς σε αδιέξοδο, το κοινωνικό περιθώριο, οι οικογενειακοί δεσμοί, η σεξουαλικότητα, το έγκλημα και η συνείδηση, θα κάνουν το πέρασμά τους από τις προβολές των «Ανοιχτών Οριζόντων», στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που διοργανώνεται φέτος από την 1η ως τις 10 Νοεμβρίου. Παρακάτω πάρτε μια γεύση από όσα ετοιμάζει το τμήμα: το πλήρες πρόγραμμα των «Ανοιχτών Οριζόντων» θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες.

Το Πρόγραμμα

venus

Venus in Fur του Ρομάν Πολάνσκι Στις Ειδικές Προβολές θα παρουσιαστεί η νέα δουλειά του Ρόμαν Πολάνσκι με τίτλο Venus in Fur. Διασκευάζοντας το ομώνυμο θεατρικό έργο του Ντέιβιντ Ιβ, ο πολωνός σκηνοθέτης ενορχηστρώνει με μαεστρία τα σεξουαλικά παιχνίδια υποταγής και δύναμης ανάμεσα σε μια ηθοποιό κι έναν σκηνοθέτη, τους οποίους υποδύονται αντίστοιχα οι Εμμανουέλ Σενιέ και Ματιέ Αμαλρίκ. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ του «Venus in Fur» εδώ.

father

Like Father, Like Son του Χιροκάζου Κόρε-Εντα Ορμώμενος από τις προσωπικές του αναζητήσεις ως πατέρας, ο Χιροκάζου Κόρε-Εντα υπογράφει ένα οικογενειακό δράμα, τοποθετώντας στο επίκεντρο τους πατριάρχες δύο οικογενειών που ανακαλύπτουν ότι, εξαιτίας ενός λάθους, μεγαλώνουν ο ένας τον γιο του άλλου. Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής-Ειδική Μνεία στο φεστιβάλ των Καννών. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Like Father, Like Son» εδώ.

rass

Τα Χειρόγραφα δεν Καίγονται του Μοχάμαντ Ρασούλοφ Πολιτικό θρίλερ (βραβείο FIPRESCI στο φετινό φεστιβάλ των Καννών), βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, καυτηριάζοντας τις διώξεις, τη λογοκρισία και τις πρακτικές καταστολής καλλιτεχνών και διανοουμένων από το ιρανικό καθεστώς, μέσα από την ιστορία ενός συγγραφέα, τα απομνημονεύματα του οποίου πρέπει να καταστραφούν πάση θυσία. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν κάτω από άκρα μυστικότητα, καθώς και ο ίδιος ο Ρασούλοφ εξακολουθεί να τελεί υπό απαγόρευση της σκηνοθετικής του δραστηριότητας και εξόδου από τη χώρα. Διαβάστε περισσότερα για το «Manuscripts Don’t Burn» εδώ.

ida

Ida του Πάβελ Παβλικόφσκι Στα τραύματα της δικής του πατρίδας εστιάζει ο Παβλικόφσκι στο ασπρόμαυρο δράμα (βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ του Τορόντο), αναμοχλεύοντας το παρελθόν της Πολωνίας. Ηρωίδα του, μια νεαρή καλόγρια αντιμέτωπη με ένα σοκαριστικό οικογενειακό μυστικό που καλά κρατεί από την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Διαβάστε το τρέιλερ του «Ida» εδώ.

hope

Paradise: Hope του Ούλριχ Ζάιντλ Με την ταινία που ολοκληρώνει την τριλογία του Παραδείσου, ο Ούλριχ Ζάιντλ διεισδύει στα άδυτα της εφηβικής σεξουαλικότητας και ιντριγκάρει τα όρια του θεατή, μέσα από το γνώριμο ακραίο στυλ του. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Paradise: Hope» εδώ.

night

Night Moves της Κέλι Ράιχαρντ Από τη δημιουργό του «Wendy and Luch», ένα πολιτικά φορτισμένο θρίλερ (με επίσημη πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας) που διατυπώνει ερωτήματα περί ηθικής και κοινωνικής επανάστασης, με επίκεντρο μια ομάδα οικολογικών ακτιβιστών οι οποίοι, έπειτα από μια εξτρεμιστική πράξη, δεν βγαίνουν αλώβητοι, όπως αρχικά νόμιζαν. Στους κεντρικούς ρόλους οι Τζέσε Αϊζενμπεργκ, Ντακότα Φάνινγκ και Πίτερ Σκάαρσγκαρντ. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Night Moves» εδώ.

tedes

Ενας Πύργος στην Ιταλία της Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι Ημιαυτοβιογραφική δραμεντί που μιλά για τον έρωτα και το θάνατο, σκιαγραφώντας το τέλος εποχής για μια μεγαλοαστική ιταλική οικογένεια που βλέπει τα προνόμιά της να χάνονται. Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Un Château en Italie» εδώ.

tom

Tom à la Ferme του Ξαβιέ Ντολάν Η πιο ώριμη ως τώρα ταινία του νεαρού Καναδού σκηνοθέτη, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Μισέλ Μαρκ Μπουσάρντ, ένα ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ γεμάτο ένταση και σεξουαλικότητα. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Tom at the Farm» εδώ.

honey

Μήνας του Μέλιτος του Γιαν Χρέμπεϊκ Την κινηματογραφική του επανεμφάνιση κάνει ο Τσέχος σκηνοθέτης Γιαν Χρέμπεκ (γνωστός από τα φιλμ «Παιχνίδια Διχασμού και Εγκυμοσύνης» και «Κάθε Ψέμα Κρύβει μια Αλήθεια») με μια οξυδερκή ταινία όπου ένας απρόσκλητος καλεσμένος διαταράσσει τη φαινομενική γαλήνη στο γάμο ενός ζευγαριού, με απρόβλεπτες εξελίξεις.

vic

Η Βικ + η Φλο Είδαν μια Αρκούδα του Ντενί Κοτέ Ο ιδιοσυγκρασιακός Καναδός σκηνοθέτης, με πιστούς θαυμαστές σ’ όλο τον κόσμο, επιστρέφει, μετά το «Bestiaire», στη μυθοπλασία μ’ ένα γυναικείο θρίλερ που τιμήθηκε με το βραβείο Alfred Bauer στο φεστιβάλ Βερολίνου. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Vic + Flo on vu un ours» εδώ.

boys

Αγόρια απ' τα Ανατολικά του Ρόμπιν Καμπίλο Από το σκηνοθέτη του «Les Revenants» και σεναριογράφο ταινιών σαν τα «L’ employ de temps» και «Ανάμεσα στους Τοίχους», έρχεται ένα κοινωνικό δράμα για τη σχέση ενός Παριζιάνου μ’ ένα από τα δεκάδες αγόρια που έρχονται από την ανατολική στη δυτική Ευρώπη αναζητώντας καλύτερη τύχη, με το κορμί τους ενέχυρο. Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο Οριζόντων στο φεστιβάλ Βενετίας. Δείτε το teaser του «Eastern Boys» εδώ.

saw

Οταν σε Είδα της Ανμαρί Τζασίρ Η ταινία κοιτάζει την κατάσταση της Παλαιστίνης γυρίζοντας πίσω στο παρελθόν. Το φιλμ διαδραματίζεται στους προσφυγικούς καταυλισμούς των Παλαιστινίων μετά την κατάληψη της δυτικής όχθης και της λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ το 1967, ως αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης πολεμικής επιχείρησης του Αραβικού πληθυσμού να ελευθερώσουν την Παλαιστίνη. Το φιλμ έχει κερδίσει το βραβείο του τμήματος Works in Progress της Αγοράς του 52ου ΦΚΘ, το βραβείο NETPAC στο φεστιβάλ Βερολίνου και Καλύτερης Αραβικής Ταινίας στο Φεστιβάλ του Αμπου Ντάμπι, ενώ έχει ως Ελληνα συμπαραγωγό τη Faliro House. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «When I Saw You» εδώ .

notebook

The Notebook του Γιάνος Σας Βασισμένη στο best seller της Αγκότα Κριτόφ, «Le Grand Cahier», η ταινία του Ούγγρου σκηνοθέτη κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Κάρλοβι Βάρι κι εκπροσωπεί τη χώρα του στην κούρσα για το Ξενόγλωσσο Οσκαρ. Η ιστορία του φιλμ διαδραματίζεται λίγο πριν το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, σε ένα μικρό Ουγγρικό χωριό. Εκεί θα αφήσει η μητέρα τους δυο δεκατριάχρονα αγόρια για α σώσει από τους συνεχίσεις βομβαρδισμούς, την πείνα και την ερήμωση που σαρώνει τις μεγάλες πόλεις. Διαβάστε περισσότερα για το «The Notebook» και δείτε το τρέιλερ εδώ.

dog

Ο Σκύλος μου ο Κίλερ της Μίρα Φορνάι Η σκηνοθέτης του «Little Foxes» εκπροσωπεί με τη νέα της ταινία τη Σλοβακία στις προτάσεις για το Ξενόγλωσσο Οσκαρ. Αυτή είναι η ιστορία ενός νεαρού που βρίσκεται διχασμένος ανάμεσα στην έλξη που του ασκεί μια ομάδα νεοναζί και στους δεσμούς του με τη μητέρα του και τον αδελφό του που επιστρέφουν μετά από καιρό κοντά του. Το φιλμ τιμήθηκε με Τίγρη στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Δείτε το τρέιλερ του «My Dog Killer» εδώ.

nord

Βορειοδυτικά του Μίκαελ Νόερ Ο Δανός σκηνοθέτης του «R» διεισδύει στους νόμους του υποκόσμου, με ήρωα τον 18χρονο Κάσπαρ που από μικρολωποδύτης βρίσκεται να παίρνει μέρος στο πόλεμο των συμμοριών, προσπαθώντας να αποδείξει ότι μπορεί να φανεί αρκετά δυνατός και καταστροφικός. Δείτε το τρέιλερ του «Nordvest» εδώ.

salvo

Salvo των Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτσα Ο Σάλβο είναι μοναχικός, ψυχρός και αδίστακτος, επαγγελματίας δολοφόνος για τη σιτσιλιάνικη μαφία. Εισβάλλοντας σ’ ένα σπίτι για να «καθαρίσει» ένα στόχο, ανακαλύπτει τη Ρίτα, μια τυφλή κοπέλα που, αδύναμη, στέκει δίπλα στον αδελφό της ενώ δολοφονείται. Ο Σάλβο αποφασίζει να της χαρίσει τη ζωή και, απρόσμενα, αυτοί οι δυο άνθρωποι συνδέονται για πάντα, κατατρεγμένοι κι οι δυο από τον κόσμο στον οποίο ανήκουν. Σκηνοθετικό ντεμπούτο και για τους δύο δημιουργούς, ένα πρότζεκτ που συμμετείχε στο Torino Film Lab. Πρωταγωνιστεί ο Παλαιστίνιος Σαλέχ Μπακρί της «Επίσκεψης της Μπάντας». Δείτε το τρέιλερ του «Salvo» εδώ.

escale

Ενδιάμεσος Σταθμός του Καβέ Μπαχτιαρί Αμείλικτο ντοκιμαντέρ, η ταινία καταθέτει μια εκ των έσω ματιά στο κρίσιμο μεταναστευτικό ζήτημα. Ο σκηνοθέτης έζησε μαζί με μια ομάδα παράνομων μεταναστών και κινηματογράφησε την σκληρή καθημερινότητά τους στη σύγχρονη Αθήνα. Το φιλμ έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε περισσότερα και δείτε κλιπ από το «L’ Escale» εδώ.

darker

I Used to Be Darker του Μάθιου Πόρτερφιλντ Δεύτερη ταινία για τον σκηνοθέτη του «Putty Hill», το «I Used to Be Darker» είναι η ιστορία ενός κοριτσιού που το σκάει από το σπίτι και βρίσκει καταφύγιο στους θείους του στην Βαλτιμόρη. Μόνο που τους βρίσκει σε μια περίοδο που ο γάμος τους διαλύεται και η εξαδέλφη της επιστρέφει από το κολέγιο για να βρεθεί αντιμέτωπη με την οικογενειακή κρίση. Το φιλμ έκανε την πρεμιέρα του στο τμήμα NEXT <=> του Σάντανς και κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Μπουένος Αϊρες. Δείτε το τρέιλερ του «I Used to Be Darker» εδώ.

oda

Ονταγιακά του Νομπουτέρου Ουσίντα Μελέτη στους οικογενειακούς δεσμούς και τις μοιραία κρίσιμες αποφάσεις που καλούνται να πάρουν τα μέλη τους. Το ιαπωνικό φιλμ έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Δείτε το τρέιλερ του «Odayaka na nichijô» εδώ.

lagrimas

Τα Δάκρυα του Πάμπλο Ντελγάδο Σάντσεζ Σκηνοθετικό ντεμπούτο του δημιουργού από το Μεξικό, παρακολουθεί τη σχέση δυο αδελφιών, του Γκαμπριέλ και του Φερνάντο, που αποδρούν από το διαλυμένο σπιτικό τους για ένα Σαββατοκύριακο στο δάσος, όπου ωστόσο ο Γκαμπριέλ θα έρθει αντιμέτωπος με την αυτοκαταστροφικότητα του αδελφού του. Δείτε το τρέιλερ του «Las Lagrimas» εδώ.

dismantle

Η Αποδόμηση του Σεμπαστιέν Πιλότ Ο Γκάμπι έχει μια φάρμα: τη δουλεύει μόνος του, μια και οι δυο κόρες του ζουν σαν πριγκίπισσες στην μακρινή μεγάλη πόλη. Μια μέρα η μεγάλη τού ζητά οικονομική βοήθεια. Ο Γκάμπι, με έντονο το αίσθημα πατρικότητας, αποφασίζει να πουλήσει τη φάρμα του. Με πρωταγωνιστή τον Γκαμπριέλ Αρκάν, νέα ταινία από το σινεμά του Κεμπέκ κι από τον δημιουργό του εξαιρετικού «Ο Πωλητής» του 2011. Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών. Δείτε το τρέιλερ του «Le Démantèlement» εδώ.

kampala

The Kampala Story των Κάσπερ Μπίσγκααρντ και Ντόναλντ Μουγκίσα Από την Ουγκάντα, με πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σιάτλ, η ταινία παρακολουθεί την ιστορία της 14χρονης Απιο και της μητέρας της, που προσπαθούν να επιβιώσουν με τα χρήματα που στέλνει ο πατέρας από την πρωτεύουσα. Οταν οι καταθέσεις σταματήσουν ξαφνικά, η μικρή Απιο θ’ αναγκαστεί να ταξιδέψει στη μεγάλη πόλη για να αναζητήσει τον πατέρα της. Δείτε το τρέιλερ του «The Kampala Story» εδώ.

hide

Κρύψτε τα Χαμόγελά σας του Ντάνιελ Πάτρικ Καρμπόν Εχοντας βιώσει μια τραγωδία στη γειτονιά τους, δυο αδέλφια στην εφηβεία έρχονται αντιμέτωπα με την αλλαγή των σχέσεων, το μυστήριο της φύσης και την ίδια τους τη θνησιμότητα. Ατμοσφαιρική εξερεύνηση της ζωής στην επαρχιακή αμερική μέσα από το παραμορφωτικό πρίσμα της νιότης.

ali

Τα Γαλάζια Μάτια του Αλί του Κλαούντιο Τζιοβανέζι Ο Στέφανο και ο Ναντέρ, δυο έφηβοι φίλοι, μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στην οργάνωση μιας ληστείας στο τοπικό σουπερμάρκετ και τα πρωινά τους στην ντισκοτέκ, αλλά η φιλία τους πρόκειται σύντομα να δοκιμαστεί. Σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ιταλού δημιουργού. Δείτε το τρέιλερ του «Ali Blue Eyes» εδώ.

teacher

Μια Δασκάλα της Χάνα Φίντελ Ντεμπούτο μιας νεαρής σκηνοθέτιδας που οι μικρού μήκους της έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ όπως το SXSW, το «A Teacher» προέκυψε μετά από μια κουβέντα που είχε με την ηθοποιό και πρωταγωνίστρια της πρώτης της μεσαίου μήκους Λίντσεϊ Μέρτζ για την ερμηνεία της Ιζαμπέλ Ιπέρ στη «Δασκάλα του Πιάνου» του Μίκαελ Χάνεκε. Η ιστορία του φίλμ είναι σχετική: μια δασκάλα σε ένα ακριβό σχολείο του Τέξας, συνάπτει ερωτικές σχέσεις με έναν από τους μαθητές της. Δεν υποσχόμαστε happy end! Δείτε το τρέιλερ του «A Teacher» εδώ.

six

Εξι Πράξεις του Τζόναθαν Γκουρφίνκελ Από το Ισραήλ έρχεται μια διαφορετική teen-movie, μια βουτιά στην «γκρίζα ζώνη» της σεξουαλικής κακοποίησης, ειπωμένη μέσα από τις ιστορίες μιας χούφτας εφήβων των προαστίων. Η ταινία ήταν υποψήφια σε 10 κατηγορίες για τα Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου του Ισραήλ κι απέσπασε αυτό της Γυναικείας Ερμηνείας για τη Σιβάν Λεβί. Δείτε το τρέιλερ του «S#x Acts» εδώ.

talea

Ταλέα της Καταρίνα Μίκσταϊν Καλοκαίρι. Οσο όλοι ονειρεύονται διακοπές στις παραλίες της Μεσογείου, η Τζάσμιν αναζητά κάτι διαφορετικό: το δικό της ταξίδι θα είναι να πείσει τη μητέρα της, με την οποία δεν έχει την παραμικρή επαφή, να κάνουν οι δυο τους ένα ταξίδι γνωριμίας. Μόνο που παρότι η Τζάσμιν θα τα καταφέρει, οι προσδοκίες της θα προδοθούν σε κάθε βήμα. Εύστοχο πορτρέτο ενηλικίωσης από το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αυστριακής δημιουργού. Δείτε το τρέιλερ του «Talea» εδώ.

Η ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων δράσεων του 54ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

Διαβάστε τα πάντα για το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εδώ