Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014: Το Flix προτείνει τα #axasta για το Σάββατο 1 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014: Το Flix προτείνει τα #axasta για το Σάββατο 1 Νοεμβρίου

«Τεστ» («Ispytanie») του Αλεξάντερ Κοτ - Ρεύματα, Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τώνια Μαρκετάκη στη 13.00 Πατέρας και κόρη ζουν στη στέπα. Και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το προαιώνιο μοντέλο ζωής. Το αύριο πάντα έρχεται. Κάθε πρωί, ο πατέρας φεύγει για τη δουλειά κι αυτή μένει μόνη. Περιμένοντας και νιώθοντας. Δύο άνθρωποι την αγαπούν. Κι αυτή τους αγαπά και τους δύο. Η αγάπη δεν μπορεί να μοιραστεί. Ωσπου μια μέρα, έρχεται η λύση. Από εκεί όπου ζει ο ήλιος. Μοντέρνα ματιά στο βωβό σινεμά από τον Ρώσο σκηνοθέτη που τιμήθηκε με τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Kinotavr. Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Τεστ»

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

metamorphoses 607

«Μεταμορφώσεις» («Metamorphoses») του Κριστόφ Ονορέ - Ρεύματα, Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τζον Κασσαβέτης στις 13.00 Ο Γάλλος δημιουργός των «Η Μητέρα μου», «Dans Paris», «Les Chansons d’ amour» καταπιάνεται με τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου, με το δικό του τρόπο. Σ’ έναν κόσμο φασματικό, ο Δίας απαγάγει την Ευρώπη όχι ως ταύρος μα ως οδηγός μιας τεράστιας νταλίκας, ο Νάρκισσος τρέχει με το skateboard του και ο Τειρεσίας είναι διεμφυλικός γιατρός. Ομως το σύμπαν στο οποίο κινούνται οι ιστορίες του «Metamorphoses», πάνω σε ένα τρίπτυχο συναντήσεων της νεαρής Ευρώπης πρώτα με τον Δία μετά με τον Βάκχο και τέλος με τον Ορφέα, στηρίζεται μόνο πάνω στην θέληση του θεατή να πιστέψει στην μαγεία αυτών των παλιών μύθων και να αποδεχτεί πως κάτι από την σκιά τους μπορεί να φτάνει έως το σήμερα. Η ταινία έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για τις «Μεταμορφώσεις» εδώ.

delta 607

«Στο Δέλτα» («Delta») - Αφιέρωμα Κόρνελ Μουντρούτσο - Παύλος Ζάννας στις 14.30 Δυο αδέλφια εγκαθίστανται σε μια διαλυμένη καλύβα στην όχθη του Δέλτα, αποφασισμένοι να ζήσουν ήρεμοι τον έρωτά τους. Οχι η πρώτη ταινία του Μουντρούτσο, αλλά εκείνη που μας τον σύστησε στο Φεστιβάλ Καννών του 2008, ως το νέο μεγάλο ταλέντο από την Ουγγαρία – πράγμα που επιβεβαιώθηκε και φέτος με το «White God». 14.30 / Παύλος Ζάννας

tribe 607

«Η Φυλή» («The Tribe» / «Plemya») του Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 15.00 Περισσότερο από ταινία, η Φυλή είναι μια κινηματογραφική εμπειρία. Δίχως υπότιτλους, δίχως διαλόγους, το φιλμ μπαίνει στα άδυτα ενός σχολείου κωφών και παρακολουθεί μια κοινωνία με δικούς της κώδικες. Εικόνες «ηχηρές», έντονες, δοσμένες νατουραλιστικά, αφηγούνται μια ιστορία βίας και ενηλικίωσης. Η σιωπή κυριαρχεί, γι’ αυτό και η κραυγή των ηρώων είναι ακόμη πιο σπαρακτική. Η «φυλή» του τίτλου, θα μπορούσε να αναφέρεται στον κόσμο των συμμοριών, όπως αυτός σκιαγραφείται στο φιλμ, ή στον κόσμο των κωφών. Πάνω απ’ όλα, όμως, μιλά για την ανθρώπινη φυλή, η οποία, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος ή φωνής, είναι ικανή για τις πιο φωτισμένες αλλά και για τις πιο ειδεχθείς σκέψεις και πράξεις. Η ταινία είναι το ντεμπούτο του Ουκρανού Σλαμποσπίτσκιι στη μεγάλου μήκους, χρηματοδοτήθηκε από το ταμείο Hubert Bals του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και απέσπασε τρία βραβεία στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, στην «Εβδομάδας της Κριτικής». Διαβάστε και δείτε περισσότερα για τη «Φυλή» εδώ.

kopgang 607

«Με Βήμα Γοργό» («Kopgang») του Νιλς Αρντεν Οπλεφ - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τζον Κασσαβέτης στις 17.30 Ο Δανός σκηνοθέτης του πρωτότυπου «Το Κορίτσι με το Τατουάζ», σ’ ένα φιλμ… ολωσδιόλου διαφορετικό! Σε μια ιδιόρρυθμη μικρή πόλη στις παρυφές των πάντων, ο 14χρονος Μάρτιν ετοιμάζεται για μία από τις πιο επίσημες μεταβατικές φάσεις από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή: τη θεία κοινωνία. Βρισκόμαστε στο 1976, παντού υπάρχει μουσική και οι ορμόνες οργιάζουν. Αλλά μέσα σ’ όλα αυτά, η μητέρα του Μάρτιν ξαφνικά πεθαίνει και ο τραγικός της θάνατος θα πυροδοτήσει μια σειρά από γεγονότα που όχι μόνο θ’ αλλάξει τη ζωή του Μάρτιν για πάντα, αλλά και θα επηρεάσει ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Μια έντονη, χιουμοριστική και νοσταλγική ιστορία για το πώς η ζωή και ο θάνατος προϋποθέτουν μια μετάβαση μέσα μας.

shes lost control 607

«Εκτός Ελέγχου» («She’s Lost Control») της Ανια Μάρκαρτ - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 17.45 Αμερικανική ταινία, ντεμπούτο για τη Μάρκαρτ, με πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Ο δεσμός εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια σεξουαλική θεραπεύτρια και τον ασθενή της εξωθεί και τους δύο στα όριά τους. Η σκηνοθέτης επιλέγει μια αποστασιοποιημένη, ψυχρή προσέγγιση στο θέμα της, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα αντίστιξη, με φόντο τη Νέα Υόρκη, η οποία αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την αφήγηση. Η πόλη εντείνει τις αποστάσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες και λειτουργεί ως ιδανικός καταλύτης για την ψυχολογία και τη συμπεριφορά των ηρώων. Στην πορεία τους προς τη λύτρωση, μπορεί να μη βρίσκουν όλες τις απαντήσεις σε όσα τους βασανίζουν, ωστόσο θα γνωρίσουν καλύτερα τον ίδιο τους τον εαυτό.

second chance 607

«A Second Chance» της Σουσάνε Μπίερ - Ειδικές Προβολές - Ολύμπιον στις 20.00 Επιστρέφοντας στο δράμα μετά τη ρομαντική ηλιόλουστη κομεντί «Ερωτας Είναι», η Δανέζα σκηνοθέτης δοκιμάζει ξανά την έφεσή της στο δράμα. Γραμμένο για μια ακόμη φορά από την Μπίερ και τον μόνιμο συνεργάτη της στα σενάρια των ταινιών της Αντερς Τόμας Γιένσεν, το «A Second Chance» δοκιμάζει να χωρέσει στην ιστορία μερικών ανθρώπων μεγαλύτερα ηθικά ερωτήματα και υπόσχεται να κάνει ακόμη και τους δυνατούς θεατές να συγκινηθούν. Αυτό που ξεκινά σαν αστυνομικό φιλμ, όταν δυο συνάδελφοι που έχουν επιλέξει διαφορετικούς δρόμους στη ζωή τους, θα βρουν σε μια έφοδό τους σε ένα σπίτι, ένα μωρό κλειδωμένο στην ντουλάπα, θα γίνει γρήγορα ένα βαθύ οικογενειακό δράμα, όταν ο ένας από αυτούς θα απαγάγει το μωρό θέλοντας να του προσφέρει την οικογενειακή ευτυχία που του λείπει. Μόνο που όπως πάντα συμβαίνει στο σινεμά (αλλά και στη ζωή) μια απόφαση σαν αυτή δεν είναι ποτέ δίχως συνέπειες και η ζωή του αστυνομικού και της γυναίκας του, αλλά και των γονιών του βρέφους θα ανατραπεί για πάντα. Added value, ο Νικολάι Κόστερ Βαλντάου στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «A Second Chance»

winters sleep 607

«Χειμερία Νάρκη» («Kis uykusu») του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν - Ματιές στα Βαλκάνια - Ολύμπιον στις 22.15 Το νέο opus του («Κάποτε στην Ανατολία») Τούρκου σκηνοθέτη, ένα «τσεχωφικό» δράμα στην Καππαδοκία, διάρκειας 196 λεπτών, η ταινία – νικητής του Χρυσού Φοίνικα του φετινού Φεστιβάλ Καννών. Και να σας πούμε ότι δε μας άρεσε, δε σημαίνει ότι δε θα ενδιαφερθείτε να τη δείτε! Διαβάστε τη γνώμη του Flix για τη «Χειμερία Νάρκη» εδώ.

duke of burgundy 607

«Ο Δούκας της Βουργουνδίας» («The Duke of Burgundy») του Πίτερ Στρίκλαντ - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Φρίντα Λιάππα στις 22.30 Ο Βρετανός δημιουργός των «Η Εκδίκηση της Καταλίν Βάργκα» και «Berberian Sound Studio» σε… νέες αλλόκοτες περιπέτειες. Η Εβελιν, μια ερασιτέχνις λεπιδοπτερολόγος στα τριαντακάτι της, φτάνει με το ποδήλατο στο σπίτι μιας μελετήτριας ορθόπτερων, όπου αναλαμβάνει διάφορες δουλειές του σπιτιού. Η Σίνθια περνά την Εβελιν περίπου 15 χρόνια. Οι ψυχρές κι αδίστακτες εντολές της δεν συνάδουν με την κομψότητά της, ωστόσο η Εβελιν υπομένει την κακομεταχείρισή της. Η Σύνθια και η Εβελιν αγαπιούνται.

sivas 607

«Σίβας» («Sivas») του Κάαν Μουζντζετζί - Ματιές στα Βαλκάνια - Σταύρος Τορνές στις 23.00 Ισως δεν υπάρχει κάτι πιο κουρασμένο κινηματογραφικά από το είδος της ταινίας ενηλικίωσης, όμως το φιλμ του Τούρκου σκηνοθέτη, κατορθώνει να πει κάτι γνώριμο με ένταση κι αποτελεσματικότητα, σ’ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σκηνοθετικά ντεμπούτα της χρονιάς, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας. Με φόντο ένα ζοφερό χωριό της Ανατολίας, η ταινία αφηγείται την ιστορία του 11χρονου Ασλάν κι ενός ταλαιπωρημένου από τις κυνομαχίες σκύλου, που δένονται με μια δυνατή φιλία. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «Sivas» εδώ

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εδώ

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς