Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου

H Αγάπη είναι Παράξενη» («Love is Strange») του Αϊρα Σακς - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Ολύμπιον στις 22.30 / Μετά από σχέση σαράντα χρόνων, ο Μπεν κι ο Τζωρτζ επιτέλους ενώνονται με τα δεσμά του γάμου σε μια ειδυλλιακή τελετή στο νότιο Μανχάταν. Ωστόσο, ο Τζωρτζ σύντομα θα χάσει τη δουλειά του, κι έτσι το ζευγάρι θα πρέπει να πουλήσει το διαμέρισμά τους και, ως θύματα της αμείλικτης αγοράς ακινήτων της Νέας Υόρκης, θα πρέπει να ζήσουν προσωρινά χώρια, μέχρι να βρουν ένα πιο οικονομικό νέο σπίτι. O Τζωρτζ μετακομίζει με δύο αστυνομικούς που ζουν στον κάτω όροφο κι ο Μπεν μετακομίζει στο Μπρούκλιν με τον ανιψιό του, τη γυναίκα του και τον οξύθυμο έφηβο γιο τους, με τον οποίο ο Μπεν μοιράζεται μια κουκέτα. Κι ενώ υποφέρουν απ’ τον πόνο του αποχωρισμού, ο Μπεν κι ο Τζωρτζ βάλλονται και από τις εντάσεις ανάμεσα στις γενιές και την ιδιόρρυθμη δυναμική των οικογενειών στα νέα τους περιβάλλοντα. Το love story ανάμεσα στον Τζον Λίθγκοου και τον Αλφρεντ Μολίνα από τον σκηνοθέτη του «Keep the Lights On», ένα τρυφερό μανιφέστο για την αγάπη που δεν γνωρίζει ηλικία, συμβάσεις,

Amnesia 607

Αμνησία («Amnesia») της Νίνι Μπουλ Ρόμπσαμ - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 15.45 / Μεταμφιεσμένο σ’ ένα ψυχολογικό (και όχι μόνο) θρίλερ, το φιλμ της Νίνι Μπουλ Ρόμπσαμ παίρνει την αφορμή του από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ερώτημα, για να αναπτύξει, παράλληλα με την αγωνία του, μια σειρά από πιο ουσιαστικές θεματικές. Με επίκεντρο την ιστορία ενός ζευγαριού σε κρίση, η ταινία διατυπώνει ερωτήματα για την ίδια τη ζωή: Τι είναι αυτό που μας ορίζει; Ποια είναι τα υλικά που συνθέτουν την προσωπικότητά μας; Πώς οικοδομείται μια ερωτική –ή οποιαδήποτε άλλη– σχέση; Η «Αμνησία» κρατά όλες αυτές τις ερωτήσεις πάντα στο πλάνο, όσο η φόρμα του εκμεταλλεύεται και ανανεώνει τους κώδικες μιας ταινίας είδους για να παραδώσει ένα ερεθιστικό, φρέσκο κινηματογραφικό αμάλγαμα.

Flugparken 607

«To Πάρκο με τις Μύγες» («Flugparken») του Γιένς Όστμπεργκ - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 17.45 Το μυστικό μιας εξαφάνισης εξωθεί έναν νεαρό άντρα στα άκρα. Αρχικά πράος και συνεσταλμένος, στη συνέχεια χάνεται μέσα σε μια δίνη βιαιότητας που δεν γνωρίζει τέλος. Με φόντο τον παγωμένο σουηδικό βορρά, το Πάρκο με τις μύγες βαδίζει στα μονοπάτια του ψυχολογικού θρίλερ και ανατέμνει με υποδειγματικό μινιμαλισμό, χωρίς εξάρσεις, τη –χειρότερη ίσως– μορφή βίας. Κάνοντας ένα καίριο σχόλιο για το φαινόμενο του κοινωνικού εκφοβισμού, η ταινία εστιάζει στη βία που ταπεινώνει, καταπιέζει, τρομοκρατεί και δεν γνωρίζει ηλικία, φύλο ή μορφωτικό επίπεδο.

polk 607

Πολκ των Νίκου Νικολόπουλου, Βλαδίμηρου Νικολούζου - Ελληνικές Ταινίες, Τώνια Μαρκετάκη στις 20:00 1948. Θεσσαλονίκη. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζωρτζ Ουώσινγκτον Πολκ που εργάζεται για το CBS μπαίνει σ’ ένα εστιατόριο. Κατά την διάρκεια του γεύματος, ανακαλύπτει πως είναι ήδη δολοφονημένος. Ένα ταξίδι μέσα από τους αντικατοπτρισμούς του χρόνου και της μνήμης ξεκινάει. Η ταινία αναφέρεται στην ιστορικής σημασίας δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Ουώσινγκτον Πολκ κατά την διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου, κάνοντας όμως κάτι διαφορετικό από μια τυπική ιστορική ταινία και επεκτείνοντας μια ιδέα που οι δύο σκηνοθέτες είχαν ήδη εξερευνήσει στην ομώνυμη μικρού τους μήκους. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Πολκ».

forget me not 607

Forget me Not του Γιάννη Φάγκρα - Διεθνές Διαγωνιστικό - Τώνια Μαρκετάκη στις 22:00 / Ενας δύτης φτάνει στην Αλάσκα με σκοπό να ανασύρει ένα βυθισμένο αεροπλάνο από τον Βερίγγειο Πορθμό, την ίδια στιγμή που η γυναίκα που αγαπάει θα ξεκινήσει από την Ελλάδα για να τον συναντήσει. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Φάγκρα μετά το «Πες στη Μορφίνη Ακόμη την Ψάχνω» του 2001, ένα road movie γυρισμένο σε φιλμ 35mm στο Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, στη θάλασσα Μπέρινγκ, στην Αλάσκα και στη Νέα Ορλεάνη με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Στάνκογλου και την Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Forget me Not» του Γιάννη Φάγκρα.

Duke of Burgundy 607

«Ο Δούκας της Βουργουνδίας» («The Duke of Burgundy») του Πίτερ Στρίκλαντ - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Φρίντα Λιάππα στις 23.00 Ο Βρετανός δημιουργός των «Η Εκδίκηση της Καταλίν Βάργκα» και «Berberian Sound Studio» σε… νέες αλλόκοτες περιπέτειες. Η Εβελιν, μια ερασιτέχνις λεπιδοπτερολόγος στα τριαντακάτι της, φτάνει με το ποδήλατο στο σπίτι μιας μελετήτριας ορθόπτερων, όπου αναλαμβάνει διάφορες δουλειές του σπιτιού. Η Σίνθια περνά την Εβελιν περίπου 15 χρόνια. Οι ψυχρές κι αδίστακτες εντολές της δεν συνάδουν με την κομψότητά της, ωστόσο η Εβελιν υπομένει την κακομεταχείρισή της. Η Σύνθια και η Εβελιν αγαπιούνται. Διαβάστε ολόκληρη τη κριτική του Flix για τον «Δούκα της Βουργουνδίας» εδώ.

Something Must Break 607

Κάτι Πρέπει να Σπάσει της Eστερ Μάρτιν Μπέργκσμαρκ - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τζον Κασσαβέτης στις 23.00 / Μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο νέους άνδρες: τον ανδρόγυνο Σεμπάστιαν και τον Αντρέας, που δεν είναι γκέι. Γίνονται σύμμαχοι. Οι δυο τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την καλογυαλισμένη σουηδική Ιkea-κοινωνία. Ονειρεύονται να ξεφύγουν από την ανία και τον κίνδυνο να γίνουν όπως όλοι οι άλλοι. Κι έπειτα έχουμε την Eλι –τη σούπερ γυναίκα που μεγαλώνει μέσα στον Σεμπάστιαν– την οποία ο Αντρέας αγαπά και φοβάται. Αυτό το καλοκαίρι, θα συμβούν τα πάντα, και οι δυο τους θα διαλέξουν μονοπάτια που θα καθορίσουν τη ζωή τους για πάντα. Πρόκειται για μια μάχη για την αγάπη, στην οποία ο Σεμπάστιαν θα πρέπει τελικά να καταλάβει πως πρέπει να αφήσει ελεύθερη την Eλι, να βρει τη δύναμη μέσα του και να μην αφήσει την ευτυχία του στα χέρια κάποιου άλλου. Ρομαντισμος και queer ψυχή στην ταινία της Εστερ Μάρτιν Μπέργκσμαρκ που βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.

Barbarians 607

«Βάρβαροι» («Barbarians») του Ιβαν Ικιτς - Ματίες στα Βαλκάνια - Σταύρος Τορνές στις 20.30 17 Φεβρουαρίου 2008. Το Κόσοβο κηρύσσει την ανεξαρτησία του και η σερβική κυβέρνηση ανακοινώνει μαζικές διαδηλώσεις για να εκφράσει ο λαός τη δυσαρέσκειά του. Ο Λούκα, ένας ανήσυχος έφηβος στο κατώφλι της ενηλικίωσης, ζει στο Μλαντένοβατς, μια κατεστραμμένη πρώην βιομηχανική πόλη στις παρυφές του Βελιγραδίου. Μαζί με τον κολλητό του, τον Φλας, ηγούνται του συλλόγου οπαδών της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Στη διάρκεια απροειδοποίητης επίσκεψης μιας κοινωνικής λειτουργού, ο Λούκα έρχεται αντιμέτωπος μ’ ένα οικογενειακό μυστικό: πως ο πατέρας του, που θεωρείτο αγνοούμενος μετά τον πόλεμο με το Κόσοβο, είναι ζωντανός και τον αναζητά. Πιεζόμενος από οικογενειακά προβλήματα κι από το γεγονός ότι είναι αποφυλακισμένος με περιοριστικούς όρους, και τρέφοντας αισθήματα για ένα κορίτσι που δεν μπορεί ν’ αποκτήσει, ο Λούκα μαζεύει δυνάμεις για να συναντήσει επιτέλους τον πατέρα του που τον εγκατέλειψε πριν από χρόνια.

Cure - The Life o Another 607

«Ιαση - Η Ζωή Μιας Αλλης» (Cure-The Life of Another») της Αντρέα Στάκα - Ματιές στα Βαλκάνια - Σταύρος Τορνές στις 23.00 Ντουμπρόβνικ 1993: ένα χρόνο μετά την πολιορκία της πόλης από τις σερβικές δυνάμεις. Η 14χρονη Λίντα και ο πατέρας της έχουν μετακομίσει ξανά στην Κροατία από την Ελβετία. Η νέα καλύτερή της φίλη, η Έτα, την οδηγεί στο απαγορευμένο δάσος στα ορεινά της πόλης. Τα δύο κορίτσια μπλέκονται σ’ ενα εμμονικό, σεξουαλικά φορτισμένο παιχνίδι ρόλων και ανταλλαγής ταυτοτήτων, που οδηγεί σε μια μοιραία πτώση. Το επόμενο πρωϊνό, η Λίντα θα επιστρέψει μόνη. Σιγά σιγά, αρχίζει να παίρνει τη θέση της Έτα στην οικογένειά της. Ο Ίβο, το αγόρι της Έτα, συμπαρασύρεται κι αυτός απ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι γυναίκες και οι απώλειες που έχουν υποστεί λόγω του πολέμου, η Λίντα κινδυνεύει να μείνει μετέωρη, καθώς παγιδεύεται σ’ έναν άλλο, ακραίο κόσμο, έναν κόσμο όπου η Έτα επανέρχεται διαρκώς για να τη φέρει αντιμέτωπη με τον εαυτό της. Από την πολυβραβευμένη Ελβετίδα Αντρέα Στάκα («Φρόιλαϊν» του 2006), μια ανατρεπτική εκδοχή της γνωστής ιστορίας για τις πολύπλευρες και αναπάντεχες επιπτώσεις του πολέμου.

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εδώ

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς