Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Κυριακή 2 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Κυριακή 2 Νοεμβρίου

«Magical Girl» του Κάρλος Βερμούτ - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στη 15.00 Ένα άρρωστο κορίτσι, ένας απεγνωσμένος πατέρας, μια γυναίκα που χάνει τον εαυτό της κι ένας άντρας που βγαίνει από την φυλακή. Τέσσερις διαδρομές σε ένα «μπουνιουελικό» ντελίριο που ξεκινάει από την ελαφρότητα της ύπαρξης για να καταλήξει στο απύθμενο σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής. To «Χρυσό Κοχύλι» στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, η πιο πολυσυζητημένη ισπανική ταινία της χρονιάς, ένα οδοιπορικό στην ανθρώπινη μοναξιά μέσα από μια διαδρομή όσο αστεία τόσο ανθρώπινη. Ντουγρού για τον Χρυσό Αλέξανδρο. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Magical Girl».

tribe 607

«Η Φυλή» («The Tribe» / «Plemya») του Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι - Διεθνές Διαγωνιστικό - Φρίντα Λιάππα στις 17.30 Περισσότερο από ταινία, η Φυλή είναι μια κινηματογραφική εμπειρία. Δίχως υπότιτλους, δίχως διαλόγους, το φιλμ μπαίνει στα άδυτα ενός σχολείου κωφών και παρακολουθεί μια κοινωνία με δικούς της κώδικες. Εικόνες «ηχηρές», έντονες, δοσμένες νατουραλιστικά, αφηγούνται μια ιστορία βίας και ενηλικίωσης. Η σιωπή κυριαρχεί, γι’ αυτό και η κραυγή των ηρώων είναι ακόμη πιο σπαρακτική. Η «φυλή» του τίτλου, θα μπορούσε να αναφέρεται στον κόσμο των συμμοριών, όπως αυτός σκιαγραφείται στο φιλμ, ή στον κόσμο των κωφών. Πάνω απ’ όλα, όμως, μιλά για την ανθρώπινη φυλή, η οποία, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος ή φωνής, είναι ικανή για τις πιο φωτισμένες αλλά και για τις πιο ειδεχθείς σκέψεις και πράξεις. Η ταινία είναι το ντεμπούτο του Ουκρανού Σλαμποσπίτσκιι στη μεγάλου μήκους, χρηματοδοτήθηκε από το ταμείο Hubert Bals του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και απέσπασε τρία βραβεία στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, στην «Εβδομάδας της Κριτικής». H πρώτη ταινία - γεγονός του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.Διαβάστε και δείτε περισσότερα για τη «Φυλή» εδώ.

Goodnight Mommy 607

«Καληνύχτα Μαμά» («Goodbye Mommy») των Βερόνικα Φραντζ και Σεβερέν Φιαλά - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 18.00 Δύο δίδυμα αδέλφια πιστεύουν πως η μητέρα τους που επιστρέφερι από το νοσοκομείο μετά από μια σειρά επεμβάσεις στο καλυμμένο σχεδόν ολοκληρωτικά με επιδέσμους πρόσωπο της είναι μια ξένη γυναίκα. Το φάντασμα του Μίκαελ Χάνεκε και του «Funny Games» ίπταται πάνω από το ντεμπούτο της συζύγου του Ούρλιχ Ζάιντλ και του ανηψιού του Σεβερέν Φιαλά, σε μια κινηματογραφική άσκηση αντοχής των κινηματογραφικών ειδών και της ανοχής του θεατή. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Καληνύχτα Μαμά».

a blast 607

«Εκρηξη» («A Blast») του Σύλλα Τζουμέρκα - 100 Χρόνια Ελληνικό Σινεμά 2014 - Τώνια Μαρκετάκη στις 19.30 Η Μαρία τρέχει στην Εθνική Οδό. Πίσω της, φωτιά και μια τσάντα γεμάτη λεφτά. Μπροστά της, ο ατέλειωτος δρόμος. Μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, ερωτευμένη σύζυγος, υπεύθυνη κόρη. Σήμερα έχει επαναστατήσει. Και είναι αποφασισμένη να σαρώσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε ποτέ. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα («Χώρα Προέλευσης»), επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «A Blast».

deux jours une nuit 607

«Δύο Μέρες, Μια Νύχτα» («Deux Jours, Une Nuit») των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Ολύμπιον στις 20.15 Η Σαντρά έχει μόνο ένα Σαββατοκύριακο για να επισκεφτεί τους συναδέλφους της και να τους πείσει –με τη βοήθεια του συζύγου της– να θυσιάσουν το μπόνους στο μισθό τους ώστε εκείνη να μη χάσει τη δουλειά της. Το αριστούργημα των αδελφών Νταρντέν, η ταινία που «κλειδώνει» οριστικά το θέμα οικονομική κρίση μέσα στο βλέμμα, το κορμί, την κίνηση... της Μαριόν Κοτιγιάρ. Διαβάστε περισσότερα για το «Δυο Μέρες, Μια Νύχτα».

Buzzard 607

«Ο Γύπας» («Buzzard») του Τζόελ Ποτράικους - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Φρίντα Λιάππα στις 20.30 O Μάρτι Τζακιτάνσκι είναι υπάλληλος σε γραφείο υποθηκών. Η δουλειά του τού προκαλεί φοβερή πλήξη, κι είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει αυτά που πιστεύει πως δικαιούται. Στήνει κομπίνες κι απάτες για δέκα ψωροδολάρια, για τη φάση και μόνο. Σύντομα, ο Μάρτι καταστρώνει ένα σχέδιο για να κλέβει από την εταιρεία του επιταγές αποζημίωσης για γελοία ποσά, πιστεύοντας πως θα ξεγελάσει κάπως τις τράπεζες να τις εξαργυρώνουν. Αποκαλύπτει το σχέδιό του στον Ντέρεκ, τον μοναδικό του φίλο από τη δουλειά, που έχει δει τον Μάρτι ν’ αποτυχαίνει και στο παρελθόν. Καθώς οι υποψίες του εντείνονται, ο Μάρτι αναγκάζεται να κρυφτεί στο υπόγειο του Ντέρεκ για μια εβδομάδα, γεμάτος φόβο για τον έξω κόσμο. Η ανησυχία του καταλαγιάζει προσωρινά χάρη σε παράξενα ομαδικά παιχνίδια που οργανώνει στο υπόγειο, τελικά όμως υποτροπιάζει σε μια επικίνδυνη μορφή επιθετικότητας. Αφού ξεσπά στον Ντέρεκ, ο Μάρτι παίρνει το λεωφορείο για το Ντιτρόιτ, μια πόλη-θύμα της ίδιας εταιρικής καταπίεσης που τόσο τον τρομάζει. Η παράνοιά του αγγίζει την ψύχωση, καθώς ο Μάρτι μεταλλάσσεται σε κάποιον πρόθυμο να τιμωρήσει αυτούς που θεωρεί πως πίνουν το αίμα των άλλων. Heavy metal, ο Φρέντι Κρούγκερ και το ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά γυμνό από όλες τις συμβάσεις. Βραβείο Νεανικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.

the cut fatih akin 607

«The Cut» του Φατίχ Ακίν - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Ολύμπιον στις 22.15 Μαρντίν, 1915: ένα βράδυ, η τουρκική αστυνομία μαζεύει όλους τους Αρμένιους άνδρες της πόλης, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται κι ο νεαρός σιδεράς, Ναζαρέτ Μανουγκιάν. Χρόνια αργότερα, αφού κατορθώνει να επιβιώσει από τη φρίκη της γενοκτονίας, ο Ναζαρέτ μαθαίνει πως οι δύο κόρες του, τις οποίες έχει να δει από κείνη τη νύχτα, είναι ακόμη ζωντανές. Αποφασίζει να τις βρει πάση θυσία και ξεκινά έτσι μια αναζήτηση που θα τον οδηγήσει από τις ερήμους της Μεσοποταμίας και την Αβάνα ώς τις άγονες, έρημες πεδιάδες της Βόρειας Ντακότα. Σ’ αυτήν την οδύσσεια, θα συναντήσει μια σειρά από πολύ διαφορετικούς ανθρώπους: αγγελικούς και καλόκαρδους χαρακτήρες, αλλά και την προσωποποίηση του διαβόλου. Το πιο φιλόδοξο κινηματογραφικό ταξίδι του Φατίχ Ακίν. Επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 71ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «The Cut».

Kuzu 607

«Ο Αμνός» («Kuzu») του Κουτλούγ Αταμάν - Ματιές στα Βαλκάνια - Σταύρος Τορνές στις 23.00 Σύμφωνα με την παράδοση στα χωριά της Ανατολικής Ανατολίας, η 27χρονη Μεντινέ πρέπει να σερβίρει αρνάκι στο φούρνο στην τελετή περιτομής του πεντάχρονου γιου της, Μερτ. Φτωχή αλλά αποφασισμένη, η Μεντινέ βάζει την οικογένειά της να κόβει κλαδιά, προκειμένου να βγάλουν τα χρήματα για ν’ αγοράσουν το αρνί. Ο Ισμαήλ, ο άνεργος σύζυγος της Μεντινέ, ανησυχεί για τη δυναμική συμπεριφορά της γυναίκας του. Στο μεταξύ, ζηλεύοντας την προσοχή που τραβάει ο Μερτ, η μεγάλη του αδελφή Βιτζντάν τον πείθει πως αν δεν βρεθεί αρνί, θα πρέπει να σφάξουν τον ίδιον. Μια ντιζέζ ιερόδουλη φτάνει στην πόλη. Ο αρχηγός του χωριού βρίσκει στον Ισμαήλ δουλειά στα σφαγεία. Εκεί οι φίλοι του οδηγούν τον Ισμαήλ στον κακό δρόμο, και η αδυναμία του θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αγορά του αρνιού. Η Μεντινέ επιμένει. Ο Μερτ έχει τους δικούς του λόγους να θέλει να βρεθεί ένα ζώο, κι η αποφασιστικότητά του συναγωνίζεται αυτήν της μητέρας του. Αρνούμενη την υποστήριξη της γιαγιάς, η Μεντινέ θα δεχτεί βοήθεια από ένα απρόσμενο πρόσωπο...

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εδώ

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς