Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014: Το Flix προτείνει τα #axasta για τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014: Το Flix προτείνει τα #axasta για τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου

The Little Death του Τζος Λόσον - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Ολύμπιον στις 22.45 Η Μέιβ έχει μια επικίνδυνη σεξουαλική φαντασίωση που ο Πωλ πασχίζει να εκπληρώσει, η Ίβι και ο Νταν ανενεώνουν τη σχέση τους με παιχνίδια ρόλων, η Ροουίνα ανακαλύπτει πως αντλεί ευχαρίστηση από τον πόνο του συζύγου της Ρίτσαρντ, ο Φιλ ζει έναν πρωτόγνωρο έρωτα με τη σύζυγό του Μωρίν στις πιο ήσυχες στιγμές της, ενώ η Μόνικα κι ο Σαμ μπλέκονται σ’ ένα πονηρό και χαοτικό τηλεφώνημα. Πέντε ζευγάρια αναζητούν τον ορισμό της επιθυμίας, θέλοντας να ανακαλύψουν τη φευγαλέα εκείνη στιγμή σεξουαλικής έκστασης· της στιγμής που οι Γάλλοι αποκαλούν «la petite mort» – ο μικρός θάνατος.

Corrections Class 607

«Mάθημα Αποκατάστασης» («Corrections Class») του Ιβάν Ι. Τβερντόφσκι - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 15.15 Σε μια τάξη αποκατάστασης στη Ρωσία όπου συμμετέχουν έφηβοι με κινητικές δυσκολίες ή ψυχολογικά προβλήματα, η Λένα αποδεικνύει τελικά πως δεν είναι απλά και μόνο ένα άτομο με μυοπάθειά, καθώς κηρύσσει τον πόλεμο κόντρα στην αδιαφορία και την προκατάληψη και μαθαίνει, μέσα από πικρά πείρα, πως οι διακρίσεις δεν κάνουν... διακρίσεις και δεν μπορούν ν’ αποφευχθούν. Ο 25χρονος Ρώσος Τβερντόφσκι διασκευάζει ελεύθερα το ομότιτλο μυθιστόρημα της Εκατερίνα Μουράσοβα, παιδοψυχολόγου από την Αγία Πετρούπολη, που συνιστά ταυτόχρονα ένα δριμύ «κατηγορώ» απέναντι στο παρωχημένο σχολικό σύστημα και στη γενικότερη υποκρισία της ρωσικής κοινωνίας, αλλά κι έναν ύμνο στη νιότη – στους ενθουσιασμούς της και στους αγώνες της.

Goodnight Mommy 607

«Καληνύχτα Μαμά» («Goodbye Mommy») των Βερόνικα Φραντζ και Σεβερέν Φιαλά - Διεθνές Διαγωνιστικό - Φρίντα Λιάππα στις 15.30 Δύο δίδυμα αδέλφια πιστεύουν πως η μητέρα τους που επιστρέφερι από το νοσοκομείο μετά από μια σειρά επεμβάσεις στο καλυμμένο σχεδόν ολοκληρωτικά με επιδέσμους πρόσωπο της είναι μια ξένη γυναίκα. Το φάντασμα του Μίκαελ Χάνεκε και του «Funny Games» ίπταται πάνω από το ντεμπούτο της συζύγου του Ούρλιχ Ζάιντλ και του ανηψιού του Σεβερέν Φιαλά, σε μια κινηματογραφική άσκηση αντοχής των κινηματογραφικών ειδών και της ανοχής του θεατή. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Καληνύχτα Μαμά».

Modris 607

«Μόντρις» («Modris») του Γιούρις Κουρσιέτις - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 17.30 Ο έφηβος Μόντρις είναι εθισμένος στο τζόγο, μια εμμονή που λειτουργεί ως μοναδική διέξοδος σε μια καταπιεστική καθημερινότητα. Ολομόναχος, έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρότητα και τον παραλογισμό του ενήλικου κόσμου, θέτοντας παράλληλα ως σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει τις ρίζες του. Ταινία ενηλικίωσης σε συμπαραγωγή Λετονίας - Γερμανίας - Ελλάδας που κέρδισε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και θέτει ισχυρή υποψηφιότητα για κάποιο μεγάλο βραβείο στο 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Modris».

Buzzard 607

«Ο Γύπας» («Buzzard») του Τζόελ Ποτράικους - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τζον Κασαβέτης στις 17.30 O Μάρτι Τζακιτάνσκι είναι υπάλληλος σε γραφείο υποθηκών. Η δουλειά του τού προκαλεί φοβερή πλήξη, κι είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει αυτά που πιστεύει πως δικαιούται. Στήνει κομπίνες κι απάτες για δέκα ψωροδολάρια, για τη φάση και μόνο. Σύντομα, ο Μάρτι καταστρώνει ένα σχέδιο για να κλέβει από την εταιρεία του επιταγές αποζημίωσης για γελοία ποσά, πιστεύοντας πως θα ξεγελάσει κάπως τις τράπεζες να τις εξαργυρώνουν. Αποκαλύπτει το σχέδιό του στον Ντέρεκ, τον μοναδικό του φίλο από τη δουλειά, που έχει δει τον Μάρτι ν’ αποτυχαίνει και στο παρελθόν. Καθώς οι υποψίες του εντείνονται, ο Μάρτι αναγκάζεται να κρυφτεί στο υπόγειο του Ντέρεκ για μια εβδομάδα, γεμάτος φόβο για τον έξω κόσμο. Η ανησυχία του καταλαγιάζει προσωρινά χάρη σε παράξενα ομαδικά παιχνίδια που οργανώνει στο υπόγειο, τελικά όμως υποτροπιάζει σε μια επικίνδυνη μορφή επιθετικότητας. Αφού ξεσπά στον Ντέρεκ, ο Μάρτι παίρνει το λεωφορείο για το Ντιτρόιτ, μια πόλη-θύμα της ίδιας εταιρικής καταπίεσης που τόσο τον τρομάζει. Η παράνοιά του αγγίζει την ψύχωση, καθώς ο Μάρτι μεταλλάσσεται σε κάποιον πρόθυμο να τιμωρήσει αυτούς που θεωρεί πως πίνουν το αίμα των άλλων. Heavy metal, ο Φρέντι Κρούγκερ και το ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά γυμνό από όλες τις συμβάσεις. Βραβείο Νεανικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.

Magical Girl 607

«Magical Girl» του Κάρλος Βερμούτ - Διεθνές Διαγωνιστικό - Φρίντα Λιάππα στη 18.30 Ένα άρρωστο κορίτσι, ένας απεγνωσμένος πατέρας, μια γυναίκα που χάνει τον εαυτό της κι ένας άντρας που βγαίνει από την φυλακή. Τέσσερις διαδρομές σε ένα «μπουνιουελικό» ντελίριο που ξεκινάει από την ελαφρότητα της ύπαρξης για να καταλήξει στο απύθμενο σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής. To «Χρυσό Κοχύλι» στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, η πιο πολυσυζητημένη ισπανική ταινία της χρονιάς, ένα οδοιπορικό στην ανθρώπινη μοναξιά μέσα από μια διαδρομή όσο αστεία τόσο ανθρώπινη. Ντουγρού για τον Χρυσό Αλέξανδρο. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Magical Girl».

99homes 02 607

«99 Σπιτικά» («99 Homes») του Ραμίν Μπαχράνι - Αφιέρωμα - Ολύμπιον στις 20.00 Ο οικοδόμος Ντένις Νας, στον οποίο γίνεται έξωση από το σπίτι του μαζί με τη μητέρα του και τον εννιάχρονο γιο του προσπαθεί να ξανακερδίσει το σπίτι τους κάνοντας συμφωνία με το διάβολο και δουλεύοντας για τον Ρικ Κάρβερ, τον διεφθαρμένο μεσίτη που τους έκανε έξωση. Η πιο πρόσφατη ταινία του Ραμίν Μπαχράνι - επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 71ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ένα κατηγορώ στη σύγχρονη «ηθική» απαλλοτρίωση με τον Αντριου Γκάρφιλντ και τον Μάικλ Σάνον. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «99 Homes».

Fidelio (L'odyssée d'Alice)

«Φιντέλιο - Η Οδύσσεια της Αλίκης» («Fidelio - L'Odyssée d'Alice») της Λουσί Μπορλετό - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τζον Κασαβέτης στις 20.00 Η Αλίς είναι ναυτικός. Με τον σύντροφό της, Φελίξ, να την περιμένει στη στεριά, επιβιβάζεται σ’ ένα παλιό φορτηγό πλοίο, το «Φιντέλιο», ως δεύτερη μηχανικός. Αφού μπαρκάρουν, η Αλίς μαθαίνει όχι μόνο πως η προκάτοχός της πέθανε, αλλά και πως ο καπετάνιος του καραβιού είναι ο πρώτος της μεγάλος έρωτας. Η Αλίς βρίσκει στην καμπίνα της το ημερολόγιο της νεκρής. Καθώς διαβάζει τις σημειώσεις της –ένα μείγμα μηχανικών προβλημάτων, σεξουαλικών κατακτήσεων και ερωτικής μελαγχολίας– διαπιστώνει πως, όλως περιέργως, μοιάζουν με αυτά που απασχολούν και την ίδια. Καθώς το καράβι πιάνει στα διάφορα λιμάνια, περιστοιχισμένη από ένα ανδρικό πλήρωμα και παλεύοντας με τα σκαμπανεβάσματα των συναισθημάτων της, η Αλίς προσπαθεί να κρατήσει μια σταθερή ρότα... To ντεμπούτο στη μυθοπλασία της Λουσί Μπορλετό με την βραβευμένη στο Λοκάρνο ερμηνεία της Αριάν Λαμπέντ. Διαβάστε περισσότερα για το «Φιντέλιο - Η Οδύσσεια της Αλίκης».

Cure - The Life o Another 607

«Ιαση - Η Ζωή Μιας Αλλης» (Cure-The Life of Another») της Αντρέα Στάκα - Ματιές στα Βαλκάνια - Σταύρος Τορνές στις 20.30 Ντουμπρόβνικ 1993: ένα χρόνο μετά την πολιορκία της πόλης από τις σερβικές δυνάμεις. Η 14χρονη Λίντα και ο πατέρας της έχουν μετακομίσει ξανά στην Κροατία από την Ελβετία. Η νέα καλύτερή της φίλη, η Έτα, την οδηγεί στο απαγορευμένο δάσος στα ορεινά της πόλης. Τα δύο κορίτσια μπλέκονται σ’ ενα εμμονικό, σεξουαλικά φορτισμένο παιχνίδι ρόλων και ανταλλαγής ταυτοτήτων, που οδηγεί σε μια μοιραία πτώση. Το επόμενο πρωϊνό, η Λίντα θα επιστρέψει μόνη. Σιγά σιγά, αρχίζει να παίρνει τη θέση της Έτα στην οικογένειά της. Ο Ίβο, το αγόρι της Έτα, συμπαρασύρεται κι αυτός απ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι γυναίκες και οι απώλειες που έχουν υποστεί λόγω του πολέμου, η Λίντα κινδυνεύει να μείνει μετέωρη, καθώς παγιδεύεται σ’ έναν άλλο, ακραίο κόσμο, έναν κόσμο όπου η Έτα επανέρχεται διαρκώς για να τη φέρει αντιμέτωπη με τον εαυτό της. Από την πολυβραβευμένη Ελβετίδα Αντρέα Στάκα («Φρόιλαϊν» του 2006), μια ανατρεπτική εκδοχή της γνωστής ιστορίας για τις πολύπλευρες και αναπάντεχες επιπτώσεις του πολέμου.

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εδώ

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς